Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

lauantai 5. marraskuuta 2016

Lopulta kynttilä syttyy

Noista kirkkovuoden merkkipäivistä ei aina tarkasti muista, mikähän niiden perimmäinen tarkoitus on, varsinkaan tässä maatuvassa ajanvilinässä - onko enää sama merkitys kuin ennen ja saako sanoa ja millä termillä, mikä sana on nyt sallittu.
Vähänkös muuttunut on koko meille jaettu uskonto joka ennen oli pelottelu-uskontoa, pienen pojan korvissa, nyt enemmän nekkua tarjoava.

Pyhäinmiestenpäivästä on jo vuonna 1955 tullut sukupuolineutraali pyhäinpäivä, jonka kahtalainen merkitys on luettavissa Kirkkokäsikirjasta.


Edesmenneiden läheisten muistelupäivä lähinnä se meitä haudoille kynttilänsytyttämispuuhiin vetää ja vietättää, tikkujen kanssa tuulessa tuhraamaan.
Syttyy viimeiseenkiin kynttilään liekki lopulta, silloin kun alkaa jo tosissaan paleltaa.

Kylymä mualima tässä yllä - alla lämpöisempää.

Käy se, piru, mielessä.


12 kommenttia:

 1. Mulle uskonnot näyttäytyvät valtaa pitävien käsikassarana, jonka varjolla tapellaan jotta mualima ryskää.

  Toivottavasti tämä ei häirihe pyhäinpäivän rauhaa.

  VastaaPoista
 2. Vanha kysymys on, luovatko yhteiskunnat näköisensä uskonnon, vai uskontoko luo yhteiskunnan. Oli kummin päin tahansa, uskonnoilla on eroja. Minusta on ikävää, että moni on valmis noin vain sylkäisemään uskontojen päälle, huomaamatta että niillä voi olla syvällisiä oivalluksia etiikasta, hyvyydestä, ja monista muista elämää kannattavista asioista.

  VastaaPoista
 3. Käsitykseni uskonnoista on hyvin pitkälle tunnepohjaista, asiantuntija en vähääkään ole. Jonkin verran valaistusta tuo media sota- ym. uutisissaan.

  Synnyin itsestäni riippumattomista syistä ortodoksiseksi, mutta nykyään en kuulu mihinkään uskontokuntaan ja tuskin tulenkaan kuulumaan. Se lienee totta, että uskontojen välisiä eroja löytyy, hyvyyttäkin. Esimerkkejä voisi löytyä vaikka täältä

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Buddhalaisuus

  VastaaPoista
 4. EJ & KR

  täytyypä yhtyä ihan vakavissaan teidän kummankin näkemyksen oikeellisuuteen.

  ps
  en voi sanoa niin kuin aikoinaan kollegalle jostain, en muista mistä, yhteiskunnallisesta näkemyksestä:
  - Mats, oot oikeassa, mutta mie oon eri mieltä.

  Sekös häntä hämmästytti, minusta ihan looginen vastaukseni.

  ps suosittelen kummallekin 'vanhukselle' ent. ateisti-Antin kirjaa: http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/vanhuus-helpottava-huolestuttava-kiinnostava/

  VastaaPoista
 5. Mietin perjantaina että eikös tämä pyhä aikasemmin ollut nimeltään pyhäinmiestenpäivä suomeksi ja luettuani postauksesi tuli asia selväksi. En ole kuitenkaan perille kehen tämä "pyhäin" viittaa? Ketä ovat nykyiset "pyhät"? Kaikki pyhimykset kuten "Allhelgonahelg" viittaa? No silloin kyllä on tuhlattu kynttilöitä suotta.

  VastaaPoista
 6. Sorry, asian toistosta! Siinä kirjoituksessasi on selitys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mp

   oli, ja lisää linkissä, mutta kyllä kysyttävää jää ja riittää: esim. ketkähän mykyajan marttyreiksi voisi poimia tuolta julkisuudesta, vaikkapa veroluetteloista? d

   Poista
 7. Hyvä uskonasiaväki

  Noihin uskontokiistoihin en viisaasti juurikaan puutu. Mutta muistelen vain, että indoktrinaation syvin olemus avautui meikäläiselle jo alakansakoulussa, kun palkkolaulatettiin, jotta " Tryggare kan ingen vara, än Guds lilla barnaskara ... " !!

  Pahimman luokan sumutusta on, ja pienten lasten hyväksikäyttöä aivopesumielessä.

  Ei tarvinnut alakoulukkaan ees viiskytäluvulla paljon ympärilleen katsoa, jotta huomasi asiain olevan juuri päinvastoin.
  Ja samma idag !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   itelleni jäi voimakkaana pysyvänä kuvana mieleen pikku-Reijon, 3.lk, ilme ja eleet kun eka uskontotunnilla alottelin puhua Jeesuksen ihmetekosista. Käillä huitas poika ja pellavapäänsä käänsi ikkunaa kohti - jotta kaikenlaista humpuukia, eläelä yritäkään!

   Lie opelta samalla männy tiedonjakajan uskottavuus.

   Poista
  2. Voksi, sir

   sähköposti-ilmoitus väittää että oot nimenomaan tähän pottujuttuun tänään lähettäny muka viestin. Mut eihän tääl mittää!

   Samalla kelasin roskapostilokeroa pitkästä aikaa, ei ollu sielläkään vaan kas kas: sieltä löytyi kolme Voksia - lähetin ne julki kukin omassa lokerossaan, so. Rousseauhun ja Naiskirjailijaan.

   Poista
 8. Arvoisa hylkykäsittelijä hikkaj

  Joo, kyllä oon lähettänyt. Ja se hylkyautomaatti jopa lupas, jotta hyväksytään. Ja näytti juttu ruudullekin ilmaantuvan.

  Ehkä oli liian uskontoa rienaava, kun viittasin YYA-aikaan, jolloin piti kertoa mukuloille kahdesta vapahtajasta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   josko tuo lähetys yön aikana ilimestynee, jos ei muuten niin unessa.
   Oisko tämä sitä uudistuvaa postijakamista: jaetaan unina! Mutta ei kun viitenä yönä vain.

   Poista