Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

torstai 12. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI 12. to

 
" - Syvempiä kokemuksia, sanoi jätkä kun suohon upposi."  ja sen sanoo Matti SalminenPentti Haanpään elämäntarinan kansiin koonnut, yhdeksi lempilauseekseen, ja lause on otettu nimenomaan eilen pöyhitystä Noitaympyrästä.

"Ehkä parasta, mitä olen koskaan kirjoittanut", merkitsee Haanpää itse päiväkirjaansa Noitaympyrästään 26.6.1931.

Jos ei päässyt Noitaympyrä kirjailijan elinaikana julkisuuteen, niin jäi moni muukin kirjoitus kansiin painamatta ja ajautui myöhemminkin julkitulon hankaluuksiin.

EINO KAUPPINEN on iso nimi, jonka Salminen nostaa monta kertaa syntipukiksi ja Haanpään kirjoitusten julkaisuesteeksi. Ensin Otavan kustannusvirkailijana, sittemmin Haanpään jäämistön kätkijänä, ja täten Haanpää-kuvan vääristäjänä.
Kauppisen oma koti, uskonto ja isänmaa-seula vallitsi ja valitsi kirjoitukset. Salmisen mukaan seula piti muutamin poikkeuksin, esim. kirkonmiehiä kritikoiva Kahdet kasvot -novelli lipsahti Koottuihin teoksiin 1956 kohta kirjailijan kuoleman jälkeen.


*****
No mutta, Visailemaan käy!
 
 
 
- Voe MERVI, mervi! panee huokailemaan, miten syvältä ottaakaan!
 
Kuka, KEN on hän? ohje
 
**********
 
Eilisen OLE TUOMARI! vastaus
 


2 kommenttia: