Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 30. kesäkuuta 2014

Pälsi, Paulaharju ja Aronpuro

X  taas purjehdus ! - Vaasasta pätkä pohjoiseen, Yttre Hamnskäret

Taitavat airot turhaan veneessä olla, [airot nou], sillä nytkin klo 13 lähtö Molpesta ja - Purje Pykälään! Soutavat Laiskimukset, pah.
- Me todellakin ehdimme näillä tuulilla Kokkolaan oopperaan. Oopperaan eli teatteriin, iloitsee Aimo ja alkaa pohtia teatterin olemusta, josta jo edellisen pitkänmatkan kommenteissa mainitsimmekin ja pohdiskelimmekin.
No onpahan enemmän aikaa syvällisiin.
Kolme kovaa suomalaista vähän vieraaksi jäänyttä nimeä kohotetaan lipuiksi salkoon, nuppiin ylimmäksi:
 1. Sakari Pälsi - maailmanmatkaaja, kansantieteilijä, arkeologi, tiedemies, valokuvaaja, tietokirjailija ja sanataiteilija, eroottisen romaanin kirjoittaja (= Kovalle ottaa!). Minä ja Fallesmannin Arvo seikkailevat, myös teatterissa. Pälsi arvostaa teatteria ja pääsee ytimeen: muutaman metrin päässä aistittavaan keinotekoisuuteen, joka on välillä erehdyttävästi "todellisuuden" näköistä.
 2. Samuli Paronen - tuo esiin illuusioita tuottavan teatteri-idiksen: puhdasta fiktioita se parhaimmillaan on. Näyttelijät lihallistavat fiktion, ja katsojan on aistimansa ja mieltämänsä innoittamana noustava taiteilijaksi, täydentäjäksi, kuvittelijaksi. Suluissa tärkein: sillä niin sairasta ja hullua teatterinystävää ei olekaan, joka haluaisi, että Hamletin loppukohtauksessa näyttämöllä makaisi, ambulanssien ja poliisien jo lähestyessä, neljä kuollutta, yleisön silmien edessä viiden metrin päässä murhattua, puukotettua ja myrkytettyä ihmistä. Vaikka mene ja tiedä: onhan näitä breiviikkejä! Taikka onhan se varmaa etteivät juuri ne teatteriin istumaan tule, elokuviin ne menevät, semmoiset. (Siinäpä sitaatit sotkussa: osa niistä on Hurmetta, osa Paulaharjua ja osa blogipotun hj:tä! Lukija vaivautukoon erottelutehtävään.) Joskus käy, uskokaa tai äläkää, myös niin, kuten Alfred Jarryn Ubu-näytelmien kohdalla on käynyt, että maailmantodellisuus on jäljitellyt Jarryn näytelmiä, eikä Jarry maailmantodellisuutta!!!
 3. Kari Aronpuro - ainutlaatuinen taiturimainen ote Augustan tanssikengässä, jossa Aronp.K tuo esille 15 kpl Pirkanmaalla vuosina 1811-1944 elänyttä kynäniekkaa saatteella: "Toivon, että tämä kirja on sopiva annos vainajien tuottamaa muonaa elävöittämään toimintaamme."
Jep! Aronpuro jos kuka täällä susirajan takamailla noista nimistä tunnetaan, meillä kotona siis, ja ehkä pitäjilläkin mahtipontisen nimen omaavasta kokoelmasta, Kiinan ja Rääkkylän runot; tuossahan se KA saman tien varrella, mäen alla rantaan päin, majaili kirjastonhoitajana täällä piipahdettuaan, heh.

Yhtäkkiä arvaamatta olemme jo tämän kertaisen etapin päässä, erittäin mielenkiintoisten puheenaiheiden pauloissa oltuamme, purjehduksen päätteessä Perämeren porteilla - eikä Vox Populia näy ...

Vaan olipa tämä koko pyrjehduspätkä opettavin ja tähän mennessä eniten uutta arvokasta tietoa tirissyt taival!

Vaan niitä informoivimpia nimiä en tässä väärinkäsityksen välttämiskesi käsittelekään. Ne teidän on ehdottomasti itse tarkottava Hurmeen Nyljettyjen ajatusten luvusta sivulta 221, joka alkaa sanoin Köpi purjehti hiljaisen yömyöhän halki Korsnäsin kivikoissa 11. heinäkuuta, eteenpäin sivulle 249.

Pamahtipa pamahti semmoista uutta tietoa kahden nimen kautta joista nuista ei kansakoulun/luokanopettaja-erityisopettaja/huk, muka joltisenkin sivistynyt mies, ennen ollut kuullutkaan!
Miten arvokasta työtä nuo nimiäijät tekivät - eikä edes kansakoulupohjaa!
Tutkikaas nimiä Matti Pohto ja Kaarlo Uskela - ja ennen kaikkea ensin mainittua.


1234567891011- 1213 – (13b) - 141516171819 - 20

4 kommenttia:

 1. Vaikka pyhimmäisesti lupasin pysytellä vanavedessä, niin myötätuuli oli kova purjeettomallekin miehelle, vaikka rantaruotsalaisten suomeksi käännetyssä laulussa kysytäänkin, että ken voi purjeitta seilata. Olenkohan nyt sitten eksyksissä - Brechtin Pertsan kymmensivuisen improvisoidun ja rommilla vauhditetun dialogin jälkeen ainakin. Pidetäänpä huilia ja odotetaan, joko hikatusta taikka Vox populismia alkaa kaikumaan (nyk. hyväks. verbim.) karikon takaa.

  Pohto oli saavutuksineen tuttu, Uskela ei.

  VastaaPoista
 2. kavi

  oota oota, eellä oot.
  Illalla ollaan tod.näk. Växalassa.
  Huomenna vasta siellä Pertsan luona.

  Kuuntelepa ootellessasi tätä syntymäpäiväsankaria, JH: http://areena.yle.fi/radio/1910338

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootellaan, katopa sinäkin tätä:
   http://www.kirjastokaista.fi/juha-hurme-lukee-teostaan-puupaa/

   Poista
  2. kavi
   löydöstäsi kiitän ja sitä kautta tästä:
   http://www.kirjastokaista.fi/fi/juha-hurme-prosak-proosaklubilla/

   Poista