Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Estetiikalla ei elä

Joel Lehtosen Korpi ja puutarha -juttukokoelmaa, 1923, olen pureskellut kuukaudenpäivät.
Putkinotkolaisten jatkot selvitelty jo aiemmin (=ei niistä mitään tullut), minkä jälkeen Joel kertoilee ja kirjoittelee Maineeton sankari -tarinassa Vanajan saaren ahertajasta ylistyksen ja ihmetyksen - ihka oikeita omenapuitakin - noita Joelin fiksoittumia - siellä!

Lintukotonsa vissiin samaisella soutureissulla löysi, koska seuraavana vuonna hankki omakseen Vähä-Vohli saaren.
Ja niinpä näyttääkin käyneen kun lukee vaikka tästä.

Vaan sinne myöhemmin, Lintukotoon.

Korven ja puutarhan loppupuolen Maailmapalkassa kirjoittaja Lauri Falk jättää hyväsydämelliselle vuokraemännälleen hyyrynsä maksamatta, koska rahat menevät kirjoihin sun muihin tarpeellisiin ja koska 'esteettisistä kirjoituksista maksetaan minulle niin surkean vähän; ne eivät ihmisille kelpaa, ovat arvotonta tavaraa ... tässä maailmassa' niin muut kärsikööt mukana.

Mites tässä, 2015, maailmassa on estetiikan arvon laita?
Omassa maailmankuvassa toppia hivoskelee kyllä.

Kovin hienoja teoksia vuokrakarkulainen Falk on suomentelemassa: toinen nimeltä Taiteen synteesi, toinen Ajan henki ekspressionismissa.
Niidenkään käänöksillä ei elä, joten käpälämäkeen luikahtaa tämä esteetikko.

Falkhan on paitsi romaanihenkilö, myös täyttä lihaa ja verta, pitkälti totta, kuten Kuka kukin oikeasti onTapio Saarion hakemisto fiktiivisten henkilöiden esikuvista kotimaisessa kaunokirjallisuudessa, BTJ 1996, selvittää:
"Lauri Falk on kaunosielu ja dekadentti, 'romantiikan merkeissä kasvanut maalaispoika', jonka kautta Lehtonen pilkkaa, muiden harrastelijoiden ohella lähinnä itseään. Ulkoiselta olemukseltaan Falk muistuttaa huomattavasti Lehtosen ystävää, oopperalaulaja Harald (Jussi) Björkmania (1881-1936). Lehtonen ja Björkman tunsivat toisensa jo kouluajoilta Savonlinnassa. Björkman oli yksi Putkinotkon kesävieraista."



+2C hiihdot  674  km/€

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti