Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

tiistai 10. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 10. ti


Hota-Leenan poika -romaanin jälkeen ilmestyi Haanpäältä viides kirja, novellikokoelma Karavaani, 1930. Ja siinäkös sisältöä piisaa!

Petsamon reissulta kesällä 1930 ennätti Karavaaniin mukaan räväkän puoleinen novelli Juhlat luostarissa. Siveän luostarin ajat ovat ohi, kun viinapäiset munkit tarttuvat auton rattiin hurjastelemaan. Ojaan ja allikkoonhan sitä joudutaan ja kolmelta munkilta rusahtelee kylkiluita poikki.
Huovismaista kerrontaa ennen Huovista! Eli on aika huomata mistä Veikko Huovinen on kirjoittamisoppia ja katsantokantaa imaissut lajin verran.

Petsamon reissu selkeytti omaa elämää, joka vielä alkuvuodesta päiväkirjassa 14.1.1930 oli näyttänyt synkkääkin synkemmältä:
"Pöytälaatikossani on revolveri. Siis: kädet ristiin! Taistelu on alkanut! Viimeinen ponnistus! Voitto tai tuho! Kelloni on 12.45. Amen!"

*****
 
Ja joulukilpaan käy!
 
 
 
 
KOVA PIHKA käsissä jos palakin oli jätkän maineessa kulkevan Pentin elämä.
 
Vaan KUKA on tuo kysytty?  ohje
 
**********
Eilisen KENNOSSA vastaus
 

3 kommenttia:

 1. Kun vastaus on Paavo Haavikko, niin mikä on kysymys? Näin hän itse olisi vastannut.

  VastaaPoista
 2. Minä tässä olen odotellut Pentin koottuja antikvariaatista tulevaksi, vaan tämä Itella on tainnu sössiä… ei ensimmäistä kertaa.
  Karavaani on tuhti juttu, olikos siinä se Aaretti, joka lupasi firman maksavan, kullekin ansionsa jälkeen (laittaessaan revolveria vyöhönsä).
  Vähän myöhempi juttu on se, kun joutilas mies tekee tilastollista tutkimusta miesväen halusta maistaa alkoholia - olihan se kieltolaki silloin. Liekkö Pentti itse semmoisen tehnyt, vai mielessäänkö vain kuvitteli?
  Mukavan joulunaluskisan olet laittanna, minä huutelen kyllä vaan sivuhuomautuksia, kun en missään kisoloissa pärjää.

  VastaaPoista
 3. äej

  '...kaikki väki nukkuu ...'
  Etpä oo ainoa joka kilpailuja laistaa - näemmä. Me Vanhiksen, JV, kanssa vanhasta muistista Kauppalehtiajoilta yhä kisaamme.

  Siirsin tään joulukalenterin pois tuolta julkisesta mediasta tänne tuvan seinälle kyökin puolelle intiimämpään ilmapiiriin; tuskin nuo tuolla cityssä pahemmin Haanpään tekstin ääreen joutavat pysähtymään kun räväkämpiäkin perskarvajuttuja ynnä herkkua ja tavaraa monenlaista on siellä tarjolla. :)

  VastaaPoista