Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 6. huhtikuuta 2018

Hullua hurskaammaksi

pienoisessee esseestä (kuvitettu)

Tulinko? Hurskaisesta.
Pakko pakittaa eiliseen ja Antti Hurskaisen esseeseen Loksuva lukija Nuori Voima -lehdessä 1/18.
Tekijän taustoja tietämättä uskalsin mieltää asian näin:
Siinä opiskelijapoika selvittää pappilan rouvan koppavuutta ja kylänkävijää Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa, vaikkei kaupunkilaispojalla takuulla ole harmainta aavistustakaan millaiselta kirkonkylän maalaiselämä ja pappilamiljöö iholla tuntuivat, sellaisena edes jona moisenlaisen itse myöhäkyläläisenä ihollani aistin 👂👀👃.

Mutta minähän siinä koppavana olinkin eikä Antti!  = sillä
 1. myötätunnottomuutta pohtiva esseekerronta mukaansa tempaisi kaikkine kirjailijanimineen niin että läpiluettava oli, ja kun olin läpilukenut, tapani mukaan asianvieri kiinnitti eniten huomiota eli se kun loppulitviikissä selvisi että kirjoittaja oli saanut nuo Linnan työläisromaanit joululahjaksi ja yksinäisyydessään pyhinä niitä luki kohdaten vain toisen yksinäisen - työläisen: Prisman kassan, 24/7-työntekijän, mentyään ostamaan pakastepizzan ja colaa jouluruokaan kyllästyttyään;
 2. oli myös myönnettävä, että jännästi toi jutun lähemmäksi nykyaikaa ja peilasi minulle täysin tuntemattomaan musiikkiin, sitaatti: '- Ellen on kuin Pulp-yhtyeen "Common People" -kappaleen naispäähenkilö. Jarvis Cockerin kuvaama kuvanveiston opiskelija haluaisi itsekin "elää kuin tavalliset ihmiset". Ellen Salpakarin tavoin hänellä on tiedonjanoa ja luotto ryysyläisgloriaan. - Smoke some fags and play some pool / Pretend you never went to School.'
Totta kai kiinnitin huomioni myös lukemani Hannah Arendtin Eichmann Jerusalemissa -teoksen sivuamiseen, kohtaan jossa Goethet ja Schillerit läpilukenut natsijohtaja saa tutkintavankeuskoppiinsa Nabokovin Lolitan.
Palauttaessaan kirjan Eichmann toteaa: - Erittäin epäterve kirja.

'Pedofiilinen motiivi oli närkästyttänyt miljoonien juutalaisten tapattajaa. Harva viatonkaan on altis havaitsemaan empatiakykynsä valikoivuutta', päättelee Antti Hurskainen, josta otan selvää täältä: Siltalan 1986 syntynyt esseisti.
Eläköön Nuori Voima!

KIRJA-ARVOSTELUT 
*** myös

5 kommenttia:

 1. Arvoisa voimaannuttaja -hikkaj

  Adjektiivi nuori ja substantiivi voima muodostavat koordinaatistoon kuvaajan. X-akselille on pakko ottaa nuoren lisäksi myös vastakohta vanha.

  Voima tietty Y-akselilla.

  Silloin saadaan kätevästi P-Korean Paksun Pojan lempiharrastus kuvattua yhellä viivalla:

  Ballistisen ohjuksen lentoradalla.

  VastaaPoista
 2. Kerrassaan mainio kirjoitus, hikkaj!
  Toiset ne osaa asetella sanansa niin, että joka sanalla - ja jopa hymiöllä - on tarkkaan mietitty merkitys. Nuo numeroidut kohdat ovat aivan huumorin huippua. Salaisuus lienee pienoisesseistin savolaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MM

   mie karjalainen, eron näkee just tuosta mie sanasta; savolaiset näät ovat miniä: minä minä. Vaikka kyllä tuolla Ylä-Karjalassa eli Nurmeksessa ja Valtimolla käyttävät minä-ilmasua - mitä nyt oon sukulaisilta kuullu.

   Näin nykyaikana vois pienoisesseille olla sijaa? Eli sivun verran kymmenen sijasta.

   Poista
  2. Hyvä hikkaj,
   asia selvä, karjalainen. Minulla on kaikki murteet menneet sekaisin lännestä Kainuuseen matkatessa ja sieltä taas Kymenlaaksoon, jossa 'mää itte' on 'miä' ja päätteitä lyhennetään tyyliin 'miä olen kymenlaaksolain ja siä olet karjalain'.

   Poista