Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 7. heinäkuuta 2014

Naisten haku

XVII soutuvarvi - Kalajoen hietikoille

Kas kas, jokos veikoille juolahtavat naisetkin mielen vierestä mieleen! Vaikkeivat 'ole tilivelvollisia millekään tasa-arvotoimikunnalle', puheistaan.
Myöntävät toki kernaasti, jotta 'naiset ovat mukavia ja tarpeellisia olioita'; käyneekö tähänkin lauseen hännäksi tuo saksalaisten an sich, ellei peräti alkuperäinen latinan lätinä, eilenkin vilahtanut, per se!
Mutta onpa onpa oiva nimilista, jonka soutumiehet naisistaan ehtivät Kalajoelle soutaessaan kokoon punoa: on tiedenaisia jos taiteilijoitakin. Itse Hurmeena ottaisin ja lukisin filosofi, feministi, runoilija Heidi Liehun Perhosten valtakunnan ja vasta sitten alkaisin listata/listiä nimiä.
Tässä poikain tämänkertaisen soutumatkan vedenneidot lavetilla:
 1. Jane Marcet (Faradayn innoittaja)
 2. Mary Anning (geologisti: irti Mooseksesta)
 3. Henrietta Leavitt (Hubble - avaruusmittanauha)
 4. Lise Meitner (atomipommi - jätti Hiroshiman ja Nagasakin 'synkeiden ukkojen työmaaksi')
 5. Anna Ahmatova, NL
 6. Malvina Reynolds, USA "The World's Gonen Beautiful" = rehevöitynyt maailma
 7. Sally Salminen (Katrina, Kalastajakylän prinssi)
 8. Karen Blixen
 9. Selma Lagerlöf
Seiskanaisen jälkeen soutajat yrittivät oikaista jonkin kanavan kautta, mutta mutta: "Oltiin sekä ojassa että allikossa, se oli selvä. Köpi hyppäsi mereen ja upposi muniaan myöten mutaan." Aimokin sinne paatin työnnölle. "Vesiraja oli mutaan uponneilla soutajilla henkilökohtaisesta pituudesta riippuen jossain navan ja nännien puolivälimaastossa, joten järin pitkä patikka ei olisi suotava."

Tsägällä pääsevät lopulta vähällä ja taival jatkuu.

Sally Salmisesta joku kumminkin kysyy, tässä tarkennusta: ahvenanmaalainen Ruotsin kautta New Yorkiin muuttanut kotiapulainen, joka kirjoitti kahdellekymmenelle kielelle käännetyn ruotsalaisen romaanikilpailun voittaneen kirjan Katrina. 'Katrina on tuikea raportti köyhien kalastajatorpparien kurjasta asemasta. Sally Salminen on Hurmeen mukaan 'mielen meren tutkimusmatkailija'. Kerrontateknisesti huima, lukijaa tiukoissa pihdeissä piinaava teos Vid havet sijoittuu Tanskan länsirannikolle haaksirikkoutuneen ylösalaisin kääntyneen aluksen hyttiin.

Ahmatovit, Blixenit, Selmat tunnetaan, joten heistä ei tässä sen enempää,
sillä kohta jo rantaudutaan Kalajoelle, muttei tietenkään hiekkasärkille, missä ne hotellit, ravitsemusliikkeet ja puuhamaat.
   "Soutajat ohittivat tyynesti nämä kaupalliset houkuttimet ja kauniin rannan rumentajat ja suuntasivat kaikin hartiavoimin  vastatuuleksi kiepsahtaneissa olosuhteissa ylevämpään määränpäähän, Markku Hernetkosken mökille pari kilometriä pohjoisemmaksi."   


1234567891011- 1213 – (13b) - 141516171819 - 20

3 kommenttia:

 1. Itänaapuri Annasta puhuttiin tänään radiossa, on taidettu viime päivinä puhua enemmänkin kuten muistakin naisista, koska Yle viettää nyt naisten heinäkuuta, ja se meinaa sitä, että naisnäkökulmaa pitää löytää, ja eihän siinä mitään, mukavia olentojahan naiset ovat, kuten soutupari toteaa. Ahmatovan nimen alkuosan nimisiä elukoita meinaavat siirtää Pohjois-Savon ja -Karjalan iloksi, kerrotaan myös.

  Länsinaapurin Selman kotona tuli käytyä joskus kasarivuosikymmenellä, Kirjoja siellä oli ainakin yhtä paljon kuin meilläkin nykyään. Oli siellä myytävänä puisia siipiään heiluttavia ja katosta tai muusta vastaavasta paikasta ripustettavia hanhia, ja Nils Gustafs.. eikun Holgersson istumassa selässä puukengät jalassa ja piippolakki päässä. Ehkä ostin, en muista varmasti - voi olla, että annoin tuliaiseksi jollekin.

  VastaaPoista
 2. Mutta nyt alkaa Tsootsdekotsinski-ohjelma vuodelta 1956. Kuuntelulle!

  VastaaPoista
 3. kavi

  "Soutajana Sinski", tulkitsi naapurin Onni nimen musiikkia aikansa putkiratiosta kuunneltuaan.
  Vaan kuuntele sinä Sinskiä mie hylkään Paratiisin pukkini hetkeksi ja koska Nyslotissa on kuulemma yks Puccini, níin mänempä sen kunnon tarkastamaan, vaikka vähän empien, joko piru joku on sen hajottanut ja hajallaan rutalehtaa siellä pässin jaloissa:
  http://www.city.fi/blogit/hikkaj/tointaako+tuonne+menna/127460

  VastaaPoista