Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 25. maaliskuuta 2022

Laatokan aaltoihin jäi maailmanmestari

Omasta j.kirjasta 
Kukkovaaran juoksu 28.9.80 
"Kunto laskee kuin lehmänhäntä, kuten viime syksynäkin. 
Minkäs mahat, minkäs mahat.
Tänään juoksin Värtsilässä, meinasin kirjoittaa Myrskylässä: siellä Virenin Lasse juoksee uransa viimeisen juoksun huipulla. Mukana Myrskylässä ovat mm. Moskovan olympialaisten kaksinkertainen kultamitalisti Miruts Yifter, Foster, Puttemans jne.
Värtsilässä ei ollut ihan noin nimekästä sakkia eikä noin paljon (2000 vs. 20). Mutta olinhan siellä minä ja hölkkäsarjassa 7 muuta. Tunnelma oli kotoisin missä kuunaan juossut olen. Niin ja olihan Värtsilässä maailmanmestari: 
hiihtosuunnistuksen O. Svanberg..."
 
STOP tykkännään! STOP STOP

SVANBERG Olavi. Sama mies kuin tässä Passaron kirjassa, joka parhaillaan luennassa: Reino Savukoski - Suomen tunnetuin kadonneiden etsijä
"25.8.2002
Maailmanmestarin oudot viimeiset hetket
Kalamatka Laatokalla oli alkanut mukavasti, ja kalojakin oli jo narrattu, kun Svanberg ja eräs kolmas mies siirtyivät kannen alle hytteihin rupattelemaan ja nostamaan kuppeja." 
 Noustiin kannelle. 
"Kannella kaksikkoa odotti yllätys. Ruori pyöri tyhjänä eikä Turtiaista näkynyt missään."
"Svanberg ryhtyi kääntämään venettä tulosuuntaan ja kolmas mies ryntäsi veneen alaosaan etsimään karttoja. Kun hän palasi kartan kanssa, oli kansi jälleen tyhjä. Missä Olavi Svanberg oli? Ehkä Svanberg oli hypännyt veteen pelastaakseen Turtiaisen tai ehkä Olavi oli pudonnut, Svanberg oli kovakuntoinen entinen rajamies ja urheilija, mutta he kaikki olivat nauttineet alkoholia...."

Yhä kovakuntoisena entinen rajamies ja urheilija kuin 22 vuotta aikaisemmin täällä Kukkovaarassa: 

"Oli yhteissaunakin lämmitetty: aamusauna. Juoksu alkoi jumalanpalveluksen kansa yhtä aikaa klo 10.00 - Saunanlauteilla olin 51 minuuttia 2 sekuntia myöhemmin. Eli eipä ajassa tosiaan ole minkänmoista kehumista, kun matkaa oli vain 11,3 km.
Mutta mitkä nousut - ja pitkät, vau! Siinä Puijot kalpenevat.
Kukkovaaralta avautui näkymä, jota kelpasi katsella aurinkoisessa syyssäässä. Velivenäläiset siinä kilsan päässä kolhoosiaan pitävät. Kannatti käydä Värtsilässä.
Nilkka rusahti tuossa juoksussa kun hyppäsin ojan yli. Nyt pakottaa."

Saunassa istui jo Svanberg, kymmenen minuuttia aiemmin oli maaliin tullut. Ne on eri miehet jotka tekevät, ja eri miehet jotka luulevat tekevänsä.

Sinne jäi Laatokan aaltoihin Olavi. Ei löytänyt Savukoskikaan monesta yrityksestä huolimatta. Eikähän tuo ihme: järvi syvä kuin meri; makea vesi synnyttää terävämmät ärjymmät laineet kuin suolainen meri; syvyyttä oletetulla hukkumispaikalla 120 metriä.

"Suomessa uutisoitiin jonkin verran maailmanmestarin katoamisesta ja etsinnöistä, mutta ei puhuttu sen enempää olosuhteista. Sortavalassa sen sijaan kalamatkasta juoruttiin paljon. Puhuttiin mafiasta ja pohdittiin syitä miesten hukkumiseen." 

Täältä lisää Svanbergista ja muista hukkuneista:

Sari Passaro: Reino Savukoski
- Suomen tunnetuin kadonneiden etsijä
Minerva 2022

ps

Kirjavinkit: 
Sari Passaron kirjan arvostelu:
Kirjavinkeissä

laavulla +4°C 12 km  900 km/€  142 h

4 kommenttia:

 1. Tuttu mies, samaa tyttöä riijattiin aikoinaan. Siinä lajissa vein voiton, siirtyi minun valmentajaksi.

  Muuten, oot 50 kilsaa jälessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   Huudahettaanpa kuin ravikilpailussa: - Maalissa tasaista!

   Lienet Svanbergista jonkin jutunkin lehteen tehny, vaan tuskin voitostasi.

   Poista
 2. Urheilutoimitus enämpi teki.

  Aattelin hiihellä loput hiljokseen huhtikuussa saukkosoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   hiljokseen, hitaammin ja hissutellen vai miten se olympialiikkeen motto suomennettuna kuuluu, tämäpä: Citius, altius, fortius!

   Poista