Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HuK

torstai 13. toukokuuta 2021

655 - 53

USA - Suomi.

Vankiluvut sataatuhatta asukasta kohti. 
(kuriositeetti: Suomessakin sentään vankeja enemmän kuin rääkkyläläisiä.)

Palailen selaillen Tieteessä tapahtuu -lehteen Jeesuksen tänään helatorstaina astuessa taivaaseen, piipahdettuaan antamassa meille maanmatosille syntivelkamme anteeksi. 

Hei! - yhdenäkin havahdun: asiathan kautta rantain kytkeytyvät toisiinsa.

Aatehistorian ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Ari Helo sivuaa vankiaihetta kirjoituksessaan Yhdysvaltain patsaat, moniarvoisuus ja historia, koko juttu on luettavissa tästä.

Abstrakti tässä:

Mistä on kysymys, kun Yhdysvalloissa tuhotaan Kolumbuksen ja etelävaltioiden kenraalien patsaita ja siirrellään tuhansia muita patsaita, muistomerkkejä ja nimikylttejä näkymättömiin kulttuurimaisemasta? Kysymys on siitä, että historiallinen ajattelu on täysin hämärtynyt. Myös kaikki yhdysvaltalaista imperialismia juhlistaneet muistomerkit on nyttemmin julistettu lainsuojattomiksi. Ei tällainen kulttuurimaiseman puhdistus ainakaan ketään kehota varsinaisesti muistamaan mennyttä.

Itse jään pällistelemään Usan vankilaoloja, luettuani vastikään vankitutkimuksen Suomalainen vanki.
Jos ei hääviä täällä niin jenkeissä vallan mahdotonta. Musta mies karttaa viimeiseen asti vankilaan joutumista, vastustaa pidätystä keinolla millä hyvänsä, koska pienikin rike, varsinkin jos taustalla muuta hämärää, saattaa johtaa älyttömän pitkään, kymmenenkin vuoden tuomioon. Vankilaoloihin, missä henki ei paljon paina.

Vankiluvut ovat kasvaneet suunnattomiin mittoihin, koska vauraan keskiluokan huolta rikollisuuden kasvusta on hoidettu vuosikymmeniä tuomioita lisäämällä ja pidentämällä. Myös suoralla toiminnalla: poliisit tappavat yli 1000 amerikkalaista vuosittain; koko EU:n alueella vastaava luku on 100:n paikkeilla. Poliisikin, aiheesta, pelkää, siksi ampuu ensin.

Ja bisnestähän vankeinhoito siellä isoin osin on - ihmekään, jos vankimäärä 30 vuoden aikana on kasvanut 300000:sta yli 2 miljoonaan.

"Villiä länttä enää ole ei ...", viheltelen ja siirryn päivän uskonnolliseen sanomaan.

https://evl.fi/kirkossa/pyhapaivat/helatorstai


Kirjavinkeissä


4 kommenttia:

 1. No niin, aivan huikea vertailu tuo otsikkosi luku. Vankeinhoito bisneksenä on huono juttu.

  Ari Helon termi "kulttuurimaiseman puhdistus" kertoo hyvin siitä hölmöstä idealismista, mikä on vallalla nykyajattelussa: mikä ei ole näkyvissä, sitä ei ole ollutkaan. Onhan ihmisen hyvä katsoa omaan historiaansa ja oppia siitä. Tällä menolla meillä on edessä uudet auschwitzit.
  Käyn nyt lukemaan koko jutun linkistäsi.

  Hyvän lehden olet löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mm

   helmiä löytyy kun sukeltaa steinbeckmaisesti tarpeeksi syvälle. :)

   Ei ihme jos me tavalliset ihmiset sössimme rasismimme kanssa, olemme ymmärtämättä lähtökohtia, kun tiedeyhteisössäkin niin monet jäävät pintaliitoon.
   =
   Heloa on boikotoitu mm pelkän aiheen takia näin:
   "Suomen historiallisen seuran hallitus kieltäytyi tämän artikkelin julkaisemisesta blogi-sarjassaan, jonka erityisteemaksi oli ilmoitettu historiapolitiikka ja historian käyttö."

   Kyllä, kuten sanoit, auschwitzit kun unohdetaan pian sikiää pahuus kaksinverroin. Leninit korvataan stalineilla.

   (Ite nypin nuo luvut ja vankiaiheen irti oman kiinnostuksen vuoksi mainitsemattaa että Helo liittää sen amerikkalaisen yhteiskunnan epätasa-arvoa pönkittäviin rakenteisiin: verotukseen, palkkapolitiikkaan, sosiaalitukiin, terveydenhoitojärjestelmään jne. jne.)

   Poista
 2. Epistolani https://alypaa.com/ihmiset/J.+Vahe/blogi/22784/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvvon

   meilläkin oli joskus tuommoinen maanläheinen pappi: Jouko Lehtonen. Kirjoitti mm. Ville Ritolasta kirjan.

   Poista