Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Putipuhtaana likaista

Parituntisen metsässä vaeltelun ja ulkosaunan löylyttelyn jälkeen maha pullollaan paistista on ylen vaikea sängyssä makaillessa kahvin maku suussa ymmärtää KZ:n perustajia. Mikä niillä hiersi ja joillakin yhä.
Eikö kaikille olisi suotavampaa vaellella halutessaan parit tunnit metsässä, saunoa, syödä maha pakolle kunkin herkkuruokaa ja heittäytyä vuoteelleen kahvin, konjakin eli suklaan maku suussa hyvän kirjan pariin, semmoisen joka ei kerro ihmisen kauheudesta, lipaisekaan ihmisen pahuutta.

Itsekin, hoopo, hukkaan ideaalitilanteeni kliimaksin tarrautumalla kirjaan, joka kertoo ihmisten kauheudesta. Ja kysyn taas yhden kerran kolmesti: - Miksi? Miksi? ja Miksi?

Anne Frankit on aikoinaan tarkkaan luettu, taisipa olla Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kirjanakin joskus; ai, yllätys yllätys! - SSKK on voimissaan yhä, näyttää Google. Ja Annekin siellä alle kympillä tilattavissa!
Mutta tätä toista tyttöä ei sieltä vielä löydy, vaikka tarina vähän samantapainen: Rywka Lipszyc: Ghetto-päiväkirja - Nuoren tytön elämä Lódzin ghetossa.

No ei se auta: kun on kirjaan tarttunut niin niellään yhdessä elämän kalkki Rywkan kanssa.

Rywkan nuhjuisen päiväkirjan löysi neuvostoarmeijan naislääkäri Auschwitzin tuhkista vuonna 1945 ja monen kierron jälkeen päiväkirja on nyt suomennettuna tässä putipuhtaan lukijan käsissä. Mikä ristiriita ja kontrasti!

10. helmikuuta 1944
"Olen aina kestänyt huonosti nälkää, niin nytkin. Tämä vuosi on ollut minulle ja Cipkalle niin sanotusti oikea nälännäkemisvuosi. Miten uuvuttavaa se onkaan ollut! Nälkä tuntuu hirveältä. Paras on kun  voi olla poissa kotoa, kun on tunnilla tai ihan missä vaan, kunhan ei kotona. Kotona on suorastaan vaarallista olla." 
 
 

8 kommenttia:

 1. Aleppo ja Mosul ym. poikivat varmaan lisää lajin kirjallisuutta, hyvin tärkeää sinänsä.

  VastaaPoista
 2. EJ ynnä muu ihmisluontoväki

  Nykyään kun on älykännykät ja satelliittipuhelimet ja kaikenmaailman tabletit, niin tietoa saadaan elävinä kuvina suorassa lähetyksessä talteen maailman ympäri.
  Niinpä ovat saarrettujen kaupunkien asukkaat voineet raportoida oloistaan ihan eri tavoin kuin vaikka vielä Groznyin väki taannoin, kun vanjat niitä pommittivat.

  Mutta pahinta tässä kaikessa hulluudessa on, ettei muu maailma pysty yhtä Assadia ja sitä Putinia pistämään aisoihin.

  Tarjapa taannoin kertoili Venäjällä, kuinka hänen kotikaupunginosansa kirkon ( Kallion kirkon ) kellot soittavat Aleppon uhrien muistoksi, ja että ympäri maailmaa ovat kirkonkellot yhtyneet tähän viestittämiseen.
  Putin siitä kimmastui Tarjalle, ja kysyi, miksei soiteta kelloja muillekin, eli siis USA:n tappamille, joita Putin muisti olevan runsastikin ympäri maailmaa. Niin kuin onkin, ikävä kyllä.
  Mutta vartavasin eivät länsimaat ihan tahallaan myrkkypommejaan avustussattueisiin, sairaaloihin ja kouluihin tapaa pudotella ...

  Eipä muistanut enää Putin, että jakaa Tarjan kanssa yhteiset arvot !!
  Ja pari kissaa.
  Yhteiset maat taitavat sitä vastoin kohtapuoliin olla jaossa, jahka vihermiekkoset saadaan mobilisoitua Suomen sadoille Lukoilin elikkä Teboilin asemille tankkejaan täyttämään ...

  VastaaPoista
 3. EJ & VP

  ja valitettavaa ettei edes koulutus (=sivistymisen ohjailu?) auta. Kahtokeepa kummankin alkup. koulutusta. Voksistakin ois voinu tulla vaikka minkälainen Assadin kaltanen kuspiä; siinnois mustasurelaishurrit ollu liriss...

  VastaaPoista
 4. Arvoisa Mustasaari-sympatisööri hikkaj ynnä muu ruotsinkielisen vähemmistön tukikansa

  Taannoin joku viisas sanoi, ettei ole ymmärrettävää, jotta nukkumista varten tarvitaan oma kunta !

  Mustasaaren väki on Ruususen unessaan nukkunut onnensa ohi. Enää ei auta vaikka heräisivätkin todellisuuteen, ja ymmärtäisivät liittyä Vaasaan. Oispa saatu melkeen sadantuhannen asukkaan kaupunki !
  Seinäjoen savikkolatomeri, todellinen maaseutu"kaupunki", on nykyhallituksen, sen SOS:n, suosiossa. Vaasasta on tehty vesijättötakamaata, ja siksipä Vaasan keskussairaalakin alennetaan kakkosluokkaan.

  Tämä lyhyt johdanto selittämään sitä, ettei enää auttais vaikka Assadin opein kloorikaasua Mustasaarelaisille keuhkoon tungettaisiin. Ei ne siitä kuiteskaan heräisi !!

  Kolmasosa suomen hurreista, satatuhatta österbottenilaista bättre talande, saavat vastedes ruveta harjottelemaan puhumaan pohojalaasta ...
  Östermyralaiset kun ei ruohtia opi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   Sen se tekee kun ruåttalaiset eivät ole hallituksessa!

   Ootko muuten laskeskellu ketkä noista päättäjäpoliitikoista asuvat lähempänä Seinäjokea ja ketkä Vaasaa.

   Poista
 5. Arvoisa maantieteelle-emme-voi-mitään -hikkaj

  No, aikanaan oli kommaripuolalaisilla yksi estejuoksija, semmonen Krcztczoviakki, tai sinneppäin. Sitä kutsuttiin suomalaismetiassa Risuaidaksi !

  SOS-hallituksessa istuu semmonen Risukko, vai mikä Risikko lienee. Se on kotoisin perus-Härmästä, nyky-Kauhavalta, siis alueelta, jossa ruohtinkieli on kiroiluakin pahempi rikos.

  Sen vois Risukon sinne Puolaan passittaa. Se kun on sama täti tulevan paperireseptin kriminalisoinninkin kantaemoja :-(

  Se Risukko taannoin Vasabladetissa ja Pohjalaisessa väitti, että kyllä ne hoitsut osaa Östermyrassa hyvinkin ruohtia, koska hän Risukko entisenä terveystietojen opettajana sen ite tietää.
  Okk samma poo venska ...

  Joten närpiöläismummot ja korsnäsiläisvaarit sinne vaan Östermyra Sjukhusetin lasikoppikerberokselle murrettaan veäntämmään.
  Sama hylky on kuitenkin eessään, sano sille mitä sano !
  Vaikka serbokroatiaksi ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   eli ykskin kunnon päättäjä riittää!

   Ois näemmä Koivuniemen herralla töitä jos kuka tohtis hakea risukosta Risukolle kunnon piiskan.

   Hallinto on ihmeellistä, esim: aikoinaan ei mitään tolkkua laittaa Itä-Suomen läänin pääkaupungiksi Mikkeli - MIKKELI!

   Poista
 6. Arvoisa läänityslaitosopponentti hikkaj

  Mikkelistä tiijjän sevverran, jotta oun siellä käänynnä muutamaan kertaan.

  Se yks Guggen ... eiku Mannerheim siellä kuulu sota-aikana paremminkin viihtyneen. Töpinämiehiä kun oli.
  Sen tautta, kun maukasta Vorschmackiaan mahantäyvveltä söi, se myösi Mikkelille 4. luokan vapaudenristin, joka pronssiltakin tipahtanut tekele sitten pantiin roikkumaan sinne vaakunan alle.
  Wikipediassa Mikkeli ylpistelee sillä, että on ainoa paikkakunta, jolla on 4. luokan vapaudenristi !
  Jo voi tykkänään mitä kritiikitöntä omakehua !

  Vaasallapa on sentään vaakunassaan vapaudenristin suurristi miekkojen kera, ei siis mitään palkintosijoilta tippunutta luokatonta tikkua-ristiin-tekelettä.

  Seinäjoellapa on vaakunassaan tietty semmonen Berliinin taikka ajankohtaisemmin Trumpin Meksikon -muuri.
  Jolla torjuu hurrien pääsyn latomerelle.
  Kun ei niillä östermyyräraukoilla oo oikiata merta !!

  Eikä vapaudenristin tynkääkään !

  No, sentään nyky-Kauhavalla on Kortesjärveltä varastettu Mantovanristi, jolla Risikko voi ylpeillä. Kun ei sentään hakaristiä kehtaa käyttää.
  Vaikka elkeet sopisi !!

  Mutta se Mikkeli ! :-)

  " Onko Mikkeliin mänijöitä, juna män justiinsa " kuulemma huuvvettiin sille Mannerheimille, kun sota alkoi ....

  VastaaPoista