Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 18. elokuuta 2024

Parit kuhhaukset

 Kielletystä kirjasta kirjan sisällä

Jyrki Sinkari (toim.): Salaisuudet salkussa - Asiakirjat kertovat 1 - Talvisota 1939-1940. WSOY 1971

linkki

Jyvän löysin, tutun miehen tekemän. Nokin aikani Hokkasta, niin sieltäkös tämä jyvänen nokkaan tarttui!

Eduskunnassa esitelty ja käsitelty, itse Taisto Sinisalon tuomitsema: Neuvostovastainen.
Ei jatkunut sarja, jäi tähän yhteen osaan: WSOY meni pupu pöksyyn ja sisu kaulaan. Melkoinen kuhaus siis.

Meillä täällä pitäjässä on meneillään Kukkakuhhaus-viikonloppu, ja kuinka ollakaan tuo Sinkarin Jyrki, Norssin suosittu hissan maikka, keräsi kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti Munkkiniemestä Leenoineen kohun jälkeen juuri tämän kuhhauspaikan naapuriin, Karjalan korpeen sieltä Helsingin pääpaikoilta.

Syytettiin varsinaisen naapurin, Neuvostoliiton historian vääristelystä ja panettelusta.

Just joo, vaikka salkussa oli pelkkää faktaa, asiakirjoja, joita N-L itse oli kirjoittanut. Norssin opettajana opetuksen ja opetusharjoittelun helpottamiseksi hän oli koonnut kirjoihin kansioihin 12 dokumenttia: mm. Suomen kartan, johon oli piirretty puna-armeijan etenemissuunnat Suomen valtaamiseksi, Terijoen hallituksen julistuksen, Moskovan rauhansopimuksen ...

"Ovatko hallitus ja vastuuntuntoiset kansalaiset voimattomia tämän kaltaisten neuvostovastaisten ilmiöiden edessä", älähti Taisto Sinisalo Tiedonantaja-lehdessään ja teki eduskuntakyselyn vaatien hallitusta ryhtymään lainsäädännöllisiin toimiin.
 
"Paradoksaalista vaatimuksessa oli, että Sinisalo vaati hallitusta kieltämään aineiston, jonka tärkeimmät dokumentit olivat venäläisiä ja venäläisten kirjoittamia Kuusisen kommunistien 'kulissihallituksen' asiakirjoja", virnuilee Lauri Hokkanen kirjassaan, jota tässä peesailen.

Vaan niin vain sai jäädä Asiakirjat kertovat -sarja kustantajan salkun perille; jälkilöylyissä vuonna 1975 vanhempi lehtori Sinkari jätti siis Helsingin ja muutti tänne syrjäpitäjään, Rääkkylään, koulunpitoon ja ulkohommiin hoitamaan mehiläisiä ja nautakarjaa, toimipa lopulta myös maatalouslomittajana.

"Hänen Munkkiniemen kotinsa kirjahyllyn alleviivatuimpia teoksia oli Pentti Linkolan Unelmat paremmasta maailmasta", päättelee Lauri Hokkanen Sinkari-osuuden.

Mitäpä tuohon lisäämään, eikun Kukkakuhaukseen tästä. 😍😎




Kirjavinkeissä

4 kommenttia:

  1. 1970-luvulla elin nuoruuteni. Oli niitä tiedostajia, joille hymähdeltiin. Sitten oli Reino Lehväslaihot, Niilo Lauttamukset sun muut. Luettiin, mutta oltiin kriittisiä. Sotaväki palveltiin nurkumatta 1980-81.
    1980-luvulla alettiin ymmärtää ja hyväksyä veteraaneja.
    1990-luvulla seisoin veteraanein hautajaisissa suurta kunnioitusta tuntien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. äej

      monet muutkin kuin nuo taistolaiset ovat joutuneet puntaroimaan monia asioita miltei päälaelleen, mikä ei ollenkaan mikään paha asia muuttuvassa maailmassa ole. (kun nyt ei aivan väyrystelyksi mene, tark.)

      Poista
  2. Yleisesti sanoisin, että ihmiset muistavat tarkoitushakuisesti. Linkissä on yhtä jaskan pauhantaa, ettei oltu rähmällään. Juuri tuon linkin sivulla tuodaan esiin väitöskirjassa todettu "talvisota syttyi" (itsestään), siis NL ei hyökännyt.

    Minunkin ois kiva uhriutua, tuon takia en jatkanut opena. No, kirjoitussopimuksia oli jo tehty, palkka parempi, työ mielenkiintoisempaa ja vapaa työaika, ehkä nekin pikkasen vaikuttivat...

    Mutta sen haluan sanoa, ettei se ollut yksi moniste, kyllä vinouma oli yleinen, kuten Holmén toteaa. Ja kun monisteesta tehtiin kirja (Jari Leskinen), parikin kommaria vääntäytyi tuolle samalle sivustolle julistamaan, ETTEI SE NOIN OLLUT!

    Holmén väitteli Ruåttissa, tiedä sitten miksi :-)

    https://agricolaverkko.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=288&hilit=holmen&start=90

    T. JV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jvon

      Seuraathan sinä urheilua! - tai ainakin urheilijaa. :)
      (Väitteidensä jälkeenhän Janne voitti euroopanmestaruuden maratonilla.)

      Tuossa Hokkasen 'Kommunismin teloitetussa unelmassa' lukee tämmöistäkin faktaa noille vastaanläyskyttäjille Moskovan
      sotahistoriallisen laitoksen johtaja kenraalieversti Dimitri Volkogonovin suulla:
      - Moskovan uusi tulkinta talvisodasta oli yksiselitteinen - Stalin on syyllinen.
      Noin DV:n sanoman ymmärsivät miehen tavattuaan SK:n päätoimittaja Hyvärinen, Jukka Tarkka ja Max Jakobson.
      Siten talvisotaneuroosi oli ratkennut.

      Taitaa tosin nyt taas ilmassa roikkua naapurissa entisenlainen tulkinta. :(
      Tosin ei vielä koululaitoksessamme.

      Poista