Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 13. elokuuta 2021

Kirjailija ei tee kirjaa

Kirjan tekee painaja. Kirjailija kirjoittaa / tekee tekstejä, jotka näihin päiviin puolentuhannen vuoden ajan on painettu kirjoiksi. Toisin on nykyisin ja vielä enemmän toisin tästä eteenpäin. Digitekniikka sen tekee:

"Puhelimesta suoraan korviin valuva äänikirjallisuus, tervetuloa! Bloggaus, somepäivitys ja runovideo, omakustannevihko, esseemoniste, tarvepainettu sukukronikka ja lentolehtinen, tervetuloa! Tervetuloa myöskin seinäkirjoitus, katusaarna ja spoken word -esitys, joka ei ole kahta kertaa samanlainen."

Nylen Antti Nylénin ajatuksia Kirjallisuudesta ja tekniikasta elokuun Iso Numero -lehdestä.

Niinpä taitaa levitä hajoten kirjallinen sana maailman tuuliin ja turuille keskittymättä kahteen tähänastiseen, helposti löydettävään kirja/lehti-kanavaan. - Hyvästi! sanon, vaikka Nylén tulevaisuuteen katsovana viisaampana miehenä toivottaa tervetulon.

Kirja ei enää olekaan 'pyhä'. 

Kirjailija ei enää olekaan yksikanavainen kirjan sisälle kirjoittava, koska käytössä on kanavaa jos jonniimoista, missä sanoa sanottavansa.

Siispä ammattinimike kirjailija joutaa romukoppaan ja tilalle on keksittävä kuvaavampi ilmaisu. Ehdotan pitäytymistä suomenkielisessä sanassa, ei mikään  controller tahi sertifioitu palvelumuotoilija
Tonkija voisi olla jo lähempänä totuutta, kenties. 

Sanoja kattaisi koko alustarepertuaarin täydellisesti - työkaluineen kaikkineen. Joten oliskoon (ja ölisköön) kirjailija tästä eespäin yksinkertaisesti sanoja.

Ai että ajatus lähti taas täyteen laukkaan, on aika suitsiutua ja palata takaisin lehden pariin. 
Iso Nro:n toisiin lukuihin, tosimielenkiintoisiin kirjallisuusteemoihin:
 • Vehkasalon Kirjalla päähän pääkirjoitukseen; 
 • Hazardin Lukeminen on iso, lämmin nisäkäs kolumniin; 
 • Isomäen Ääni tulevaisuudesta raporttiin; 
 • Gustafssonin Eläin ei ole totta saarnaan ... 
 • Ja mitä vielä? 
Ehdottomasti Silvia Hosseinin Onnea ja menestystä -tilitys menestyksestä ja maineesta, ja ennen kaikkea sen karttamisesta, on helmi huolimatta rivohkosta alkuräväytyksestä, tai ehkä sehän oikeastaan on sisäänvetoimaisu.

Mitä mitä! 
Digi muuttaa kaiken - mutta tässä painetussa sanassahan eli lehdessä yhä näitä asioita läpikäyvät, eivätkä missään digissä.

Tosin on näistä tuolla digin puolellakin jotain, sopii kurkata: Iso Nro 58
Katulehti, jonka hinnasta puolet saa katumyyjä.

Ja diginähän tämä pottukin täyttymässä.

Kirjavinkeissä

6 kommenttia:

 1. VAIKKA nyt saattaisikin olla niin, että maailmasta löytyis minua kärsivällisempiä immeisiä, niin sanon, että kirjailija on tähänkin asti saanut lähes kaiken tehdä. Kun ei tartte henkilöön käydä, niin ainoa kokemus kaup. kustantajaan WSOY:hyn oli sellainen, että tikulla pellolle. Sitten on nämä lukuisat yrityshistoriat. En sano nimiä, kun ne ois helppo jäljittää, mutta taittajana kerran häärännyt mainostoimisto: tikulla pellolle. Lievennys: palkka oli huono, ihan totta! TS-yhtymän taittaja yhdessä rojektissa: tikulla pellolle.

  Nämä kaikki ovat olleet sitä "parempaa", taiteellista väkeä. Ihan varsinaiset kirjapainon duunarit: priimaväkeä kaikki. Olen muuten käynyt sellaisen taittaja-kurssin ja tehnyt sellaistakin, siis taittanut toisen kirjaa.

  Eli mitä vähemmän välikäsiä, sitä parempi. Kyllä kirjoittaja ne kuvatkin paremmin tuntee kuin 10 kustantajan, mainostoimiston tai kp:n "visual directoria".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   siksipä Sinäkin lopulta katsoit viisaammaksi jättää kaikki nuo kommervenkit ja välikädet väliin ja siirryit digitaaliseksi viimeisimmälläsi:
   https://hikkaj.blogspot.com/2018/12/kiestingissa-taistelivat-muutkin-kuin.html

   Eipähän pölyty kirjahyllyssä, vaan hankalampi/hitaampi verkosta kirja löytää uudelleen luettavaksi tahi selattavaksi kuin hyllystä, sano!

   Poista
 2. Olen ostanut tämän lehden aina Hesassa käydessä katumyyjältä, mutta pitäis ehkä tilata. Näyttää nytkin olevan Parnassoa parempi sisältö ja kun katselee kansikuvia taaksepäin, niin kirjallisuus on ollut aika paljon esillä lehden numeroissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MM

   totta toteat; päätoimittajalla on oikeanlainen linja.

   Ite oon tilannu postin kautta pätkittäin, kun meijjän teillä ei lehtimyyjiä liiemmin pilikistele.
   Tämän numeron kaikki jutut olivat luettavan mielenkiintoisia.

   Poista
 3. Jatkan vielä. Minähän en ole riviäkään fiktiota kirjoittanut - ja saanut yr.historioista tuollaista metsäteollisuuden duunarin palkkaa - tosin ihan selvää työtä tekemällä, mutta tunnen melko hyvin pers.koht. jotkut 3-4 "oikeaa" kirjailijaa ja kustannusväkeä ihan kaveripohjalta.

  Siis jos "oikean" kustantajan romaani myy 20.000 eurolla, se lienee suht. koht. hyvin, jos ei ole Remes yms. Summasta suurin osa menee kaupalle, lopun ja moninaiset korvaukset, apurahat jne. menee niin monen ihmisen kautta niin monelle, ettei kukaan saa mitään. Ja kirjassa kait tarttis olla muutakin kuin 5 ihmisen suunnittelema kansi, vai???????

  Ja kun kukaan ei saa mitään, kaikki on kiukkuisia. Lisäksi noita olemattomia korvauksia, apurahoja pyörittää iso joukko täysiä hitlereitä, ah sitä valtaa, kun voi päättää 100 euron matka-apurahasta. Luojan kiitos, olen pysynyt kaukana.

  Ja e-kirjoista: Google on siellä suurin riistäjä, siis omistan Alphabetiä.

  T. JV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   tuopa tuossa ihme onkin, kun et noilla kirj.kyvyillä kiskaise kunnon rompsua!

   "Äänikirjojen suosio sen sijaan räjähti, mutta se ei juuri hyödyttänyt kirjailijoita. Kirjalijaliitto julkaisi viime kesänä selvityksen, jonka mukaan kirjailijan palkkio äänikirjasta on viidesosa vastaavan painetun kirjan tuotosta,
   keskimäärin 0,67 euroa teokselta."
   -Hanna Kauppinen Iso Nro 58

   ps
   vihje: vaihda Alfa (2 754,55 $) Luakkosen PunaMustaan (6,20 €). ;)

   Poista