Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

torstai 21. toukokuuta 2020

Pyhätorstai

hela=helg

Näin vanhaksi elänyt, enkä vieläkään täysin tajulla miksei juutalaisille kelpaa kristinusko, ja miksei kristityille juutalaisuus.
Lutherin Martille ei ainakaan kelvannut.

Niinpä kahta lehteä piti taas lukemani soppaa kirkastamaan.
Turun Sanomista pohjat netistä, missä Antti Laato, Vanhan testamentin selitysopin ja juutalaisen tutkimuksen professori Åbo Akademista, käy asian lävitse aliokirjoituksessaan.
 Juutalaisuus ja kristinusko - sisaruskonnot  Olkaa hyvät!

Lutherin kiivauden syitä katselen puolestaan Kotimaan uusimmasta 20/20-numerosta, joka näytelehtenä eilen, uudelleen monin työvaihein junttaa-aamaa-aamme postilaatikkoon
- mistä joskus myöh. - tulla tupsahti. Kiitos.
Ensin ongin laatikosta Kotimaan ja sitä kautta Eero Hietalan ja Heikki Rusaman Kirkon ihmeellisimmät tarinat -podcastin, jossa veljet käsittelevät 'ehkä surullisinta aihettaan tähän mennessä'.

Raha siellä on näytellyt yhtä pääasia yhä jatkuvaan diasporaan. Kateuskin. Nytkin Amerikan kymmenen rikkaimman joukossa on viisi juutalaista.
Lutherissa on ollut yksi syvä syy, ennen kaikkea hänen 'vanhoilla päivillään kirjoittamansa surullisen kuuluisa' teoksensa Juutalaisista ja heidän vaiheistaan, jossa  ML ehdotti synagogien polttamista ja juutalaisten talojen tuhoamista.

Näillä tiedoilla toistaiseksi.
Hyvää helaa!


Kirjavinkeissä tänään:
Hämynen&Itkonen: Sortavala

KIRJA-ARVOSTELUT

4 kommenttia:

 1. Täytyi oikein kirjautua sisään todistamaan seuraavaa asiaa. Olen asunut syntymäkaupungissani Turussa 1977 lähtien, mutta eräisiin asioihin en ole vielä sortunut:

  Turun murre (paitsi piruillessani)
  TPS:n kannatus tai ottelun katsominen (SYP yms. Merita kutsui joskus aitioonsakin)
  Matin ja Tepon kuunteleminen
  Ketosten paskalehden Turun Sanomien lukeminen. Ko. lehteä joku kauppiasraukka jopa lähetti kotiin, mutten lukenut. Häkkilintu sai paskoa häkissään TS:n päälle. Siihen lehti muuten sopi oikein hyvin, eikä lintukaan saanut tiemmä mitään kovin valtavia henkisiä traumoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juha

   a) nuoruutes raumlaisii jaarituksiiko muka paremp?
   b) kokeiles nyt kun Teppo on parran kasvattanut, josko maistuis musa.
   c) TS on vähäkosketeltu myös meille Luakkosen-lukijoille. (ihan säälittää koko suku: bisnes kussee kun autot ei käy kaupaksi ja gutenberg on mennyttä aikaa; meijjän jaakko&tepon sanoin: "mitenhän ne tulloo toimeen?")
   d) häkkilintu? papukaija saattas olla korona-aikana hyvää seuraa - josko vaihtaisit?

   Poista
 2. Niin, mulla on koko ikäni ollut lintuja lemmikkinä, ehken ole maininnut.

  Murteitten paremmuudesta en tiedä, mutta raumalaisuuteen kuuluu pilke silmäkulmassa. Jos minulla vaikuttaa enemmän elohiireltä, niin ehkä Turku on jättänyt jälkensä 43 vuodessa, tai sitten mä aika usein teeskentelen sellaista raivotautista ;-)

  Vaan maaseutu on mukavaa, täällä ainakin alkaa lämpötilakin olla toukokuun lopulle sopiva.

  T. Jv

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   mikäs sun siellä pöllipinojen päällä keikkuessa!
   Meikäläinen kädet mullassa timojen kimpussa. Milloin harava, milloin lapio, milloin talikko kädessä, miksei vasara, kirveskin ja rautakanki, pora postilaatikkoa oikoessa... ;)

   Poista