Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 26. elokuuta 2015

Pouvala ei vuuvva

Selvän teki - puhdasta tuli.

Puhdistusoperaatioita on niin monenlaisia että hirvittää.
On valtakuntien tasoisia jos kotoisiakin, alhaalla tapahtuvia jos ylhäälläkin.

Joel Lehtonen kirjoittelee Punaisessa miehessä varovaista aikalaiskuvausta  päiden listimisestä Suomen itsenäistymisen aikoihin. Pyhän Hesari raportoi syksyllä ilmestyvästä Juhani Piilosen kokoomateoksesta Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa, jossa tutkija käy läpi 69 ilman oikeudenkäyntiä tapahtunutta teloitustapausta vainaja vainajalta.

Näköjään vaatii aikaperspektiiviä jotta historian palaset paikoilleen asettuvat. Rohkeutta ja uskallusta ei enää sadan vuoden päästä tapahtumien kulusta tarvita.
Vaikka Lehtosella olisi ollutkin kanttia, niin tuskin hän tuon kummempaa poliittista tarinaa olisi julki saanut - parempi pysytellä enemmän Isidorin ja Julian tummassa rakkaustarinassa. Muuten olisi voinut käydä lassilat.


Voksille tuolla fiinimmällä puolella kommentissa jo vinoillen kerroin, että eilisen kesäisen työn kohteena oli mökin katon puhdistaminen sammalmatosta ja muusta katolle kuulumattomasta havutuksesta. Jotta sitten kun ja jos rajansiirto tulee ajankohtaiseksi, niin datsan eli Villa Sukan katto ei vuoda ja kelpaa sitä jonkun kalamajana pitää.

Mutta eiköhän oikeana syynä kuitenkin, rehellisyyden nimissä, ollut oma paras.
Ja kun poutapäivät olivat mettejen mukaan luetut, oli korkea aika kiivetä korkealle. Eikä noudattaa hölmöläisten paikkaamattajäämisoppia:

Poudalla ei vuoda - sateella ei voi.

Mehän omalla murteella lausahdamme tuon oppirakennelman näin:

- Pouvala ei vuuvva - satteella ei kehtoo eikä piäse.

Oli siinä muuten aikoinaan omalla tytönnaperollakin, jos teilläkin on, ihmettelemistä. Nimittäin tuon äännähdyksen kuultuaan tämä tankkasi, tunnusteli ja ihmetellen maiskutteli:
- Isä. Mitä pouvvala vuuvala mitä isä pouvala vuuvv...?

2 kommenttia:

 1. Arvoisa kaukaa viisas hikkaj

  Sitä kannattaakin pitää katot evustuskunnossa, jos sattuu se kurkiopas riippuliitimellään uusien läänitystensä kartoituslentoja tehdessään vaikka ylitse lentämään.

  Toisaalta länkällään oleva sammalkattoinen harmaantunut mökkerö voisi jopa säästyä haltuunotolta. Ainakin aluksi.

  Kun nyt siellä katolla hommia teet, laita sinne oikeen kyrillisin kirjaimin pimeitten pilvien veikoille näkyvä tervehdys !

  ´ Tuu sie hakemaan voita leivälleis, ja oltermannija ! Teältä niitä vielä suap´.

  Taikka: ´ Veärä suunta. Kiänny. Krimikoipiturkit peäs loppumaan´ !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir
   ei pijä ärsyttää vaan olla valmis vastaanottamaan Tulija levittämällä palmunlehtiä polulle kuten muinoin vielä isommalle Tulijalle.

   Muista aina tämä anti: http://hikkaj.blogspot.fi/2014/08/taa-taa-tapettirullaaa.html.
   Sekä että monta vaaraa ompipompi liikenteessä!

   Poista