Tietoja minusta

Oma valokuva
SARVin (Suomen arvostelijain liiton)jäsen, exänä: ope, lautamies + vähän sitä sun tätä ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HuK

tiistai 13. maaliskuuta 2018

Viinipäissään

Väittelijän sanoin 1970-luvun alussa "tunnustuksellisten puheenvuorojen skaala laajeni lehdessä kulttuurin ja politiikan superjulkkiksiin", kun Hymyssä pääsivät tilittämään läträyksiään ja  tuntemuksiaan Saarikosken lisäksi "Timo K.Mukka, Rauli Badding Somerjoki ja Eino Poutiainen".

Meniköhän se ihan noin?
Noin kuvailee Hymyn kulta-aikaa tutkijoista jompikumpi: joko väittelijä Laura Saarenmaa tai väittelijästä kirjoittava tri Jarkko S. Tuusvuori.

Poutiaisen vaalilauseessako 'Älä jätä Einoa tipalle!' sitä viinalla läträämistä?
Riiput ristillä jo, Timo K. Mukka. Omako tuntemus otsikossa?
Ja tuskin Rauli Somerjokikaan järin telläytyi tahi pääsi tilittämään juoppouttaan Hymyyn, Saarikoskesta ei niinkään takeita.

Eli kyllä tässä aikalainen, tuolloin lehtiä lukenut tuntee sisällään asiat toisin, kuin myöhemmät jälkikäteen samoja lehtiä lukeneet ja tutkineet viisaammat.

Mites Markus, Matteus, Luukas ja Johannes käsittelivät ajat ammoin elänyttä Jeesustaan! Etäisyys sokaisi? Näkökulmia riitti.

Mistä sitä nyt näin ähäkkänä?

No tästä oman liiton, Suomen arvostelijain liiton julkaisusta, ensimmäisestä vuosikirjasta, jossa on monen monta juttua kritiikistä nyt aikakauskirjamuodossa Kritiikin Uutisten muututtua paperilehdestä sähköiseksi.


Että kriittisesti sitä on luettava kriitikkojakin!

Eikä kriitikkokaan aina toisen kriitikon tekstiä ymmärrä, miten lie sitten kritiikittömän lukijan laita tämmöistä kriitikon lausetta lukiessa:
"Enimmäismääräinen arkisuus peitti ehkä alleen muttei suinkaan hävittänyt kuvasta juhlaa itseyden saamasta vastakaiusta ja oman ajattelun kertautumisesta moninaisten kaltaisten seikkailujen ja avautumisten äärellä."
 Onkohan tuo filosofi Tuusvuoren pitkähkö virke totta - vai viinien huumaa?!?


hiihdot 12 /547 km = 84 h

9 kommenttia:

 1. Tuusvuoren ansioksi mainittakoon, ettei virkkeessä ole yhtään sivistyssanaa, vaikka olishan se silloin viisaamman olonen.

  VastaaPoista
 2. Hymy tavoitti ihmisen. Eikä aina hyvässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jussi

   muistanet myös saman firman, Lahtisen Lehtimiehet Oy:n VIP-lehden (1968-74). Siitä jompikumpi tohtoreista on tätä mieltä:
   'Yhteisistä asioista viistosti innoittunut miestenlehti VIP todella typistyi silkaksi pornoksi kutakuinkin samaa tahtia kuin nuorison etujoukko hakeutui kommunistipuolueen vähemmistöön. Sitä ennen tämä alaotsikkoa "Tyylikäs, Miehekäs" kantanut väline oli esimerkiksi laittanut samaan numeroon asiaa niin Liberacesta kuin Liberiasta, kanavoinut yhtä hyvin keihäänheittäjä Jorma Kinnusta kuin Ylen pääjohtajaa Eino S. Repoa ---" Tai voi noiden ajatusten takana olla Jukka Relanderkin.
   Akateeminen kirjoitteluhan on sellaista, ettei aina tiedä kuka ketäkin lainaa. Ja onko omaa ajatusta lain.

   Omilta luennoilla istumisajoilta jäi mieleen (= ärsytti) luennoitsijoiden, kenen tahansa, ainainen sitatointi.

   Poista
  2. Voisi sanoa, että on ajatus hukassa niin kuin naapurin pogostantaudista selvinneellä hiihtokaverillasi kun susi söi koiran. Helpompaahan se on varsin mukailla jo kerran sanottua ja tehtyä, mutta puolensa on myös elää ja kulkea omia teitään kuten Eino Leino sen runossaan ilmaisee, "Hyvä on hiihtäjän hiihdellä".

   Poista
  3. Jussi

   monta kertaa teki mieli noilla kasvatustieteiden luennoilla - joilla joku 'modernimpi' luennoitsija käytti jopa piirtoheitintä(!) - käydä luennoitsijan kalvolle kirjoittamien sitatoimiensa tutkijanimien joukkoon lisäämässä nimi Aku Ankka.

   Harmittaa vieläkin kun jäi aie aikeeksi: jäi näkemättä olisiko luennoitsijan naama pahastikin venähtänyt. :)

   Poista
 3. Oli muuten kiinnostavaa julkkaritapahtumassa kuunnella Tuusvuorta, jonka ajatuksen lento karkasi ajoittaine melkoisen kauas kritiikistä ja sitten taas laskeutui sen tontille, jonnekin melko kauas lähtöpaikastaan. Oli hankaluuksia hahmottaa välillä, mitä keskstelu edes käsitteli. Silti hän on ajattelijana terävä ja tarkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksis

   on teillä hesalaisilla helppoo, muutamalla harpalla olette 'juonessa' juhlimassa, asioiden ytimessä, toista se on kauk'itäsuomalaisilla!

   Laitetaanpa linkki, niin vähäväkisemmätkin pääsevät julkkareihin: https://www.kritiikinuutiset.fi/2018/03/13/kuvia-kritiikin-olohuoneesta-ja-kriittisen-pisteen-julkkareista/

   Poista