Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Kirjablogien arvostelu II

Vuorossa Marjatan kirjat ja mietteet - vapise Marjatta M!

Tästä Kirjablogien arvostelusta sarja käynnistyi. Uutta pontta erilaisen kritiikin oikeutukseen - kritiikin voi esittää esim. myös tanssien - antoi tämä meidän sarvilaisten ammatillinen julkaisu:

Kritiikki näkyy!
Suomen arvostelijain liiton 4. vuosikirja
Kaikki neljä kirjaa tästä.

Kritiikki näkyy!

Kritiikki näkyy! kirkastaa kritiikin merkitystä, ruokkii sen monimuotoisuutta ja tuo sitä lähelle tekijöitä ja lukijoita. Kolmivuotisen hankkeen toteuttaa Suomen arvostelijain liitto ja rahoittaa Koneen säätiö.


Lehtikritiikit ovat katoava luonnonvara. Kritiikki siirtyy sähköisiin ja sähköttömiin ilmiöihin ja laitteisiin.

Kirjakritiikit itse luen kirjablogeista pääasiassa. Ja kirjablogeja riittää: Kirjasampo luettelee 88 kirjablogia, joista on vara valita, ja eikähän siinä ole kuin pieni osa lueteltuna. Kotimaiset kirjablogi -sivustolta löytyy jokunen lisää, kuin myös Blogit fi sivuston Kulttuuriblogeista. Lisäksi Kirjavinkeistä sellaiset, joita muualla ei julkaista. Myös Laadunvalvontayksikkö voi auttaa.

Aineistoa siis riittää mitä repostella. Omasta pitäisi aloittaa, kuulen sanottavan. Mutta moisen jätän omaan arvoonsa tietäen oman sokeuteni omalle tuotokselleni: en siis näe mitään, tyhjää ainoastaan - mitä se suurin piirtein onkin. 👼💅😂

Mutta Marjattaan ja hänen viimeisimpään blogiinsa: Aino Kallas, Sudenmorsian.

Marjatan kirjallisuusboksiin on aina mukava mennä, kotoisa olo jos matkamielikin heti valtaamassa mielen. 
Tällä kertaa Aino Kallas kiehtoi heti nimenä ja muistista ponnahti esille Reigin pappi, jonka luin käytyämme pyöräretkellä siellä Reigin kirkossa ja kirkkomailla. Kallaksen vanhahtavaa kieltä kehuu Marjatta ja yhdyn: Oi näitä kauniita vanhahtavia muot0iltuja sanoja! Ovat ne herkkuja siinä missä Volter Kilven.

Koko Kallaksen tärkein tuotanto selviää blogin myötä. Jäljelle jää vain oma kirjastoreissu tahi pikemminkin: tämä vaari painuu Antikvaariin kallaksia hankkimaan.

On siinä kirja poikineen Marjatan lukemana testattu: luetut listalta voi poimia sen sadat kirjailijanimet ja sen tuhannet aiheet. Oikeastaan, niin, tarvitseeko tästä enää muuanne mennä lukulähteitä etsimään!

Yksi punakynämiinus emerita enkunopelle sentään: kun ei MM journalisti ole, niin ei tahdo soveltaa tietoa, että lyhennä! lyhennä! ja lyhennä! 
Vaan mitäs sitä, kun meillä bloggareilla tila ei koskaan lopu kesken. 

 Jatkoon! 👌👍👏👐   

 
Täältä

  omat muut KIRJA-ARVOSTELUT 
Kirjavinkeissä

🏂 hiihtämiset -7°C 12 + 14 km  865km /€ = 136 h

8 kommenttia:

 1. kritiikin voi esittää esim. myös tanssien"

  Me nuoret isänmaan toivot (=65 v) olemme Hikkaj:lle sanoneet, että lukeminen on niin out of date. Heti kun juutuupissa julkaiset kritiikkitanssiperformanssin, Voltterista ja Kallesta (kaikenhan olet jo kirjoittanut) vihjaan Koneen säätiötä, minne raha-apu kantsii ohjata :-)

  T. JV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   no johan sattui =
   just tulin häntä koipien välissä uudelta areenalta, jossa olisin melkein tanssiksi kynällä pistänyt, mutta pakit sain eli rukkaset: Piksussasi pistäydyin.
   En onnistunut fotoa, joka aina näissä karkeloissa on 'kiva yllätys', ilmalämpöpumpusta sinne jutun juureen asettamaan, niin siihen jäi koko kynätanssi.
   Olkoon kehno.

   Poista
  2. Vaan eipä onnistu täälläkään kuva. Vanhassa Piksussa saattoi onnistuakin, mutta kehitys kehittyy :-D

   Poista
  3. jvon
   [miepä yritin mennä ihan sinne Piksun ytimeen eli kirjoittaa oman jutun enkä mitään kommenttia, vaan siihen kuvan siirtoon tyssäsi: sinulla ei ole oikeutta (ottamani) kuvan siirtämiseen. Pah!]

   Poista
 2. He heh! Vai sillä lailla. Kiitoksia vain kehuista ja... tiedän, tiedän: lyhentää pitäisi, sitä on sanonut oma aviomiehenikin. Mutta ei mahda mitään, kun on niin paljon asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MM

   tark. vähän kuin mummolaan menis - eli tunnelma senkun paranee! :)

   Muuten: Aino Leppäsen uusimmassa Ope-romaanissa äikkäope hetkohta alkupuolella tarkastelee lukiolaisten palautustekstipätkiä Mooses Mentulan Musta Timantti -novellikirjasta.

   ps
   kenhän mahtaa olla seuraava bloggariuhri raadeltavanani!

   Poista
  2. Hi hih, hieno novellianalyysi. Kävin hakemassa tuon Tujuin terkuin -kirjan ja tarkistin.

   Mielenkiinnolla odotan seuraavaa iskuasi.

   Poista
  3. MM

   pitäsköhän koventaa panoksia! Vaikka ristille ripustaa näin pääisäisen aikoihin joku kollega...

   Poista