Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 3. maaliskuuta 2022

Berliinin muurin katveessa yhä

 jotta Ukraina hetkeksi unohtuisi ??

En juuri elokuvia katsele, en varsinkaan mistään youtubeista. Vaan nyt olen jäänyt koukkuun.

Ovi tunneliin
The Tunnel / NBC / Reuven Frank

Sekavahkon Helena Merrimanin Pako Berliinin ali -kirjan jäljiltä on peruuteltava edestakaisin dokumenttifilmiä The Tunnel (escape under the Berlin Wall), joka on kuvattu paon aikana kesällä 1962 ja josta Merrimanin kirjakin on osin lähtökohtansa tempaissut sekä nyttemmin vapautuneista Stasin arkistoista.
Kirjan sanat konkretisoituvat, tunneliaukon ja asioiden mittasuhteet asettuvat kohdilleen filmiä kelatessa, vaikka sen englanninkielinen selostus ei tajuntaan noin vain uppoaisi.

Hirmuinen on ihmisen vapauden kaipuu, muuta ei voi sanoa: kuukausitolkulla ryöjävät maan alla savessa ja kurassa pyssymiesten jahdatessa loikkareita kaivajien päiden yläpuolella. Ja tunneliahan kaivetaan lännestä itään, josta sitten pitäisi puolensataa ihmistä saada ryömimään tunnelia myöten lännen vapauteen. Ensimmäinen yritys epäonnistuu ja vankeus paonyrittäjillä edessä, toinen yritys onnistuu paremmin. Mutta mikä on vapauden hinta? Onnistuuko elämä, kun lännessä mikään ei ole ilmaista?

Kelaillaas filmiä laajemmin:
Jos Ukrainan tai Suomen alistaisi Yhdysvallat tai Ruotsi naapurimaa Venäjän sijasta, tuskin maastapako kävisi monenkaan mielessä, tuskin ryömisimme yhtä kiihkeästi pakosalle kuin itäberliiniläiset tai nyt ukrainalaiset. 
Miksihän ei?

Kaivajan pyllistys itään

Kirjavinkeissä

-1°C 11+13 km 675 km/€ 108 h

4 kommenttia:

 1. Yritän tässä välttää asenteellisuutta. Mutta ilman sarvia ja hampaita, lähes kaikki ne maat, jotka olivat enemmän tai vähemmän NL:n suoranaisessa valvonnassa, Varsovan liiton maat, itsenäistyttyään hakeutuivat kilvan EU:n ja Naton vaikutuspiiriin.
  Valkovenäjä ei liittoutunut, ja on kauniisti Putiinin sylissä, eikä Ukraina, ja nyt tappelee kuin Suomi vuonna 1939-40.
  Suomi on oma lukunsa, kun tuli se Jatkosota hävittyä, niin ei ollut varaa aluksi liittoutua.

  Muuten pitäydyn siinä, mitä olen sanonut. Minulla ei ole pätevyyttä arvioida sotilaallisen liittoutumisen etuja, haittoja ja vaikutuksia, joten jätän mielipiteen muodostuksen niille, jotka kantavat siitä myös vastuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   presidenttimme on parhaillaan Washingtonissa, Niinistö Bidenin pakeilla; luenpa tuota Merrimanin kirjaa tähän, josko kävisi näin kuten Kennedyn Berliinin puheen/lupauksen jälkeen:
   'yksikään hänen seuraajistaan ei rikkonut Kennedyn puheessaan Berliinissä antamaa lupausta pysyä kaupungin tukena, eikä Hrustsov enää koskaan hätyytellyt Berliiniä'.
   (so.
   eikä Venäjä enää koskaan hätyytellyt Suom....)

   Poista
 2. Kovin on presidenttimme työnkuva muuttunut vuosien varrella. Silloin presidenttiytensä alkumetreillä hän kirjoitti kirjan "Ihan tavallisia asioita", joissa hän neuvoi mm. vanhempia huolehtimaan siitä, että lapset menevät nukkumaan ajoissa. Opuksen tarkoitus oli kai neuvoa sitä, miten nuoret eivät syrjäytyisi.

  Nykyisin hän juttelee maailman mahtimiesten kanssa. Nopeasti kokosi itsensä, kun - varmaan tiedossa ollut - kasakkaterroristin petos paljastui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   - Kun aika on, on toimittava ja kun ei ole, on juhlan aika.
   Tuohon tapaan toinenkin johtaja vasta totesi ja toimi, leijonien Jalonen.

   Poista