Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Päiväkirjoja - Goethekin mukana

Vaihtumassa taas kuukausi ja saa Kilven kaivaa esille huomenissa, kääntää Eevan elämän lokakuut esille.
Sitä ennen kuitenkin, ärsyttävää sanontaa käyttäen (sitä käyttävät levyjen soittajat radiossa), on mielenkiintoista paneutua sadan vuoden takaiseen Optinan luostariin asettuneen munkin päiväkirjaan neljän vuoden ajalta: 1907 - 1910.

Moskovalaiset nuorukaiset Nikolai ja hänen veljensä Ivan saivat kauppiaan leskiäidiltä siunauksen mennä luostariin.
Joulun alla heidät otettiin kuuliaisuusveljiksi Optinan luostarin Pyhän Johannes Kastajan skiittaan. Nikolai jäi pysyvästi - Ivan lähti takaisin maailmaan, palaten kuudenkymmenen iässä maailman toreilta ja turuilta takaisin luostarielämään.

Kommunismi lakkautti luostarilaitokset. Isä Nikon vangittiin, vietiin pohjoiseen Vienan meren rannikolle ja sittemmin karkotettiin Arkangelin alueelle, missä sairastui tuberkuloosiin.

Pyhittäjä Nikon antoi sielunsa Herralle, niin kuin Lintulan nunna Ksenia asian kauniisti esipuheessa esittää, neljänkymmenenkolmen vuoden iässä.

Kirja on nimeltä Kuuliaisuusveljen päiväkirjaPyhittäjä Nikon (Beljajev) Optinalainen, julkaisija Lintulan Pyhän Kolminaisuuden Luostari, 2014.


Kyllä Nikolai nuorukaisen pitämä päiväkirja, hapuilu munkkiuden alkutaipaleella, yhtä sykähdyttävää luettavaa on kuin Eevan vanhenemisen päiväkirja, jota on aika paloitella taas huomenna, syyskuun väistyessä lokakuun tieltä.

6.3.1908
"Nykyään kristinuskoa vihataan joka paikassa. Se on ies, joka estää elämästä oman tahdon mukaan ja tekemästä vapaasti syntiä. Goethe ilmaisi kerran suhteensa kristinuskoon toteamalla: "Kahta asiaa vihaan, lutikoita ja kristinuskoa." Huomasitko, millaista pilkantekoa, millaista herjausta! Kuollessa hänen kuitenkin kuultiin huutavan: 'Enemmän valoa, enemmän valoa!' Kauhistuttava huuto! Se tarkoittaa, että helvetin pimeys oli lähestymässä häntä."4 kommenttia:

 1. Arvoisa aistimus -hikkaj

  " Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon.
  Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus."

  Valossa kun näkee paremmin kuin pimeässä, niin jopa UKK vanhoilla päivillään puhetta pitäessään moitti valon puutetta, ja pyysi lisää valoa. Eli silti vielä monta vuotta.

  Kuuliaisuuskäsitteen ja valon kaipuun on eräs valkolaisfirma, Valkee tai jotain, elegantisti koplannut, kun on kehitellyt korvavalolaitteen, jolla kuuloelin altistetaan kirkkaalle valolle.

  Tämän jos minkä pitäisi nuo kuuliaisuususkovaiset ja muut harhautuneet johdattaa Kultaisen Aamunkoiton vakaalle mutta kaidalle tielle.
  Vähän niinku Kutseniina päämäärätietoisesti ja lopputuloksesta vakuuttuneena johdatti sote-uudistuksen raiteille ( raideleveys 1524 mm ), tokikin suoraan Ämmässuolle ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voksi, tri

   uskonnosta ja politiikasta ei huolis puhua, mutta jatketaan silti politiikalla:

   ... molskahti sitten Islannin vesiin. Ylösnostettiin. Aterialla alkoi kysellä Islannin kollegaltaan FINNbogadottirilta: - Kukkaas se tämä rouva mahtanee olla ....
   No se siitä.
   Urkki oli mies paikallaan kuuliaisuusveli Karjalaiseen verrattuna: 'Ahti Karjalainen on yrittänyt nousta portaita ylös, mutta kaatunut. Karjalainen on ollut niin juovuksissa, että hänet on teljetty sivuhuoneeseen.' YYA-vastaanotolla / http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1385261153170

   Mikäpä ei skiitassa ollessa tuommoisen yhteiskunnan ulkopuolella:
   '..... elämme luonnon keskellä ja olemme paenneet kaupunkielämän luuloteltuja mukavuuksia, turhaa hyörinää ja löyhkää ...' /Pyhittäjä Nikon

   Poista
 2. Arvoisa arvotyhjiöentusiasti hikkaj

  No mutta ! Uskonto ja politiikkahan ne on juuri semmosia, joista aina voi puhua ja kirjoittaa.
  Parituhatta vuotta on väännetty yhestä nasaretilaisestakin. Eikä vielä oo valmista tullut.

  Ne on naiset kavalia. FINNbogadottir pudotti Urkin.
  Tuksu Iken.

  Mutta Ahti Karjalaisen tiputtivat miehet, Bacchus ja Urkki.
  Viimmeset fudut anto Manu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voksi, tri

   ja Nykänen, ei Matti, Ahteen, Matin.

   ks. http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/85853-harri-nykanen-hs-yritti-estaa-tapaamasta-ahteen-ahdisteluskandaalin-lahteita

   Poista