Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

perjantai 20. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 20. peAviossapa nyt oltiin ja elettiin. Sodittiin ne viidet vuodet ja kirjoittaa piti että elettiin.

Haanpää oli aina köyhän ja sorretun puolella ja nyt oli aika kirjoittaa kunniaa raatajanaiselle:
Novelli Pussisen akka, kunnianarvoisa naishenkilö ilmestyi 1946 Kirjallisuuslehden sekä Tulenkantajien jatkeessa, joka kantoi nimeä 40-luku-lehti.

Haanpää lausuu suomalaisen naisen ylistykseksi:
 • "Pussisen akka ei koskaan menettänyt uskoaan, että enempi sitä on vettä kuin paskaa ..."
 • "Toimelias Pussisen akka, ripeä ja riuska ja suulaskin, parkkimetsässä oli uljaimpia näkyjä mitä tämän maan pinnalla on nähty."
Eiköpä nuo sanat sopisi äitienpäiväjuhlissa lausuttaviksi siinä missä Viidan Alfhildkin, sepä Äidit nuo toivossa väkevät ...
Pussisen akka löytyy luettavaksi Kirjasampon mukaan kolmesta paikka: Heta Rahko korkeassa iässä, Kairanmaa ja Kolme mestarijuttua.

Vaimo Aili ei tainnut ihan täyttää Pussisen akan mittoja, mitä nyt tuleman piti.

*****

Jouluvisaillaan nyt vielä jokunen tovi!
 
 
TÄÄ KOPLA on syytä kysyä tänään.

KUKA KUKA ?  ohje


**********

Eilinen NAI TOKI vastaus


 

5 kommenttia:

 1. Päätalotiäteski. Vaan on se luonteva Kiannolle tuo "nai toki". Siinä suhteessa ukko oli yhtä sitkeä kuin Pussisen akka.

  VastaaPoista
 2. Tässä täytyy kaiholla muistella viime vuotista kisaa, jossa A) oli muitakin osallistujia ja B) kysymykset vaikeampia. Jotain jopa oppi eli hurrauspusero on nyt meillä käytetty sana, pusero on toki vanhempi. Eli kyseessä on mies, joka kuulemma kuvaa fillarin asettelua seinää vastaan 7 sivua.

  JV

  VastaaPoista
 3. Karikin joukossamme!
  Nythän meitä on jo kolme täällä. Eli ei se määrä vaan laatu jne. Nuo Iki-Kiannon lasten nimet: niissäkin on laatua kuin Kuikka Koposen perillisillä :)

  Juhalle neuvo: mitä vanhemmaksi inehmo tulee, sitä paremmalta tuntuu molempien viivähtäjien hitaasti soutava teksti - ja arvaat varmaan että toinen Kallen lisäksi on Se Volter.
  Mitä taas tähän joulukalenteriin: siirsin sen tänne tuolta kiireellisen Cityn puolelta, kun siellä olis ollu PH väärässä seurassa. Osallistujia siellä tosin ois ollu enemmän kuin täällä yksityisreiällä privaatissa - mutta onhan meitä täällä sentään kolme kovaa lukijaa.

  Oottehan huomannu painasta jokaisen kuvan alta violettia VASTAUS-sanaa: siellä se tämän vuotinen tieto&oppi luuraa ihan jalluna.

  VastaaPoista
 4. No jo vain on Pussisen akka kunnianarvoisa henkilö. Jopa peruskoulun 8. tai 9. luokalla äidinkielessä oli Pussisen akasta ja seppä Toropaisesta juttua… Vasta kauan sen jälkeen luin Haanpään kootut, ja muutin heti mieltäni peruskoulun äidinkielen opettajasta… Siihen asti en paljoa noteerannut, vaan olihan tuo mestarikirjallisuuteen meitä räkänokkia johdattamassa.

  VastaaPoista
 5. äej

  sama se oli sitten lukiossakin: pakko-Gogolia jne... vaan olipa hyvä semmoinen pakko!
  Niistä alaluokilla ulkoa pakko-, kuin vettä vaan,opetelluista virsistä en niinkään tiijjä!

  VastaaPoista