Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Ota siitä selvää, ja elä näiden kanssa! - 6.

Oscar Wilden päälle on syytä vetää rasti, unohtaa.

O.W. (1854-1900) Kuva: Sarony
Turha lukea. Tuskin edes Dorian Grayn muotokuvaa.

Ei siksi että hän oli vapaamuurari ja homo, joka tuomittiin vankeuteen haureudesta, siis homoudestaan, kahdeksi vuodeksi, vaan sen takia, että mies harjoitti vilunkia kirjoittelussaan: O.W. lainaili (ja plagioi) paljon, siirteli toisten kirjailijoiden tekstejä surutta omiin nimiinsä runsain mitoin.
Ei kukaan eikä mikään lopulta voinut/voi taata tekstien aitoutta.

Oscar Wilde puolustelee temppujaan:
 • Taiteen ei tule palvella itsensä ulkopuolisia päämääriä.
 • Taidetta tulee arvioida vain esteettisin, ei moraalisin kriteerein.
 • Taiteilija vapautuu eettisestä vastuusta.
Noin lyhentelen muistilapulle ja hymähdän yhden aikalaiskriitikon viimeisille sanoille O.W.:n runokokoelmasta:
"--- tekijälle on leimallista nokkeluus, ihmeteltävä sujuvasanaisuus, rikas ja täyteläinen sanavarasto sekä se, ettei hänellä ole mitään sanottavaa." (Tutulta kalskahtavaa: samoin sanoin, paksunnos, hyvästeli minut, opettajakokelaan aikoinaan muuan huumorintajuton lehtori 10 tunnin tiiviin opetusperiodin jälkeen. Oppilaista ei noin näyttänyt tuntuvan - eikä minusta.)

Kuoleman jälkeen kirjoitusrumba vasta kiihtyikin: alkoi löytyä 'löydöksiä' eli muka Oscar Wilden julkaisemattomia tekstejä vähän sieltä sun täältä.
'Koska Wilde oli tunnettu ja tuomittu homoseksuaali, hänen kirjoittamakseen väitettiin tai hänen nimissään julkaistiin useita teemoiltaan uskallettuja teoksia.' - Nyqvist & Oja
Kuten Teleny (suom. 1972)

Siis täälläkin korkeakirjallisuudessa samaa mädännäisyyttä kuin yhteiskunnassa missä tahansa!
Ja tänne tieten tahtoen pyrin joskus lapsen huimuudessani pakoon pahaa maailmaa!

Että
 Sutta pakkoon - MörmörMörkö vastaan!
1 - 2 - 3 - 4 - 5- 6

hiihdot 15 /562 km = 86 h
KIRJA-ARVOSTELUT 
*** myös


9 kommenttia:

 1. Katohhan Oskaria!

  Kiinnostas tietää, onko venäläisiä klassikkoja saatu ryssän päältä kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ

   eihän Venäjällä mitään vilppiä ikinä. Kuinka uskallatkaan eppäillä! Voip käyvvä vaikka nuin: https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/bbc-britanniassa-asuva-venajan-ex-agentti-kriittisessa-tilassa-altistui-tuntemattomalle-aineelle/6795862#gs.ali_=RM
   tai nuin:
   https://www.verkkouutiset.fi/putinin-vihollisia-kuolee-myrkkyihin-nain-heidat-surmattiin-36436/

   Poista
 2. Alan kohta hermostua tästä #He too kampanjasta. Katoin tämän raukan kirjaa "Viljo Saraja voitti 1940 Otavan ja yhdysvaltalaisen kustantajan Prentice-Hallin järjestämän talvisota-aiheisen kirjoituskilpailun romaanillaan 'Lunastettu maa', jossa paljon plagiointia Remarquen Länsirintamalla ei mitään uutta -romaanista (suom. 1929)." Juu, on vaikutteita, hävetä sais enintään palkinnon antaja, vaikutteita kun on meillä kaikilla, tietokirjailijoilta oikein vaaditaan. Ja lääkintämies tietää sodasta ainakin enemmän kuin tykkimies :-). Ja kellonajasta. Kun H. epäilee taas minun olevan humalassa, en ole, vaikka koko illan olen tutkinut Alkon tuotteita, näkyy oik. marginaalissa kohdassa "Vahetta".

  JV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JV

   nuo kellonajat ne eppäilyttävät, kun ite oon jo tuollon nukkunut huitkotvaset. Enhän minä muuten. :)

   Niin tuskinpa meillä kellään mitkään ajatukset ihan itsekeksimiä, ikiomia ovat. Pääkopan monitoimikoneessa ne ovat lingotut.
   Ootellaan tuon Sarajan kopsausten suuruusluokka, kunhan EJ antaa hyllystään löytämästään Sarajan rompsusta puolueettoman selonteon.

   Et näemmä aio sijoittaa Alkoon, kun sanot: - Olkoon Alko!
   Miten kävis sitten, jos Heinäveden hiippakunta, se UV-munkkila pörssiyttäs konjakkinsa ja miksei koko laitoksen?

   Poista
  2. Lausuntoni:

   Pikaisen tarkastelun perusteella on selvää, että Saraja on Remarquensa lukenut. Onko kyseessä esmes sanatarkkoja lainauksia, vaatisi perusteellisempaa plaraamista.

   Toisaalta näitten kirjojen vertaaminen on turhaa, ne ovat tasollisesti kuin eri planeetoilta.

   Saraja on katsonut sotaa paljolti valistusupseerin lasien läpi, mikä lienee ollut ajan hengen mukaisesti plussaa kilpailun järjestäjien silmissä. Onneksi Linna sitten myöhemmin ampui alas tämän sotanäkemyksen.

   Lunastettu maa sisältää aika paljon propagandatekstiä, jossa uskontoa käytetään keppihevosena ja renkinä. Se tekee kirjasta melko tympeää luettavaa, olletikin kun Saraja panee miltei sotilaspappeja paremmaksi.

   Poista
 3. Elä nyt kapinallista tuomihe. Englantilaisethan ne 1800-luvulla oli niitä pahiksia. Eipä tuota taidettu tuomita homoudestaan, eikö se herrojen härkäsilläolo lie ollut tuolla enempi maantapa, vaan riettaallisista ja englantilais vastaisista kirjoituksistaan. Sai saman käsittelyn terästettynä kuin H. Salama täällä ilman armoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jussi

   OW on niitä lainatuimpia lausahtajia yhä monenkin kirjoittajan kirjoituksissa. Nyt pitää olla varuillaan kun OW:n lainauksen jossain tekstissä näkee, että kuka se lopulta seisoo sanonnan takana.

   Elihän meilläkin aikoinaan oma OW - heh!
   Lainattiin pois koko mies.

   Poista
 4. Herttanen aika sentään, jotain jäi kuitenki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jussi

   valaisenpa tien 'meijjän' OW:n ajatuksiin:
   https://www.city.fi/blogit/hikkaj/kiakkovieras+kuusinen/125379

   Liekö tuossa kaikki omasta päästä nyhettyä - ja kummasta?

   Poista