Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Talviset TV-urheiluviikonloput

 vallan mahottomiksi paisuneet - ulos ei ennätä kuin häthätää hiihtopyrähdykselle!

Siihen kun vielä lukee muutaman urheilukirjan, niin johan on täysfakki! Ja iltasella telkkua sulkiessa huulilta pihahtaa enää pelkkää norske-Böötä!

Tätä urheiluopusta tässä, Heleniuksen jälkeen, viimeksi tutkiskelin, Kiveen hakattujen hienoa muistelusarjaa:

Kirjapaja 2023

Tällä kertaa tuttuja nimiä tutkiskellen: Lalli Partinen, Eeles Landström, Markku Tuokko, Eero Tapio, Väinö Markkanen, Ilkka NummistoIlkka Kanervakin joukossa mukana - missäpäs ei! 
Tuntemattomiakin toki koko joukko, vai tunteeko teistä joku Hilkka Hakolan tahi Teutori Koskenniemen? Jos tunnet koripalloilija Hilkan ja maasto-olympiajoukkuekultajuoksija Teutorin, niin 'hyvin on pullat uunissa', vanhaa tiilikaistermiä käyttäen, tai valppaanapa olet ollut ja noudattanut nykyistä jokapaikan urheilutermiä 'pitää olla hereillä'.

Teronen ja Vuolle eivät elämöi kuolleilla, vaan kunnioittaen ja ennen kaikkea inhimillistäen, liika glitterin pois puhaltaen, etenevät sarjaansa; Voittoja ja tappioita on Kiveen hakatut -sarjan yhdeksäs osa.

Ja aina sieltä hienoja yksityiskohtia puseroon tarttuu, kuten tästä osasta Lontoon kisojen mitalisaalis, kun on tuntunut, etteihän siellä juuri muita kultamitalisteja ollutkaan, nykykatsannolla, kuin se Rautavaara keihäskultineen.

Vaan olipa vainen: Heikki Savolaisen hevoskullan lisäksi tuli Suomeen yksinlaskien kahdeksan muuta kultaa voimistelussa, kun kultamitalin nappasivat joukkuekilpailussa Savolaisen lisäksi Paavo Aaltonen, Kalevi Laitinen, Olavi Rove, Einari Teräsvirta, Ale Saarvala, Veikko Huhtanen ja Sulo Salmi.

Niin ja me kirjaviisaat, totta kai, muistamme aina sen Aale Tynnin (1913-1997) lyriikkasarjan kullan tuoneen runon Hellaan laakeri.

Oi Hellaan laakeri ylhäinen,

sinä ikävöity puu!

Kädet ylitse vuosituhanten

sinun lehviis kurkottuu.


Miten ylhäällä hohtaen kruunaavat

ne varttasi korkeaa!

Olet ylpeä puu: sinä kumarrat

vain voittajaa.


Oi kauneuttasi, ylhäinen,

oi loistoas ankaraa!

Sinut kasvatti tanner sankarien,

pyhä, puolustettu maa.


Sydän veltto ja tahto miehuuton

sinun kilpaasi karttakoon:

sinun kotisi Termopylai on

ja Maraton.


Oi Hellaan laakeri ylhäinen,

sinä ylistetty puu!

Sinun korkeuttasi katsoen

sydän alati huikaistuu.


Ylös sineen, loistava, nostat pään,

vaan juuresi maassa on,

ja lehvies alla leikitään

kisa uljas, ajaton.

Kirjavinkeissä
tänään
Tuomas Kyrö: Nyrkki - Kehässä Robert Helenius

🏂  -9°C hiihdot 10+6  km / 251 km / € = 44 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti