Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 5. heinäkuuta 2024

Karjalaisuus

  Rakas Eeva Kilpi  IV
II - III - IV - V -

Pisti vain silmään - saakohan noin ilmaista? - jottei Eeva kirjassa kertaakaan puhu karjalaisittain: mie, sie ja muistat sie, esim.
Johtuisiko A-R:n varsinaissuomalaisuudesta, kielierosta, muistiinpanemisesta? 
Sillä vastahan mie ja sie ja myö kielenkäytössä ilmaisisivat viimeisen päälle läheisyyttä ja lämpöä aidossa ja alkuperäisessä karjalaisessa tunteenpalossa ja ryöpyssä.

Mutta hätäkös tässä, etenen - varsin epäkurantti verbi lukuvauhdilleni - vasta sivulla 250, josta poimin omaakin tyyliä ja sisältöä kuvaavan tilan ja tilanteenkin:

"Miksi se [muisti] on tallettanut pieniä merkityksettömiä seikkoja, mutta unohtanut suuret, meidän kaikkien elämää järkyttäneet tapahtumat?"  Talvisodan aika

- Muistat yksityiskohtia, isän tuoksun, isän tuomat Valamon-helmet, venäläisen kokardin...
- Et tavoita tunnetta, joka sinut valtasi kuultuasi, että sota vie sinulta kodin ja kotiseudun.

Isoa kuvaa ei synny fläppitauluun niin kuin jääkiekkovalmentajilla tosta noin vaan ja koska vaan!

Talvisodan aika 1989 - Animalia 1987

Kirjavinkeissä 

3 kommenttia:

  1. Kaakonkulmalla kuuntelin viikon sanaa "mie" ja sen jälkeen sanoin eräälle täkäläiselle suomen rääkkääjälle, että MELKEIN tuli T:n murretta ikävä. Tämä oli minulta tosi vahvasti sanottu :-)

    T. JV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ... puhuit 1 kk. sitten -39 kesän säästä. Tuli mieleen, että täällä on pitkään satanut yöllä ja ap., ip. on paistanut aurinko. Tämä oli -39 kesän sää, mikä toi ennätyssadon.

      Poista
    2. jvon

      työ varsinaissuomalaiset ootte semmoisia outoja. ;)
      Ilmankos Kilven kiillottajakaan A-R C (Masku) ei tajua mien ja siun vivahdeikkuutta ja jättää murteen kokonaan käsittelemättä.

      ps
      kohan ei historia toistais, toivotaan ainakin sotahalukkaista huolimatta.
      ks. suorat sanat: Ilmatilanloukkaus/Spede
      https://www.youtube.com/watch?v=uedd8wKvYIo

      Poista