Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Kesän parasta pannen

Aikansa kun kiertelee niin viimein georastin löytää: Kemien mäellä, Maiju Lassilan tien vaihduttua Katri Helenan raitiksi, kohta jo oikealla tarttui varsinainen vonkale koukkuun!

Kauppaneuvos Jöns Lundberg satamajätkä Jönni Lumperi
Teemu Jaatinen ja Veijo Hämäläinen
Näytelmä Kuolleista herännyt  ja Jönni Lumperi, josta kirjallisuudentutkija Pertti Karkama on sanonut:
"Satamajätkä Jönni Lumperi, Pentti Haanpään jätkien pikkuserkku ... ei ole seikkailujensa sankari vaan uhri, koominen antisankari."
Juuri semmoiseksi osasi tehdä Jönnin Veijo Hämäläinen Tohmajärven kesäteatterissa. Amatööripohjalta taiten, aivan niin kuin Martti Kainulainen aikoinaan teki Havukka-ahon ajattelijasta tuntoisensa.
Maistuva keitos ja sotkos siitä tulikin kun köyhä olikin rikas ja rikasta lähes riistettiin - mitä kun oli niin samanlaiset nimet!

Olli Riikonen, Tohmajärven kunnanjohtaja, näkyy lehden mukaan (K-K 6.7.2016) puhuneen Maiju Lassilasta eli Algot Untolasta eli Irmari Rantamalasta eli Algoth Tietäväisestä Potsipäivillä levottomia: "Untola oli suomalaisessa puolueessa kuin Eino Poutiainen SMP:ssä – höynäyttäjänä, mutta myös höynäytettävänä." 

Riikonen määrittelee tuossa samalla kirjailijakuvauksessa Jönnin.
Jönni on tuollainen, mutta kirjailija tuskin oli, vaikka olikin milloin nuorvanhasuomalainen milloin mikäkin ja lopulta punaisena ammuttiin matkalla Suomenlinnaan 21.5.1918 viiskymppisensä kynnyksellä.

Ruumisarkku selässä kulkee Jönnikin Tohmajärven teatterissa taskussa kuolintodistus, koska on muka juonut pullollisen myrkkyä ja lääkäri turhia vaivoja säästellen kirjoittanut heikosti hengittävän miehen kuolleeksi.

Vaan eihän sitä kuolemaan jouda kun on voittanut kaksi tonnia lotterissa ja sen avulla rikastunut jos köyhtynytkin!

Vähin elein ikään kuin lököttäen Hämäläinen liikkuu pitkin maata pisneksien perässä, moukantuurilla ja ilman titteleitä. Nautittavaa.

Tragikomiikkaa tämä kaikki.

On, on siellä muitakin näyttelijöitä eikä niistä haittaa ole, päinvastoin: antavat eloa mäelle ja liikettä kinttuihin ja hymyä jos röhönauruakin katselijoihin. Oli muutamalla katsojalla naurussa pitämistä, eikä pitänytkään, kun Vesa Raninen Kourun leskinaisena hiipsi sirkuttelemaan näyttämölle. Minua taas viehätti Makkara-Liisan, Johanna Rannasalo, habitus.

4 kommenttia:

 1. Vieläkö näitä tullee? Aattelin käyvä kesän parraan kahtomassa, jos jouvvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ

   ... vielä on kesää jääljeellä ...

   Painaseppas tuolta potun punertavaa Tohmajärven kesäteatterissa.

   Poista
 2. Arvoisa Bryggare-fani hikkaj

  Arvaan, että viittaat Artsin nimikkohommiin sen uuden siippansa kanssa ?

  Joillekuille valistumattomille se Heike on kyllä nyt äkkiä otsikoihin jouduttaan kuin kuolleista noussut ...

  Mutta miten tämä millään tavoin liittyy nuihin suvikomeljanttariesityksiin ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   kahtelepa tuota mustavalkokuvaa yllä = nauravat kysymyksellesi. :)

   Poista