Karjalassa
Atrain&Nord, 2024 |
E ei P-Karjalaan vaan Venäjän eli Neuvosto-Venäjän Karjalaan. Sinnehän palasteli puolenkymmentä tuhatta ihmistä 1920-30 -luvulla rakentamaan ideaalimaailmaa, sosialismia, jossa tasa-arvo kukoistaisi ja töitä piisaisi. Aina Amerikoista asti riitti tulijoita:
"Karjalaan matkannut etujoukko toi mukanaan Fordson-traktorin sekä raamisahan ja joitakin välttämättömiä työkaluja. Näillä päästiin alkuun, Vuosina 1926 ja 1927 saapui Karjalaan lisää säteeläisiä Kanadasta. Hei toivat mukanaan lisää konekantaa, toisen Fordson-traktorin auroineen ja karheineen, puimakoneen, itsesitovan leikkuukoneen, myllyn ja erilaisia työkaluja." s.49
Äsh, tuo kaikkihan on tuttua ja moneen kertaan nieltyä, Stalin päätti toisin, ks. esim. Zlopina: Säde-kommuuna.
Kuvat ovat tämän kirjan idea ja suola: Karjalan tasavallan Kansallisen museon kokoelmissa on 95 piirustusta ja akvarellia noilta ajoilta. Piirustukset ovat saksalaisen Heinrich Vogelerin (1872-1942) teoksia noilta ajoilta, jolloin sosialimin rakentaminen oli parhaassa vauhdissa, vielä puhtaana. Vogeler intoutui aatteesta niin että matkusteli pitkin Neuvostoliittoa ja Karjalan neljällä retkellään piirteli intoa täynnä nuo teoksensa. Ja kuten kuolinvuosiluvusta voi päätellä: vainon kohteeksi joutui hänkin.
Jotenkin on tuntu kuin Karjalan Sanomia lukisi, joka yhä ilmestyy Petroskoissa ja jonka irtonumeroita e-painoksina aina silloin tällöin Öisinajattelija syöttää mailiini; mielihalulla niitä lueskelen - pääsee käväisemään ikään kuin näkymättömänä Niiralan tullin ohi rutiköyhän nostalgisen kauniisti rempottavaan Karjalaan. Eikä tarvitse kiertää Viron kautta.
Museon johtaja Mihail Goldenberg kertoo esipuheessa olennaisen töistä ja tekijästä, sosialistisesta realismista: "Me näemme ripustettuja iskulauseita, huoneiden interiöörikuvauksia, huonekaluja, tekniikkaa, työkaluja ja muuta - kaikki ne ovat historiallisia, kulttuuritutkimuksellisia ja sosiaalisia lähteitä. erittäin arvokkaita ja syvällisiä."
"Jokainen Voglerin teos on sivu kirjasta, jonka voisi nimetä "Haaveet ja todellisuus" tai "Haaveilijoiden elämä ja kohtalo. Monen tuohon aikaan eläneen elämästä tuli traagista. He joutuivat historian jauhinkivien jauhamiksi, niin myös Vogeler."
Tuleepa mieleen Antti Tuurin Ikitie, jota -nolottaa tunnustaa- en ole lukenut, mutta elokuvana katsoin.
VastaaPoistaEn ole kommunisti, mutta neutraalina arviona sanon, että Neuvostoliitossa aatteen nakersi tyhjäksi Stalinin rajaton ja kontrolloimaton valta. Se sama, joka on Venäjän ongelma ollut iät ja ajat, joka jatkuu, ja jonka loppumista venäläiset pelkäävät - kun muistavat Jeltsinin ajan. Silloinhan venäläinen hampurilainen oli lihakortti kahden leipäkortin välissä. Sama se näkyy olevan P-Koreassa ja vissiin Kuubassakin, Kiina on taas omanlaisensa.
Varmana mielenkiintoinen teos.
äej
Poistaja aika uskallettu painaa moinen itäänpäin katsova teos näinä aikoina!
Vaikkakin jne.
Jeps,näyttääpä olevan mielenkiintoinen, historiallinen ja harvinainen Karjala-kuvateos. Pitää tilata, ilman muuta. Pistääkö kustantaja arvostelukpl? Ja mistä tilata?
VastaaPoistakyselee PenaS, se Öisinajattelija
PS
Poistatuolta löydät yhteistiedot: http://www.atrainkustannus.fi/kustantamo/
Kyselepä!
Arvoisa hikkaj !
VastaaPoistaKun unelmointi jostakin suurenmoisesta käy niin ylitsevuotavaiseksi, että reaalimaailmaa säätelevät luonnonlait unohtuvat, sitä lopulta törmätään kiviseinään, tai pudotaan pohjattomaan rotkoon.
Neukkulan 'tieteellinen suunnitelmatalous' oli oleva ennenkuulumaton tie ikuisten runsaudensarvien äärelle ... mutta monille se oli tie helvettiin, ja useimmille pysyväisluonteinen olotila helvetin esikartanossa.
Pahasti on syytä pelätä sitä, että vihreä siirtymä, jonka varaan sekä viherbisnes että etenkin viherpesu rakentavat majansa, tulee kohtaamaan reaalimaailman luomat rajat, luonnonlait, viimeistään silloin, jos dekarbonisaatio todella toteutetaan, ja maailman väestö pakotetaan 1800-luvun luontaistalouteen !
Fossiilienergian varassa elämme, maailmamme pyörii fossilienergian turvin yli 80-prosenttisesti.
Takana on parinsadan vuoden kehitys, jonka myötä nykyinen maailmamme, elintasomme ja hyvinvointimme on vähitellen rakennettu. Samalla on planeettamme ihmismäärä viisin-kuusinkertaistunut.
Mikään nopeasti hyvässä uskossa huitaistu energiauudistus ei kykenisi elättämään nykyistä kahdeksaa miljardia ihmistä.
Sääriippuvaiset sattumaenergiamuodot, siis tuulimyllyenergia ja aurinkoenergia edustavat globaalisesti yhä energian yksinumeroista prosenttiosuutta. Niin myös fossiilittomat ydinenergia ja vesivoima.
Kunnianhimoinen pyrkimys fossiilienergian nopeaan alasajoon tulisi, jos toteutettaisiin, johtamaan suunnattomaan energiakriisiin ja nälkäkriisiin.
Henkiin jääneet ihmiset, miljardi tai pari, aloittaisivat suo, kuokka, ja jussi -systeemillä uuden utopian rakentamisen.
Kohtalo olisi karmeampi kuin oli Neukkulaan uskoneilla.
Voksi, sir
Poistaennustajaukko
Haihattelu saattas siis olla osuva nimi niin Neuvosto-Karjalan 'sosialismi unelmalle' kuin nostamallesi verrokille 'vihreä siirtymä'.
Kaukonäköisesti jo sen parikymmentä vuotta, minkä nyt nykyinen riippulentäjä on ollut vallassa, näit ja annoit kirjoituksillasi hetalkuun ymmärtää, jotta 'tuosta nyt ei mitään hyvää seuraa'.
Nappiin osuit.
Jäädäänpä 'jännäämään' tämän toisen tietoennustuksesi toteutumista - jos ei me enää, niin ainakin jälkeenjäävät.
ps
varoilta kuitenkin: piipahdapa meijjän Karjalassa =
https://omavaraopisto.fi/
Arvoisa hikkaj !
PoistaOlen Valtimolla sijaitsevasta omavaraopistosta kyllä aiemmin Suomen Kuvalehdestä lukenut.
Sielläpä kaukaa viisaat luonnoystävät valmistautuvat tuleviin koitoksiin, joihin vallitseva rahantunteva viherbisnes meitä sinisilmäpoliitikkojen myötävaikutuksella kädestä pitäen johdattaa.
Suuri enemmistö ei kuitenkaan moisesta tiijjä mitään, eikä osaa ees alakansakoulun laskuoppia käytäntöön soveltaa.
Sanovat, jotta ilmasto ... ilmasto ...
Mutta minäpä sanon, jotta laskento ... laskento !
Taivaasta satavan mannan varaan ei ihmisen pijä tulevaisuuttaan turvata, ei vaikka se kuinkakin tuntuisi niin muodikkaalta ...
Eipä satanut manna siellä Neukkulankaan utopiassa.
Siis jos kuvitteellisella Jussilla on kaheksan suuta ( elikkä kaheksan miljardia ) ruokittavanaan, ja ruokakomerossa on kaheksan ruisleipää ( elikkä ne fossiiliset 80% Telluksen energiasta ) ja kaks nippua salaattia ( elikkä kaikki tuulivoimat, aurinkokennot, ydinvoimat ja vesivoimat ), niin kyllähän nillä Jussin perhe nyt pärjäilee ...
Mutta kun poliitikko sanoo, että heitä pois nuo leipäsi ja elätä perheesi kahella salaattinipulla ... niin silloin pääsee Jussiltakin itku.
Omavaraopiston jutussa siinä Suomen Kuvalehdessä oli huomaamaton vihje niille, jotka osaa laskentoa ...
Yhden bensalitran sisältämällä energialla tekee samat hommat kuin mitä yhden miehen lihasvoimalla tekee kahden viikon urakassa.
Siinä on kiteytettynä maailman hyvinvointia ylläpitävän fossiilienergian ylivertaisuus hömpötyksiin verrattuna.
Jos tai kun se bensalitra tai kasa kivihiiltä hyljätään, niin sitä on kapitalistisenkin tiedemiehen laskettava montako suuta sitä sitten enää Jussi kuokkansa kanssa pystyy ruokkimaan.
Joku tietysti neuvoo, jotta kasvata lisää salaattia, kahen nipun lisäksi vielä kaheksan.
Mutku eivät kasva ... puuttuvat ne harvinaiset maamineraalit, jotka ehottomasti tarvittaisiin !
No Jussipa jos tekee neuvon mukaan, niin saapi lähettää kuusi tai seitsemän lastaan kerjuulle, kun ei Jussin kitukasvusalaatit enää riitä hengenpitimiksi.
Voksi, sir
Poistalogiikkassasi on voimaa. Ei voi hanttiinkaan pahemmin pistää.
Paikoilla on pari kertaa pistäydytty; sukulaisia asuu siinä kivenheiton päässä, siksikin.
esim.
https://hikkaj.blogspot.com/2018/10/aika-hurja-yksi-paiva.html
https://hikkaj.blogspot.com/2021/09/kassara-kadessa.html