Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Helmi olisikin Savu

Etunimi uusiksi -sarja päätöksissä


Ensimmäisiä kosketuksia kunnon kirjallisuuteen, syvempään kaunokirjallisuuteen, tapahtui muinoin tämän Steinbeckin kirjasen kautta:
         ↔ ⟺
Helmen löytäminen köyhälle helmensukeltajalle oli kaikkea muuta kuin onni.
Kaipa se antoi mallia nuorelle lukijalle: Parempi kun pysyt köyhänä (ja kippeenä),
mitä tässä on sitten uskollisesti noudateltu.

Tänään ei kuulunutkaan radiosta helakka ääni:

"Hyvää huomenta rakkaat kuuntelijat! 
Tänä sunnuntaipäivänä toukokuun seitsemäntenä nimipäiväänsä viettää
 Savu

Sydämelliset onnittelut kaikille Savuille! 💓"

Ei kuulunut ei, koska hallitusneuvottelijoiden kesken oli leimahtanut lauantaiehtoona riita, kun kristillisiltä tuli nyt se odotettu kampoihin pano, oikea Iso Jöö: kaste on sakramentti, ei kumottavissa. 

(Ja Tynkkynen iloitsi tykönänsä: muutkin sooloilemassa.)

Niinpä jokainen Helmi saa pitää kauniin nimensä, ja Orpo heittää tämän etunimisukupuolineutraalivihkonsa* roviolle sitä kenellekään näyttämättä.

Jäämme jännittämään, odottamaan seuraavaa otallusta.

*Onneksi tänne potun pohjalle 
jää se vuotanut kappale tuosta vihkosesta vuoden mittaan vilautettavaksi - vaihtoehtoista nimeä uteleville nimipäiväänsä viettäville päivänsankareille.

Kirjavinkeissä

2 kommenttia:

 1. Taisipa äidinkielen opettaja tuon luettaa. Jännä juttu, käännöskirjallisuutta! Toinen oli Hemingwayn Vanhus ja meri ja kolmas Othman Frantz Langin Uni antaa askeleet.
  Olen Ailille kiitollinen siitä, että luetti, vaikka tuohon aikaan seikkailukirjat kiinnostivat enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   meillä lukiossa luettiin klassikoita sylillinen, joten jatkan kiitosten jakamista kaikille äidinkielenopettajile (Vieno Määttäselle omassa) puolipakkoluettamisesta. Hyödyllistä!

   Poista