Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

torstai 21. helmikuuta 2019

MM-Seefeld

”Hyvä on hiih­tä­jän hiih­del­lä, kun han­ki on hoh­ta­va al­la, kun tai­vas kir­kas­na kaa­reu­tuu..."
Eino Leino 1900

Kaikkihan me tunnemme tuon ja tuohon yhdymme, mutta eipä kalpene J. H. Erkko tipanantippaa Leinon lurituksen rinnalla vuotta myöhemmin ilmestyneellä Hiihtäjän laulullaan, joka tässä kisojen kunniaksi kokonaisuudessaan kajahtakoon; toista viikkoa sentään kisatkin kestävät.
- Doupattuja ovat! kuuluu paheksuvaa kuiskintaa sieltä kotisohvilta.
Puolustukseksi todettakoon: - Niin olivat nuo kaksi runoilijaakin, monesti. 😁
 ✂✂ (ja ilmassa koko ajan autonomian ja sananvapauden menettämisen uhka)📎

Joten se siitä ja tässä tämä riemu:  
HIIHTÄJÄN LAULU
Suistele, suksi, notkojen pohjaa,
Vuorenkin päältä viiltele tie !
Tarmo se työntää, tarmo se ohjaa,
Vasta- kuin myötämatkoja vie.
Tuuletko meitä tuiskella sais?
Vuoretko matkan seisauttais?
Päätä ja niskaa
Kennistä - viskaa
Vauhdilla kulkuas maalihin päin ! -
Tieltäs vastukset vaihtuvat näin.
Ponnahda, suksi, joustele  jalka,
Rohkea rinta, ilmoja juo !
Mieli, kuin linnun lentävä sulka,
Liitele voiman lähtehen luo !
Suontesi aallot - kuule kuin soi !
Riemujen ruuhet soudella voi.
Rientomme riehu,
Rinnassa kiehu,
Hilpeä hiihto innoksi tee -
Aatos jo ilmoja leijalee.
 
Voima ja valppaus - oisko ne
unta?
Untansa nähköön talvinen maa ! -
Meissä on tulta, maassa on lunta,
Liekkimme maankin vapauttaa.
Karkaise luontos, vartoohan työ !
Hentous arka helposta myö !
Nyt sekä huomen
Sampoa Suomen
Vahvana rientäös valloittamaan -
Sen murut liittele onneksi maan !
                                                          26/2 1901

https://www.seefeld2019.com/en/program-sch

🏂 hiihdot 5 km / 488 km//€=  76 h
 

13 kommenttia:

 1. Doupatuille runoilijoille pitäisi järjestää oma sarjansa kuten tehtiin esimerkiksi Berliinin olympiakisoissa 1936, jolloin Urho Karhumäki voitti kultamitalin romaanilla Avoveteen. Vahinko kun ovat luopuneet noista taidemittelöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   oon ollu nyt tuon Erkon, Aatoksen ukin veljen, kanssa päkätissä usseimman viikon, saa nähä joko J.H.:sta huomenna lisää: elämäkertaa kertailen.

   Urheilumiehiä se ei ollu: sairaalloinen kansakoulunopettaja joka ei halunnut olla opettaja, siks kävi runolle.
   No sen verran harrasti liikuntoa jotta naisten perässä juoksi innokkaasti. Vaan ikuisesti säily poikamiehenä.

   Poista
  2. Parempi säilyäkin poikamiehenä, jos aikoo tuommoista liikuntoa harrastaa. Voivoi miten hyvä MM-laji!

   Poista
  3. ej

   Kyllä Heikki-poika, siis J.H., yritti ja yritti, tahtoi vain katse aina kääntyä nuorempiin ja kauneimpiin.
   Eihän siinä onni sitten oma ollut.

   Opettajana olleessaan Johanneksessa saattoi talven aikana kolmestikin viikossa opehuima taivaltaa jalkaisin Viipuriin - 2 peninkulmaa suuntaansa - ihastumaansa näyttelijää katsomaan. Tyhjin käsin palaten.

   Mutta saipahan sytykettä: runoja rakkaudesta ihastumisesta, enkelnaisista - niitä syntyi sitten kyllin.

   Van pahpa pah!
   Sähköt meiltä poikki just kun sprintit alkoivat ja päälle taas kun sprintit loppuivat.

   Mutta tiesihän tuon tuloksen jo ennen kisaakin:
   Leipoi voitta miehissä ja DalleFalla naisissa - ja niinhän tuo on käynyt:
   http://www.kestavyysurheilu.fi/tulokset/21217-hiihdon-mm-kilpailut-2019

   Poista
 2. Urheilukuulumisia:

  Squaw Valleyn olympialaisten 6. sijan napannut Pentti Pelkonen ohitti meikän latusella tänään. Hän on tuore 85-vuotiaitten sarjan Suomen mestari hiihtosuunnistuksessa. Tasasella sinnittelin, mutta jyrkässä ylämäissä pyyhki ohi ja huuteli männessään, jotta ylämäit ovat ihania.

  oto urheiluavustaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   Mites Elli?
   Elli kävi joskus koululla enkkua opettamassa; näkyy aina sillon tällön voittavan HS-ristikoissa, niissä Auliksissa, joita 'rakastan'.

   Poista
  2. Ellistä tuli Suomen mestari sarjassa 80 v., suunnisti saman radan kolme ja puoli minuuttia nopeammin kuin Pentti. Nyt oli aviomies Peltolan latusella harjoittelemassa yksin, tavallaan rouva määrää vauhin.

   Poista
 3. Sivusinkin tänäisissä jupinoissani tuota Seefieldiä.
  Mietitään tässä paremman puoliskon kanssa juuri alkukesän lomaa. Jos vaikka Muncheniin lentäisi, sieltä junalla Itävallan puolelle. Toissa vuotena siellä oltiin, ja ilo tuntuu siellä olevan aina.
  Onhan se lentely nyt vähän kai, kun uutisia kuuntelee, mutta jos reittilennoilla, jotka muutenkin lentää, niin onko se nyt niin kamalaa...
  No tietenkin on. Jään kiinni kaksinaismoralismista, eikä auta kuin hävetä, jos osaa...

  Mietittiin me kyllä puolison kanssa sitäkin, että entä jos lähetään kotoa pyörillä, ja mennään Satakuntaa ja Hämettä ja tätä maakuntaa Auran rannoilla virttä vapauden soiden.

  Kyllä toki on isänmaa upea maa. Tietääkseni ja tietääksemme maailman parhaita, kaikin puolin, edes Attendo tai Esperi sen erinomaisuutta eivät saa kokonaan latistettua. Tykönäni mietin, että jos se eläkeläisen vapaus koittaa, niin luovun henkilöautosta ja liikun kesäisin polkupyörällä ympäri isänmaata, sillä niin yksinkertaisen isänmaallinen olen, että pidän kotimaatani kaikista maailman maista parhaimpana.Siis nimenomattain tätä isänmaata, en mitään muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   Pyöräilysi jo ajatuksissa OK!
   Myö on kurvailtu tandemilla ties missä: Virossa pari kertaa Saaren- ja Hiidenmaalla ja idempänä Viroa siellä missä verta vuoti eli itäisessä Virossa, Ahvenanmaalla myös.

   Lentämisen synnistä ja saunomisen paheesta ystäväkallis lähetti minulle lehtipakinan Itä-Savosta. Räppäänpä sen kokonaisuudessaan tähän iloksesi:

   Itä-Savo 23.2.2019

   Launo Päivätie tunnustaa kolumnissaan henkilökohtaisen ongelman: Rikollista touhua

   Minulla on riippuvuusongelma. Sen takia olen vaaraksi ympäristölle ja ihmiskunnalle. Suurimmassa vaarassa ovat lähinaapurini.
   Itselleni riippuvuudestani ei ole haittaa. Päinvastoin. Nautin sen tuomasta mielihyvästä. Se suo minulle hyvinvointia ja terveyttä.
   Riippuvuudessani olen itsekäs ihminen. Mutta niinhän nykyihmiset yleensäkin ovat, itsekkäitä kaikki tyyni.
   Riippuvuuteni on sauna. Ei mikään sähkösauna, vaan vanhanaikainen puusauna. Sellainen, jonka kiukaassa poltetaan vastoin kaikkia ympäristö- ja terveyssuosituksia puusta tehtyjä pilkkeitä. Ristisanatehtävissä ne ovat klapeja.
   Joskus pilkkeet ovat koivua, joskus leppää, useimmiten sekä koivua että leppää. Joskus myös kuusta ja mäntyä. Siis sekahalkoja. Omasta metsästä itse tehtyjä. Moottorisahalla katkottuja ja Fiskarsin kirvellä pilkottuja.
   Saunominen tekee ihmiselle tutkitusti hyvää.
   Mikäli uskomme Itä-Suomen yliopiston tutkimusta, ja miksi emme uskoisi, niin säännöllinen saunominen pitää loitolla niin verenpainetaudin, aivoinfarktin kuin Alzheimerin taudin ja dementiankin. Äkkikuolemaakin se tutkimuksen mukaan hillitsee.
   Saunominen vähentää stressiä, tekee hyvää ihmisen nahalle, vähentää kolotuksia ja helpottaa nuhassa ja astmassa. Ja mikä parasta: se saa hormonit hyrräämään kuin nuorella kollilla konsanaan.
   Ja mikä parasta: se saa hormonit hyrräämään kuin nuorella kollilla konsanaan.
   Mitä säännöllisemmin ja useammin saunot, sitä taivaallisemmat ovat sen aikaansaamat terveys- ja hyvinvointivaikutukset. Optimaalinen määrä on neljä kertaa viikossa, mutta seitsemän kertaakaan ei ole haitaksi. Tarkoitan siis saunomista.
   Mutta rikollista touhua on tällainen nautinnon ja terveyden haaliminen itselleen puusaunan lauteilla. Kiukaan piisistä näet tupruaa taivaalle ilmakehää lämmittäviä mustahiilihiukkasia ja samalla tavalla vaikuttavia kaasuja sellaiset määrät, että maailma tuhoutuu.
   Etenkin jos kiukaan maitotölkeillä tai munakennoilla sytyttää, niin naapurit saavat siitä hengitettäväkseen sellaisen tuprakan, että jos eivät niiltä seisomiltaan sydänhalvaukseen kuole, niin ainakin syöpä tai keuhkotauti heidät tappaa.
   Jatkuvassa pelossa joutuu perussuomalaisen puusaunan lämmittäjä nyt arkeaan elämään. Milloin tulee poliisi ja syyttää ympäristörikoksesta ja tapon yrityksestä, tai vähintäänkin lähimmäisen henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, lyö hilut kinttuun ja kolmen päivän päästä vaatii vangittavaksi todennäköisin syin kyseisiin rikoksiin epäiltynä.
   Sen olen kuitenkin sisimmässäni päättänyt ja jälkeenjäävilleni kertonut, että niin kauan kuin maailmalla ajetaan formuloita ja ralliautoilla pöllytellään sorateitä, niin kauan lämmitän kotisaunaani puupilkkeillä. Viekää vaikka linnaan. Ei se sen pahempi paikka ole kuin Attendon tai Esperin hoivakotikaan.
   kirjoittaja on vapaa toimittaja.
   launo.paivatie@gmail.com
   AIHEET
   • SAUNOMINEN
   • SAUNA
   • TERVEYS


   Poista
 4. Minä tuota puulämmityksen diskriminointia olen äimistellyt. Menkeepähän kahtomaan vaikka Intian Goaan, niin tulevat mittasuhteet selviksi.
  Siellä, missä sääntö-Suomi on niin kaukana kuin pääsee kaikin tavoin, on esimerkiksi jätehuolto järjestetty seuraavasti.
  Esimerkiksi Bagan kylän kohdalla on sellainen metsäaukio, jossa on oikein kyltti, että jätteiden tuonti tähän on kielletty. Siihen kyltin varren juureen on kehkeytynyt soma jätevuori. Myös on jätesäkit kadulla, ja lehmät niitä repivät.
  Tottahan intialainenkin joskus tuskastuu, kun joka paikka on jätettä täynnä. Mitä tekee hän? He, tuikkaa jätekasan tuleen. Liikenteessä on paljon busseja, jotka pölläyttävät parhaaseen 1970-80- luvun tapaan synkeät savut, kun kuski kaasua painaa.

  Toki tämä Launo Päivätie kärjistää oikein kunnolla, kuten keskustelussa on tapana. Minulla on yksi kaveri, joka pari kertaa kuukaudessa julistaa somessa, jotta hänpä sytyttää pesän ja sytyttää alta.

  Minä aina, että ei sillä niin suurta väliä, kun olet semmoinen mies, joka pitää liiterissään hyvin kevätahavoissa kuivanutta polttopuuta, joka syttyy, kun työntelee pesän täyteen ja viskaa tulitikun perään.

  Minä kurja ja me kurjat, 2 keski-ikäistä, käytämme samaa dieselhenkilöautoa. Mikä se oli näiden hiukkasloukkuvehkeiden päästö, oliko se nyt joku typpioksidi vai mikä. Vaan kun tulee citynillittäjä minulle siitä leijumaan, niin sanon kuten Honkajoki Lammiolle: "Herra citykapteeni, jo pitkään on suurimpiin haluihini kuulunut henkilöautosta luopuminen, mutta varallisuussyistä en voi muuttaa pääkaupunkiseudulle, sillä säästöni eivät riitä hääviin vuokratakuun maksamiseen, eikä omistusasunnon hankinta muuta piispainkokouksen hyväksymää tutkintoa edellyttävästä kanttorin virasta saatavalla palkalla ole järkevää eikä mahdollista. Niinpä pyydän, herra citykapteeni, menemään miettimään sitä, miten saatte ne teidän perällä olevat syrjäytyneet huumeenkäyttäjät kuntoon....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   tuolla taas joku autohuima: https://yle.fi/uutiset/3-10637236

   >
   'Uusi auto on ympäristöteko, mutta mitä pellin alle, sähköä, kaasua vai vetyä?'

   Totta kai on.
   Mutta pitäisikö entinen noin vain tuhota ja ostaa uusi? Meidät kun on opetettu syömään lautanen tyhjäksi, eikä Jumalan viljaa saa hukkaan heittää.

   Poista
 5. Hyvä kärsivä väki

  Helsingissä on kuulemma semmoinen iso punaviherkupla, joka suojaa kaikilta maailman pahuuksilta.
  Siellä asuu pelkästään hyvää aikovaa ja kauniita maailmanpelastusajatuksia pohdiskelevaa kukkakaalipirtelöväkeä. Siellä ei hiilihappoja ilmaan tuprutella. Mikromuovitkin kerätään visusti talteen ... oikeen isoon muovisäkkiin, joka sitten heivataan poijes sieltä kuplasta häiritsemästä.
  Sinne pittää muuttaa !
  Pois pahasta maailmasta, niimpal hyvien ihmisten pariin.

  Noh ... menikös se nyt ihan oikein ...
  Kuihtuvat niiltä ne kannabikset ja kukkakaalit, jos ne eivät saa sitä hiilidioksidia ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voksi, sir

   eniten mie ihmettelen siellä etelässä 'asuvia' kodittomia, kun maaseutukirkonkylät täynnä tyhjiä kuntien omistamia rivitaloja. Asumistuet ja edut, avustukset ois tarjolla ja tyrkyllä. Työtä ei tosin sen enempää siellä kuin täälläkään.
   Eikö kelepais muuttaa maalle, vai onko tosiaan noin kova hinku pysyä pääkaupunkilaisena - vaikka päätä paleleis!

   Poista