Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

tiistai 11. joulukuuta 2018

Luopumisen tuska

Se on vähälle huomiolle jääneen tuoreen kirjan nimi, vaikka tekijä Martti Turtola on korkeasti oppinut mies, jolla pitkä rimpsu titteleitä: sotahistorian professori, Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti sekä Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti.

Tammi 2018
Kirjassa, alaotsikoltaan Suomen presidentit ja vallasta luopuminen, ei liene tarjolla skandaalin käryä, iltalehdille otsikoita.
Kyllähän siinä Mannerheim melkoiseksi 'sairastelijaksi', pakoilijaksi ja erolla uhkailijaksi todistetaan sekä Kekkonen omahyväiseksi ylimieliseksi ylivertaiseksi tyranniksi, mutta uuttakos tuo. Sitä paitsi itse asiaan ei ole vielä päästykään kirjan puolimatkan krouvissa, missä parhaillaan juottotauolla levähdän, vasta pohjustellaan.

Kekkosen hiihtokohtaan pysähdyn, kun meillä samat tavoitteet: tonni vuodessa.
Urkilla vielä liki kasikymppisenä!
Mutta hänelläpä olikin lääkärien mukaan muka 40-vuotiaan kunto.

City

Minä sentään olen aikonut höllätä,
viime talvena jo tiukille veti,
joskus seitenkymppisenä:
ablaatiot sun muut katetroinnit
läpikäyneen
sydäntautisen
tohi
liikoja riskeerata...


Toista se on noiden toisten: Voittaa pitää. Voittaa pitää aina toinen, ja toisten järjestää voitto kotiin, isoin vonkale saatava tahi suurin saalis:

"---viimeisellä Neuvostoliiton-vierailulla  1980 asia ratkaistiin niin, että Kekkonen pantiin onkimaan sampia suoraan sumpusta."
 On se huimaa menoa tuolla valtakunnan huipulla tuo peli!

Kun Urho ei enää 1977 tehnyt Lapin hiihtokierrosta, olisi Paavonkin pitänyt tajuta ettei kaikki enää natsaa. Einollahan, siltä Uusitalolla, ei ollut mitään häpyä ehdottaessaan vielä -80-luvulla jatkoaikaa presidentille.
Kekkonen korvasi Lapin retket tekemällä lapinkäännöksiä etelässä ystävänsä pellonpientareilla:
"Olavi J. Mattila avasi kotitilansa ovet presidentille, armeija ajoi Palopuron metsät ja pellot täyteen mitä parhaimpia latuja."

Toista se on toisten täällä!
Saas nähä hiihtokilsojen määrä tänään: monot on nähkääs käymässä kaukana kaupungissa suutarin korjuussa, ja kohta jo iltapäivän hämäryys kolkuttelemassa tien toisella puolen - mene sinne sitten ilman turvamiehiä.

(pst pst Jos uskaltais niin uhois: Mies vielä kestäis vaan kengät ei! Vaan eipä uskalla kun kirjan kantta katsoo - lopputulemaa.)

🏂 hiihdot  10+12 km/ 72 km/ € = 12 h
 
 
 
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Arvoisa gerokriittinen hikkaj

  Oiskohan sillä Urkilla menneet sekasin metrit ja kyynärät ?
  Vähän niinko Kerimäjen kirkon rakentajilta sentit ja tuumat. Mutta toisiappäin.
  Ja oikassu vähän mutkissa ...

  Ja hyvinhän se luopuminen sujui Urkilta. Ei käynyt enää ehdolle, kun Manua valittiin.
  Toisin kuin Juho-Kusti, joka vielä yritti 1956.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voksi, sir

   tai vanha Ståhlberg, joka ei halunnut toista kautta, mutta myöhemmin pyöri kuvioissa, vissiin Esteri kaipas edustamista niin. Nuori Relander, se Resander ois taas halunnu jatkoja, mutta ei kelvannu sisäpiirille, vaan ei hätää tulevasta, sillä hänen seuraava tittelinsä kalskahti komealta:
   'Suomen maalaisten paloapuyhdistyksen toimitusjohtaja'.

   Mitä Ukkelin kilsoihin tulee niin aanailet oikeita: eihän se ois noilla kilsoilla ennättänyt muuta kuin hiihtää ja saunoa tietää nimim. 'Kokemusta on'. Varsinkin kun otetaan huomioon iltavoitelut.

   Poista
 2. Kaikenmailman dosentit uskaltavat jo kirjoitella Kekkosesta kaikenlaista. Urkki oli hyvä resitentti, kävi Kitteellä kolmesti. Riäkkyläläiset olivat haleta katteuvesta, eivätkä oo vieläkään suostuneet kuntaliitokseen, vaikka on niiiin kovasti kosittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   elähän hättäile: kuntaliitos taas kummittelemassa, mikäli ämeriäkkyläisvaltuutettujen peloista lueskelee.

   Joku kaipas entisaikojen sopuisia kokouksia ja yksimielisyyttä. Eli ei huomaa jotta sillon hyvinä aikoina enemmistökepu määräs kaikesta ja pulinat pois, nyt joutuu kuuntelemaan muitakin voimasuhteihen muututtua.

   Poista
 3. Älä nyt kuitenkaan väheksy tuota tonnia vuodessa (jos se ei tuloja tarkoittanut). Kun äitiäni joskus 2002 raijattiin taksilla TYKS:n ja Rauman aluesairaalan väliä (vika oli silmässä, ei hän silloin kuolemaa tehnyt), niin siinä saattajana minä silloin pääsin satoihin taksikilometreihin, kun en ole kansanedustaja enkä lapsiasiamies.


  (Jos tämä pitää ulkopuoliselle selittää, niin ihan leikilläni olen joskus pohtinut, kummalle tulee enemmän kilometrejä, Hikkaj:lle suksilla vai minulle taksissa, mutta se oli vitsi ja vanhentunut vitsi, nyt meillä on jopa talvirenkaat, en tosin tiedä, miksi.)


  T. JV

  VastaaPoista