Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

torstai 15. tammikuuta 2015

Salaman väläyksiä

 
Jokin niissä on, vaikka tuskallista onkin. Monessakin. Samaa jauhamista, miten sen kauniisti ilmaisisin, rumasti jos sanoisin niin sanoisin paskanjauhamista. Mutta ei se sitäkään ole, kun se välähtää ja iskee.

Nytkin tätä uusintaan saa lukea puolenensataa sivua ennen kuin jotenkin jyvällä, tutuntuntuisuudesta huolimatta: oonhan mie jo nuo samat eijat ja kristilliset ja kristittömät tytöt tavannut monessa muussakin Salama-Salmisen kirjassa, Opetuslapsissa ja nuissa muissa.

Ei miehellä aikomustakaan tehdä romaania, katselee mikä noista sanajonoista, itsestään tippuvista kirjaimista aikanaan muodostuu. Piispa saa piispantalon rakennustyömaalla kuraaa niskaansa, sitäs tulee tallaamaan jalanjälkensä betoniin*, pressa kirouksensa, Casse- ja Nalle-sedät täyslaidallisensa siinä missä Jesset ja Lusse-setäkin [Lucifer]. Pitkiä katkeilevia virkkeitä työntää ja itsekin sitten havahtuu että saakohan näistä kukaan muu tolkkua kuin hän ja yksi toinen.

Hengästyttää aivan, täytyy vetää syvään henkeä tuon tuostaan, sivulukijan.

Kaunokirjaviisaat (paukapääkriitikot, nääs?), nämä kaunokirjallisuuden asiantuntijat eivät Elämän opetuslapsia -sarjassa - ja muussakaan tuotannossa? - 'ole tähänkään saakka nähneet muuta kuin suuren epäonnistumisen'. Onneksi edes se yksi ymmärtäjä on löydöksissä: nuori tutkija joka on perinpohjaisemmin malttanut tutustua kirjailijan ajatusmaailmaan; hän käyttää termiä postrealismi. Hän on ehkä havainnut että kannattaa odottaa sarjan täyttymistä.
Sarjahan käyttää raamatullista, uusitestamentillista neljän kertojan MMLJ-taktiikkaa. Tarkoittanee neljänlaista totuutta, kenties ...

Tarvittaisiin ajaksi  koko elämä, jotta HS kokonaan aukeaisi, tarvittaisiin uusi paneutuva Pekka Tarkka à la Lehtonen. Miten olisi jos tuo Nuori Tutkija ottaisi urakakseen?

Huh huh, sitä mennään nyt Lehtosen välipalana Hannu Salaman välipalaa nimeltään Hakemisen riemu - Harri Salmisen luistelmia; no pidetään vaikka niiden naishuorien huivista kii! Niin ei pudota pretonkiin.

* Ote muurarien nokkamiehen ja piispan 'keskustelusta':
- Hei äijä, äkkiä jumalauta pois sieltä märän pretonkin päältä! 
- Ettekö te tiedä, kuka minä olen.
- Ole perkele vaikka Rooman paavi, mutta tulet pois sieltä märän pretonkin päältä.
hiihdot 200 km/€

1 kommentti:

  1. Naishuorat/pretonki = köyhän kukkasia paratiisissa

    VastaaPoista