Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 20. huhtikuuta 2023

Rappiotaide

 Entartete Kunst

Huovisen Veitikasta, WSOY 1971, kaivelen kiinnostavia kipaleita samalla arpoen, tottako vai tarua tässä kohden Veikko turisee: koko romaani kun on mielikuvitteellisen historiantutkijan työtä, muka kirjailija itse, joka on löytänyt omilla tutkimuksillaan ja saksalaisilla kontakteillaan uutta ennen kuulumatonta tietoa Hitlerin toilailuista.

Huovinen parodioi historian kirjoitusta ja vetää höplästä meitä lukijoita niin oivasti, että jotkut lukijat pitivät kirjaa totena ja ihan ulkomaita myöten tuli tutkijoiltakin kyselyjä uudesta tiedosta.

Eikä ihme jos moni valetieto läpi meni, koska oikeaakin tietoa seassa on runsain mitoin, kuten kiellettyjen kirjailijoiden teosten polttamiset. On muuten pian, 10. toukokuuta, kulunut 90 vuotta, kun kirjaroviot tuhosivat Mannin, Remarquen, Einsteinin, Zweigin, Freudin, Zolan, Proustin ja monen muun 'töhrystelijän' tuotantoa.

Maalaustaiteen puolella epäsuotavia, vain hermosairaita kiinnostavia, poistettavia olivat Chagall, Cézanne, Gauguin, van Gogh, Picasso ja Matisse Huovisen luettelon mukaan; nuo monen muun ohella, kuten Kokoschkan. Mutta tuskin Kokoschkan 133 X 187 cm:n kokoinen maalaus tuhoutui näin niin kuin kirjassa kuvaillaan lähdetiedon kera:

"Hän asetti maalauksen nurkkaan, peräytyi kymmenkunta askelta ja otti vauhtia kuin rangaistuspotkua ampuva jalkapalloilija. Komeasti sujahti Hitlerin nauhakenkä kankaan läpi. Mutta maalauksen takana sattui olemaan pronssinen pienoisveistos, joka otti vastaan potkun suurimman energian. Hitleriltä murtui ukkovarvas. Lähellä seissyt professori Schliemann unohti tilanteen vakavuuden, ja puhkesi mahtavaan nauruun. Hänet pidätettiin ja hirtettiin vielä samana iltana" *79 
*79  Der Tod des Professors Schliemann. 
Saksalaisen sosialistisen ylioppilasryhmän tutkielma Lomosovin yliopistossa. Ote saatu eräästä DDR:n aikakausjulkaisusta.

ps
omatekemää mie-ITE-taidetta Fûhrer ei potkinut, ks. ylä-/alakuva.


Kirjavinkeissä.
 
🏂 hiihtämiset -0°C  14+14 km  1029 km /€ = 160 h

2 kommenttia:

 1. Tämä salainen kansio ei taaskaan paljasta kirjoittajaa, mutta jutut sentään vielä julkaisee ?

  Aikoinaan vuosikymmeniä sitten Suomessa jo todettiin Aku Ankka -sarjakuvalehti rappiotaiteeksi.
  Ja syynä sanottiin olevan housuttomuus.
  Mutta oikea syy oli Akun ja Iineksen susipariliitto ...

  Eihän semmoista lapsille sopinut näyttää.
  Vääriä vaikutteita olisivat saaneet.

  Mutta kehitys kehittyy.
  Nykyjään, kun sukupuolia on 32, ja kaikenlaisia liittoja ristiin rastiin on tarjolla, ja niillä elvistellään, niin kahden ankan siunaamatonkin kimppa onkin ihan jees.

  Housuttomuus voi tokikin olla vaikeempi juttu, kun on tuota hissikatsetta ja meetoota.

  Mutta sen jälkeen kun itänaapurin pikkudiktaattori rupesi sivelemään novitshokkia satunnaisten vastustajien alushousuihin, on housuttomuus jopa henkivakuutukseen verrattavissa oleva turvatekijä.

  Ja on ihan paikallaan, että lapset tämän jo tarhaiässä oppivat.

  Nykyjään pitää rappiokirjat hakea Astrid Lindgrenin ja Tove Janssonin repertuaarista. On Neekerikuningasta ja on Nuuskamuikkusta ...

  Ynnä kuvataide Ateneumin tauluesittelyistä, missä yks vanha metoo-setämies hamuaa alastoman Ainon perään ... muttei onneksi ylety !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   Lohja näkyy etenevän Aku Ankka -painotteisesti näissä lapsasioissa: https://yle.fi/a/74-20027602

   Tuosta nikotiini/mällimuikkusesta Vauva-lehdessä tarkemmin: https://www.vauva.fi/keskustelu/3121828/miten-nuuskamuikkusen-nimi-voi-yha-olla-nuuskamuikkunen-miksei-sita-ole-muutettu

   Elämme kummallisen sietämisen/sietämättömyyden aikoja.
   Vaan eikun etiäpäin ja opposiittiöön niinko saarikkolaiset!

   Poista