Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

torstai 3. marraskuuta 2022

Ilmalämpöpumppu - kuukausikulutus

Onni Eläkeläisen 'Mitupiti'-ilmalämpöumppupumppu, se kotkotus, on nyt suoltanut lämpöä ja vettä kuukauden päivät.

On peräpeiliin katsomisen paikka eli aika yhteenvedon, jonka Helen-sähköyhtiöystävä kotisivuillaan päivittäin päivittää:

   578 kWh lokakuu 2022 (11,79 c/kWh)
1340 kWh lokakuu 2021 (4,41 c/kWh)

Onni on tyytyväinen kokonaisnäkemykseen ja noihin sinipylväspätkiin, jotka pysähtyvät kiltisti 20 kilowatin tuntumaan lähes päivä kuin päivä. Ja varsinkin kun niitä vertaa taustalla leiskuvaan vaaleansiniseen taustaan, joka edellisvuoden lokakuisen sähkönkulutuksen ilmoittaa. Parin- jopa kolmenkertaisena loimotuksena!

Tosin alkukuusta parina päivänä on Onni-poika näemmä kaasutellut alkuinnostuksissaan (asennus 28.9.) muutaman päivän ikäistä pumppuaan jopa yli edellisvuoden kulutuksen. 
Mutta sitten, toppuuteltuaan sisäyksikön hurinan hyrinäksi, pylväät mataloituvat alle kaksvitosen (kWh) päivätumpeiksi.

28. päivän kasvanutta pylväshujoppia aikansa ihmeteltyään ja pähkäiltyään, hän muisti miksi moinen. Silloin kävi harviaisvieraita ja pantiin neljä lämpöpatteria päälle eka kerran koko syksynä; varmuuden vuoksi, jottei vieraiden tarvitsisi kärvistellä peruslämmössä 20C.

Vieraiden lähdettyä puolilta öin kumartelivat yövigiliassa niin Onni kuin Onnetarkin pattereiden, ikään kuin ikonien, parissa säätönuppeja sulkien ja suudellen.

Vaan on värkissä pahakin puolensa: vettä sylkee ja suoltaa ulkoyksikkö niin että nooanarkin piirustuksia Onnimme jo haikailee, josko semmoisen paratiisiin alkaisi kyhätä - huoltovarmuuden vuoksi.

Kirjavinkeissä

4 kommenttia:

 1. Meillä on ollu jo 10 vuotta. Vettä se tekkee, oon luottanna salaojiin. Ämpäri täyttyy äkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   eipäs muuta vettä viiniks!
   En minä muuten, vaan sitten ei jäätys siihen ämpärriin.

   Poista
 2. Meillä on ilmalämpöpumppu mietinnässä. Olisi hyvä, jos kestäisi kauan aikaa. Jotenkin kiehtoo ajatus, että voi muutella lämpötilaa. Kesälläkin sitten viilentää. https://www.sahkojakylmapalveluhakala.fi/laemmitys--ja-jaeaehdytysratkaisut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylihuomenna saadaan tuohon rinnalle marraskuun kulutus; jännä nähä nuo virtuaaliset sähköpylväät,joihin ei tarvitse kiivetä kenenkään. :)

   Sanopa ammattilaisena: Voiko ilmalämpöpumppua 'rumpata' eli sulkea virran ja taas avata vaikkapa muutaman kerran viikossa? Kärsiikö pumppu?
   Entä kovina paukkupakkaspäivinä kun pumpusta ei mitään hyötyä ole: päällä vai kiinni? Jumittuuko se jos kiinni?

   Poista