Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

tiistai 9. helmikuuta 2016

Lopuksi hirsipuuhuumoria?

TV:tä, tuota akultturellista sontaluukkua katsellessa, näyttää kyllä itsestään selvältä, että ... melekonen haipakka kanavalla kuin kanavalla menossa, paitsi Femmalla ja Teemalla.

Vaan onkos pakko katsoa!


Mikset tee niin kuin harva tekee: tarttuu vaikka Elonkehään.

Ja jos eivät sen pitkä jorinat kiinnosta, niin kiinnostaa hirsitalossa-asujaa ainakin yksi juttu, lehden viimeinen: Hirsirakentamista omavaraiseläjänä.
Nyt valtimolainen, entinen Saksassa-eläjä, korkeasti kouluja käynyt Lasse Nordlund on ajat ammoin hylännyt sivilisaatiomme ja elää korvessa viittä aaria viljellen ja rakentaa perheelleen kovin kourin hirsitaloa. Mikähän noita etelän äijiä muuten juuri Valtimo vetää? Sampsa Oinaala siellä on ja siellä elelee se muuan erakkomunkki Stefanos ja ...

Siinä ei hiilijalanjälki paljon kasva.

Kunnioitettavia tyyppejä.

Lasse Nordlund  on laskenut koneitta tehtävän rakennusprojektinsa keston viideksi vuodeksi. Taloon tulee parveke; sähköä, vettä, vesivessaa ei tietenkään taloon koskaan tule.

Rakentaminen on työlästä ja tarkkaa puuhaa, seinähirsien väliin tilkkeiksi tulevien rahkasammalten keruu suo-ojista hidasta jne.

Sopii ostaa syväekologinen lehti tai tilata. Vuosikerta, 4 numeroa, 32 €. Mutta jos olet varaton, siis köyhä, saat lehden halvemmalla: 25,50 €. Sisältöön voit tutustua tästä.

ps
Oli hirsijutussa yksi vinkki, jota taidan enskesänä kokeilla, jos V suostuu:
 'Lisäksi hirsitalossa voi tulla auringossa paahtavan kuuma. Jos verhot ovat  sisällä, lämpöä saa heijastettua ulos huonommin. Kun verhot asetetaan ulos, se käy tehokkaammin.'
 
hiihdot  10/234 km//€
 

16 kommenttia:

 1. Oinaalan noista tiesin ennestään. Melkoinen lukuhetki tästä tuli linkkien kautta. Jokkainen näkkyy ellee tuusovaa omalla tavallaan. Aika kiehtovia nuo poikien meiningit, miten lienee käytännössä. Mulla kun palaavat ajatukset usein 50-luvun alkuun. Silloin männä mylykytettiin monessa paikassa iliman sähköä, vettä, vesivessaa ja rahaa. En kauhiasti ihannoisi niitä aikoja, mutta nykyään tulee itehi huvikseen harrastettua toisinaan samantapasta, kun tietää, jotta hätä ei oo tämän näkönen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ
   'kun tietää, jotta hätä ei oo tämän näkönen.'

   Tuopa!

   Kuten sanoit niin eihän meistä ihmettä mittää oo jos sähköttä vedettä vessatta joku on kun ite on oltu.

   Ryykipuikkoon niin kun piätalolaiset taikka rahkasammaleeseen niin kuin Lassen porukka ei sentään oo ulukohuuskassa turvauvuttu takapsoskien jäläkipyyhinnässä. Karjalainen piti olla, varsinnii jos sattu sopiva kuva pyyhintäpaperiin.

   Poista
 2. Siinä se olihi Karjalaisen salainen ase, oli paperi tarkotukseesa parempaa kuin Karjalan Maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ
   tulee mieleen, aina kun ulukomakista puhutaan, rajakoulun historiaa kun tutkiskelin, huussirakennusurakan myöntäminen:
   'Havukainen rakentaa sen omista tarpeistaan.'

   Poista
 3. Arvoisa hiilijalanjälkitutkija hikkaj

  Kahteen asiaan kiinnitän huomiotani.

  1) Parempi Valtimo kuin laskimo. Laskimoihin tuppaa muodostumaan nuita suonikohjuja ja peräpukamia.
  Valtimot sitä vastoin senkun kovettuvat.
  Paitsi voivat toki pullistua ja revetä.
  Siinä on silloin omavaraiskorpieläjä heikoilla.
  Pittää asuva keskussairaalan kupeessa.

  2) Parempi kuin ulkoverhot ovat toki leveät räystäät. Suojaavat niin sateelta kuin auringolta.
  Kuvista oon nähnyt, että muissa viisaammissa maissa tämä asia on ymmärretty.
  Meilläpä tasakatot ja kapeat räystäät työllistävät tokikin rakennuskorjaajia, kun hometaloja koitetaan tervehdyttää. Vaikka turha on semmonen urakka.
  Susi mikä susi.

  Valistunut lukija huomaa, että kohdassa 1 on viljelty mukahuumoria, mutta kohdassa 2 on kirjotettu viisaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, tri

   Loppulisäyksessä taidat olla Haavikkona eli sanot mitä et ajattele, tai siis sanot mutta ajattelet päinvastoin.

   Sitäpaihti enemmän taijjat tietää valtimoista ja laskimoista kuin raksahommista, paitsi mitä nyt oot kertonu isännöitsijän opastuksella tehtävistä asumusvauriokosteuskorjauksista.

   Ihteäni hymmyilytti tavattomasti: kaikilla ikkunaverhot lepattamassa ulukopuitteissa.
   - Uutta mootia, sanos Herkko.

   Poista
  2. Mallia olis voinu ottaa aikanaan Berliinistä. Siellä tuli hallintohommissa kuuma, kun kertoivat, että kymmenen vuoden päästä tulee lisää mamuja. Kun viilennetään, niin samantien kunnolla, ettei verhot lepata itätuulessa.
   http://www.artdocentprogram.com/wp-content/uploads/2015/05/wrappedreichstag.jpg

   Poista
  3. kavi

   yhä paranee: meillä ja teillä ensi kesänä noin!
   Helppo opastaa harvoinkäyjät perille: se on se talo joka on verhoiltu ja ...

   Poista
  4. Voxille on kysymys luokanvalvojuudesta palindromiaapisen osassa M.

   Poista
 4. Elisan tietokonevahti ei päästä Elonkehän pyyhkimään!-juttua lukemaan. Haitallinen sivusto, sanoo hän :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kavi
   ' jos olet varaton, siis köyhä, saat lehden halvemmalla: 25,50 €.' :)= viitaten apteekissa käyntiisi ...
   (cityynkö ei päästä? kävin siellä pyyhkäsemässä samalla lehellä ...urbaanikoille mahtaa olla kauhia paikka jos embo puuttuu?)

   Poista
  2. Cityyn päästään. Sama Elisa kyttää sielläkin. Mulla on kaksi läppäriä, Lumia ja vaimon tabletti Elisan Saunalahden ("Marissa, did you hear me, we are moving to Finland!) reitittimen vaikutuspiirissä. Sen pitäisi lähinnä vahtia pankkiyhteyksiä, mutta nyt näköjään viherpiipertäjien mediaakin. Tyly on aina vastaus yritykseen. Ohikin pääsisi, mutta ei uskalla.

   Mitä taas apteekissa käyntiin tulee (pääministeri Esko Aholta siteerattu ilmaisutapa) niin kahdeksan vuotta sitten, kun sytostaattitiputuslääkkeet vaihdettiin platinatabletteihin, pillerirasia maksoi 540 €. Tilipäivä oli onneksi, ja pussi paksuna niinku Kyyjärven miehellä...

   Poista
  3. kavi

   teillä ei visssiin näitä noppeita valopiuhayhteyksiä oo maihinkaivettu, ei ees noita konkurssiin joutuvia: http://www.savonsanomat.fi/savo/laajakaista-kiiti-konkurssin-partaalle/1827835

   Näillä piäsöö vaikka minne!

   Onpa onpa rohdoilla hintaa!

   Poista
  4. Ilmojen halki käy läppäriin tie, ei meillää mittään valokaapelloita, kaivelkoon vaan Caruna johtonsa maihin, kun rahhookin siihen pyytää. Mitä isot eellä, sitä meijjän pikkunilikit perässä; kesäkuussa näkkyy Savolaesten Voema nostavan siirtohintojaan... Mökillä, Suur-Savon sähkön johon piässä, ei oo kuukausiin tapahtunna mittään, mutta siirrosta vaan pittää maksaa. Johtuuko se tuosta vaihtovirrasta, joka syöksähtellöö eestakasin johossa, ja kun nappulasta vääntää, piäsöö pirttiin.

   Poista
 5. Hyvä ulkoverhoväki

  Semmosia aatelisia ulkoverhoja, markiiseja, käytetään auringonkaihtimina. Auttavat myös lämpösäteilyn suodattamisessa. Mutta kiinteä räystäs ajaa saman asian. Paitsi jo talo on kovasti korkea, niin alakertaan paistaa aurinkoinen, ellei markiisit estä.
  Meidän talon vesivahinkoa ei oisi markiisi tai ees kreivi estänyt, kun oli pihaurakoitsija, se isännöitsijän kaveri, jättänyt valmiit valumaväylät kellariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, tri

   van ois minusta silti uilaakkampi näky kun ikkunaverhot hulumuis ulukopuitteissa!

   Poista