Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

perjantai 19. toukokuuta 2017

Lenin - naiset

Huomattavasti lyhyempi kertomus, näppäiset 40 sivua, eli oikeastaan ei mainittavaa, jos vertaa lakimies Vladimir Iljitš Uljanovin (1870-1924) naisseikkailuja juopon (sittemmin täysraittiin) ja tappelevan opettaja Mussolinin naiskatraaseen.

Ilmankos Lenin kieltääkin moisen elostelun: vapaiden suhteiden hyväksyminen on "hupsutusta ja typeriä juttuja", eikö silloin sama jos "Perustetaan saman tien prostituoitujen ammattiliitto!".

Lenin on naimisissa Nadja Krupskajan kanssa, jolla on ulkonäköäkin muuttava autoimmuunisairaus Basedowin tauti; Leninin Anna-siskon mielestä Nadja muistutti silliä. Kirjailija Ilja Ehrenburg pääsee lohkaisemaan: "Krupskajaa tarkastellessaan voi sanoa, ettei Lenin ole kiinnostunut naisista."

Ei Lenin sentään mikään munkki ollut. Siperian karkotuksesta päästyään Keski-Euroopassa, Pariisi - Zürich yms., vallankumousta valmistellessaan mukaan tarttuu vakituiseksi seuralaiseksi Inessa Armand, jota "Lenin katsoo pienillä mongolin silmillään lakkaamatta".
Niinpä syntyy pysyvä kolmiosuhde, jossa Nadja ja Inessa ystävystyvät keskenään.

Leninin suhde nimittämäänsä kansankomissaari Alekxandra Kolontainiin jää arvailujen varaan ja tämän romaania Suuri rakkaus voi tulkita silläkin tavalla, että kohde on Vladimir.

Eli eipä juuri hullua hurskaammaksi lukija tule Leninin naisista.
Mitä sitten Diktaattorien naiset -kirjan kirjoittanut Diane Ducret saa irti pappiskoululais-Stalinista huomenna.
Tutkittaanpas ainakin se vielä.

Musso - Lennu - Josif - Salaz - Boka - Mao - Tsau - Aatu

*** myös


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti