Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Häät edessä - kirja takana

Volter & Hilja XVIII
10.11.2013 - 8.6.2014
7 kk = 341 sivua

Sanoisin että suht sopiva vauhti Kilpeen: muutama sivu iltaisin, mieli yhtä syvälle päästä ihmiseen kuin Volter itse itseensä, saati kun tässä Hiljankin sulautuminen mukana.

Antoisa matka. Lämpimästi suosittelen kiireettömille vanhanaikaisille ihmisille kirjeitä nuoruuden hurmasta ja tutustumisen aikaa vievistä päivistä.

Kahden vuoden kirjeet paketissa, kun lähtee viimeinenkin kirje onnen, toivon ja pysyvän rakkauden odotuksin.
"TURKU 3P KESÄK. 1907 
Rakas, rakas Hilja!  
Ehkä viimeistä kertaa kirjoitan sinulle sinun omalla nimelläsi, Hilja! Miten tuntunee sinuun nämä päivät, mitä mahtanet ajatella, odottaa, pelätä. Ja miten kipeältä tuntunee sinun katsoa ympärillesi ja ajatella, että kaikki jätät. Ja sitte, ett'ei tämä ero tapahdu omaisintesi puolesta myötätuntoisen syvällä mielellä, Rakas Hilja, minä tahtoisin sulkea sinun pääsi rintaani vastaan, ja ottaa sinun levottomuutesi suoraan itseeni niin että vapahtuisit ja olisit lohdutettu. --- 
--- 
Hilja, kumpi päivä me vihitään, 8 vai 11p. kesäk?  
--- 
Minä olen sinulle niin hyvä, kuin minä voin.  Volter"


7 päivää kirjeen kirjoittamisesta Hilja ja Volter Kilpi vihitään avioliittoon Turussa.
Läsnä todistajina olivat ainoastaan Volterin vanhemmat.

Epilogin mukaan, Laura Kokko, avioliitto oli tasapainoinen ja eheä.
Syntyi - Kilvelle ominaiseen hitaaseen tahtiin - kolme lasta: Riitta (1910), Jaakkima (1914) sekä Lassi (1920)
Hilja kuoli yllättäen jo 1927, neljänkymmenenkolmen vuoden iässä.

Volter oli hiljalleen valmis kypsymään kolmanteen kirjailijakauteensa, saaristolaiskerrontaan: Alastalon salissa 1933, Pitäjän pienempiä 1934 ja Kirkolle 1937.

Suomalaisen kielen ja kirjallisuuden mahtimiehen oma aika täyttyi 64-vuotiaana, 13. kesäkuuta 1939, 12 vuotta jälkeen oman ikuisesti rakkaan Hiljan.

Sanattomaksi vetäisee, vaan elämä tuntuu silti jatkuvan, ainakin Ruotsissa: TV kuuluu välittävän tuolla seinän takaa Ruotsin prinsessan lapsen kastajaisia Drottningholmista.

On aika lähteä soutamaan Juha Hurmeen vanavedessä, kun Linkolan soutajan soudutkin on jo aikoja sitten soudettu - ja hyljätä hiljalleen Volter & Hilja.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti