Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Talo raaputettu

Helmikuu on käsillä. On aika putsata verkko ja pitää live-tauko.
Ulkovintiltä sahajauhoista löytyneiden 40 vuoden takaisten muistiinpanojen esilletuloaika.

Tutuille täkäläisille näistä jotain irtoaa, tuntemattomille lukijoille tuskin mitään,
joten: unohtakaa - mutta: viimeistään maaliskuussa taas,
ennen idusta,
ma rukoilen ja pyydän: palatkaa!

Ihmisten nimet olen muuttanut, etten vain loukkaisi neljänkymmenen vuoden takaakaan ketään.
Elisabet II ja Idi Amin esiintyvät rohkeasti omilla nimillään, samoin moni kirjailija kirjoineen.


Veljeni kuoli syksyllä, julkaistakoon nämä hänen muistokseen.

(Vielä, ja myös, muistutan anttieskolamaisesti: tuskin istuisin tuon nuoren metafyysikko-opettajan pöytään nykyisin, jos vähänkin muita pöytiä olisi vapaina, ja jos istuisin, tuskin kovin kauan jaksaisin kuunnella.
"Aikansa kutakin" - vai miten se pässi mölähti kun päätä leikattiin ...)
____________________

KESÄKUU
3.6.1977 (pe)
Runnakko kipeänä, mieli korkealla makoilen sängyssä vintillä ja muistelen päivää; hra Napoleon toimii apuna, tarjoaa elämäkerrallaan kirjoitusalusta-apua.
Tänään voi sanoa, että tänään alkoi kesä: jo traditioksi muodostuneet kesärituaalit alkoivat.

Veli haettiin junalta. Satoi. Katselimme nuutuneina ikkunasta viimekesän toistoa: kyllä varmaan sataa. Siitä kuitenkin iloksi muuttui ja aurinko työntyi ilottelemaan.
Aloitimme kesänvieton.
Kiristimme sulkapalloverkon entiseen paikkaan poikki pihan. Kalkitsimme kentän rajat; viimevuotisen rajat häämöttivät ponnistavan ruohon seassa, joten mitata emme tarvinneet. Pelasimme viisi erää, viidestätoista poikki. Voitin ensimmäisen.
Hävisin kaksi seuraavaa. 1 – 2. Neljännessä tuli voitto. 2 – 2. Peli oli kestänyt tunnin. Alkoi finaali: tasaista puoleen väliin, piste kerrallaan, vuorotellen, tilanne 6-6. Sitten käänne: otin seitsemän pistettä peräkkäin. 13-6. Helppo pala ja voitto. Lopputulos: 3 – 2.
Sitten sauna lämpiämään.
Juoksimme urheilukenttää ja otimme tonnin ajan: 3.45 – parempaan on varaa, vaikka tiukoille otti; kurkku tuntuu vieläkin kipeältä.

8.6. -77 (ke)
Talo on raaputettu!

Kolme päivää siinä kului kahdelta mieheltä. Olen täysin naatti. Olemme telunneet kellonympäryspäiviä ja kaiken päälle jatkaneet urheiluharrastusta: töiden päätyttyä noin tunti sulkapalloa ja lopuksi viiden kilometrin juoksulenkki.
Näin ruumiillisesti rasitettuna ei jaksa eikä tarvitse, ei ole tarvetta pohtia elämän ja elämisen peruskysymyksiä, riittää kun on.

Pääskyset ovat valinneet pesäpaikakseen talomme räystäspuut – ensimmäisen kerran koko talohistorian aikana, 30 vuoteen. Olemme monena kesänä toivoneet savisia pääskynpesiä räystäisiin, ei niitä ole ilmestynyt, nyt, kun maalaamme talon, ovat pääskyset väkisin tuloillaan, mutta ei auta, joudumme pesänalut hävittämään. Pääskyset ovat naapuritalon ullakolta häädettyjä, sillä naapurivirastotaloa maalataan myös. Ovat ne taitavia rakentajia nuo linnut: savipesähän on tyhjän päällä kiinni kahdesta reunasta ja katosta.

Kirjoitan tätä hyvin tyytyväisenä elämään Kidutusraportin päällä. Viikon koleuden jälkeen näyttää kesä hyökyvän.
Hullu sotamarsalkka, tohtori, presidentti Idi Amin Dada on väkisin änkäytymässä kuningatar Elizabethin* 25.vuotishallitsijajuhliin; Lontoossa eivät kuitenkaan antaneet tälle Ugandan johtajajermulle laskeutumislupaa. Idi Amin on tapattanut ainakin 100 000 ugandalaista valtaannousunsa jälkeen 1970-luvun alusta.

Höpelöitähän riittää! Napoleonista omiin kylähulluihimme.
Meidän kylämme raitilla on parina kesänä pyörinyt muuan kaksikymmenkesäinen Tommi. Puvuntakki päällä koppalakissaan. Tommi kiertää kolmen kuppilan väliä ja viettää elämäänsä. Kesät Tommi on kylässä, talvet Koppolassa. Tommilla on ollut huono tuuri, kun ei ole onnistunut saamaan omaa valtiota hoitaakseen. Elämänkohtalotoveri Idi Amin on onnenpekka.

Tommi ei oikeastaan ole hullu, Tommi on pimahtanut, Idi Amin on hullu. Pimahtaneessa on jotakin positiivista, miellyttävää, hullussa sen sijaan on pelottava kaiku.
Muuten kylämme parhaiten pukeutunut mies on Antti – pimahtanut, työhaluton. Voi näitä eläviä romaanihenkilöitä!

Esimerkiksi: Tommi, Antti, Jäykkä, Musta Poika, Mikko, Eikka, Pena, Kale, Hursu, YK, Aven, Tuppe, Julle, Kosti, Asko, Repe, Kille, Rosvo, Ville, Pumpeli, Kukko … ei tule loppua, ovat työttömiä, mutta samalla työhaluttomia. Mitäs näistä. Meitä riittää.

* Elisabet
__________
KIRJA-ARVOSTELUT
*** myös

12 kommenttia:

 1. Minkälaisessa pakkauksessa niihen pittää olla, jotta sahajauholoissa noin hyvin säilysivät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ
   jospa säilyminen vaatii kunnollista tekstiä, huonommat koi ja ruoste raiskoopi. ;)

   Vaikka siellä tuo ulukovintillä aikoinaan säily äitvainoon shekkivihkokkii sahajauhoissa usseemman vuojen ajan, sitten joskus tarttu käteen - mie kyselemään jotta et oo kaivannu.

   Poista
  2. Minä aattelin vain, jotta tarvihtisko jäitä vielä sahajauhojen sekkaan. Vastaukses avaa aivan uusia näkymiä.

   Poista
  3. EJ
   Märät sahajauhot vintin lattiaeristeinä on huono yhistelmä, niin ainakii on vakuuttavasti, ja pitkään noituen, Päätalon Kalle kuvannu jouvuttuaan rakennusmestarina Taivalkosken uusien koulujen homehtumisongelmaa hoitamaan jo 1950-luvun alussa.
   Joten jiät pussiin!

   Poista
 2. J OTTAIN TÄKÄLÄISELE HAHMOTTU, MUT ASSIISTA TOISEE. HVP ON ULKOILUTTANU KARHUJA 1070 KM. VUUVEN SISÄLÄ 2114 KM.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HVP
   no ei tuu mittää! Onnittelemme, mutta emme vielä hellitä ja luovu.
   Kiinni ei taijeta suaha yhessäkään vaikka miten riuhottas. Just tultiin järveltä Hyytsuari ympäri. Meillä nyt yhteesä 1022, puolensataa kilsaa ollaan jälessä.
   Vaan eikös oo jo jäällä hieno meininki, kun aurinko eessä ja tuuli takana!

   Poista
 3. Hyvä pururataväki

  Tuo 8.6.77 oli meikäläisen synttäripäivä. Kolkytäkaks tuli täyteen. Ei taijjettu sen kummemmin juhlia.
  Taisin olla tuona päivänä erikoistumiskoulutuksen sivuhaaroja keräämässä Pikonlinnassa Kangasalla, kesäpäivän pitäjässä.
  Meikä ei onneksi koppalakkia oo tarvinnut, ei ees siinä pakollisessa vänrikki-sotilaspassikuvassa, kun valtiovalta säästösyistä vuonna 65 pisti koko lössin kuukautta aikasemmin lomautuslain nojalla siviiliin. Jäi nappikauluskuvat tyystin ottamatta. Kaks salmiakkia vaan kauluksessa :-(.
  Mutta parempi on salmiakkipassikuva kuitenkin kuin tämä nykyinen EU-passikuva, jossa joku vanhus tuijottaa kameraan.

  Mutta tuo koppalakki-Tommi se sopisi ikänsä puolesta vaikka Putiniksi :-)
  Alter egonsa turvin maita ja mantuja kiersi. Iso ego on; suuri lakki on tarvittu.

  Jos ei vielä silloin omaa valtiota löytänyt, niin kartoittipa kuiteskin tulevia läänityksiään. Lienee uuvvet sahanpurutkin vaihtanut lakin alle ?
  Rajanvedosta soppii pikapuoliin yhen Donaldin kanssa. Puhelimessa jo alustavasti pohjustivat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   näinköhän kehno on!
   Nimi sopis myös kun vähän muotoileis: Turmiolan Tommi. Näinköhän siirty rajan taa kun koppalakki jo valmiina rekvisiittana.
   Eikä on poikaa näkyny kymmeniin vuosiin tään kylän raitilla.
   Ollaanpa kuulolla!

   Vai pistettäskö jäitä hattuun. :)

   Poista
 4. Arvoisa jäisen päähineen hikkaj

  Rauha maassa, ja ihmisillä hyvä tahto !
  Maailman kolminapaisuuden Suuret Takuumiehet, se Tapettimies, missi-isäntä Donald Totuuden Jälkeinen Trump ja Joulupukki ne pistävät asiat reilaan.

  Etenkin Joulupukkiin kannattaa olla yhteydessä, jos uskottavaa kirjeenvaihtokaveria, tai mitä Feispuuk-ystävää, nykyään kaipailee.

  Ne kaksi muuta tyyppiä ei oo niin uskottavia.

  Joulupukki se aina loppusyksystä ilmestyy näköradioon, ja mukavia haasteleepi, ja kansan hyvälle mielelle saattaapi.
  Tosi luotettava tyyppi on. Ja melkeen yhtä uskottava kuin se Paratiisin ITE-Pukki.
  Ne kaks muuta kahjoa on luotettavuuvveltaan semmosia, että melkeen savolaisista käyvät.

  Onneksi meillä suomalaisilla on monisatavuotiset kokemukset ... savolaisista :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   tuollois yks varteenotettava luennoitsija palakattavissa johtamaamme HöY/BöU:hun, kaivataan toisen osapuolen, VP:n, puoltolausetta, ks. kommentti
   http://www.city.fi/blogit/2650/elamantaitokirjat/132731

   Poista
 5. Arvoisa yliopistodekaani hikkaj

  Luennoitsijaksi voi toki vanhiksen pestata. Perusbiologia on hanskassa ...
  Muuten ei meikäläinen oo seurannut tekemisiänsä vuosiin, kun tuli aikanaan KL:n palstoilla sieltä naamalle semmonen märkä rätti.
  Tokihan lienevät valumat kuivuneet, mutta kuin kuu ja aurinko ovat tiemme kiertäneet ... kuin suomalaisturisti aurinkorannalla; museot ja kirkot ... kaukaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   no sillonhan universiteettimme vasta ajassa mukana onkin:
   eikös ne yliopistot ole tunnetusti riitaisimpia laitoksia, joissa työntekijät, nämä korkeimman sivistyksen saaneet ihmiset maanpäällä, mitä näitä nyt on maistereista ylöspäin, kampittavat toisiansa hallinnossa ynnä hamuavat ylempiä virkoja sahaten ja nirhaten surutta kollegojensa kiipiimispuun parhaita oksallaistumispaikkoja?

   Poista