Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

tiistai 21. maaliskuuta 2023

Nuori Voima ja vanhemmat herrasmiehet

aivan hulluna suurella intohimolla painaudun tekstiin, luen ja sanon vaut, tämä koko lehtihän on vautsi vau... 
sitten kuitenkin, 
aurinko iskee silmää ikkunan takaa valaisten tämän hämärän huoneen. Tule jo! se kutsuu. Hiihtämään - 
ennen kuin huomaankaan 
olen jo pompannut vuoteelta, heivannut lehden nurkkaan, hamuamassa hiihtovermeitä kaapin perältä.

Ruumis on reagoinut jo paljon ennen kuin ajatus, kielestä puhumattakaan; kieleksi muuntaminen on hidasta ja kömpelöä ruumiin reagointiin nähden.

Näin olen todistanut Irina Herneahon tekstiä lukiessani, kesken kaiken, oikeaksi lingvistikko IH:n heittämällä hänen Kuinka orkidea saadaan kukoistamaan -tekstiin kirjoittamansa kappaleen lehden mukana sinne nurkaan, tämän:

"Opin myös aivojeni ja ruumiini välisistä kytkennöistä. Nähdessäni rakastettuni yllättäen kadulla koko kehoni ehti leimahtaa liekkeihin ennen kuin tietoinen mieleni ehti mukaan. Kun aivoni vasta alkoivat järjestää kokemusta kielelliseen muotoon, ruumiini tiesi jo."

Ja sain jopa ingressin viimeisen kaksoispisteen jälkeisen kohdan - : karataan. - toteutumaan. 
Pian seisonkin lempisukset jalassa lumikumpujen valon ja varjon leikkiä ihailemassa, metsään työntymässä.

"Aivot takaisin

Tarkoitukseni oli kirjoittaa yksi kappale Nuoren Voiman pääkirjoituksia, mutta nukahdin. Heräsin kuola poskella ja vähän paniikissa: arvokkaat iltapäivän työtuntini olivat valuneet hiekkaan!"

Joku näistä herrasmiehistä:
Kaius Niemi työnsä ääressä Hesarissa?
Jussi Tuulensuu Aamulehdessä?  
Pernaa? Soila? Karhuvaara?

Ei vaan Taija Roiha Nuoren Voiman toimituksessa. Ei viinan, vaan kapitalismin uuvuttamana, kuukahtaneena - tuon pirun, joka ei soisi hetken lepoa, ei rauhaa...

"Käsillä olevassa Nuoren Voiman numerossa vapauden avaimia etsitään muun muassa levon, huolenpidon ja räjähtämisen teemoista. Eri näkökulmia yhdistää luotto yhteisöön: kukaan meistä ei emansipoidu yksin. Numeron myötä siirrymme myös vekkaisempaan julkaisutahtiin. Hitaammin on paremmin."

On taas kerran ilmestynyt erittäin antoisa Nuori Voima 1 / 2023 rentomielisine pääkirjoituksineen.

Kirjavinkeissä
tänään
Anne Applebaum: Gulag - Vankileirien saariston historia


🏂 hiihdot -4°C 12+14 km 700 km /€ = 111 h

4 kommenttia:

 1. Taas on vetyä ja happea melottu... Sinäkin luvet nykyisin käännöksiä, outoa on; mihin mualima vielä männöökään.... No hyvä kirjavinkki; otan sen onkeeni, jos kirjasto sen suopi.
  Terveisiä suarilta.
  Jussi, jotain vanahoo männyttä aikoo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jussi =
   vanahoo männyttä aikoo mies.
   Meitähän ei enää tarvita eikä herrasnaisia vanahoja; näkihän tuon Farmi-ohjelmastai: ensimmäisenä pellolle Veltto ja sitä ennen pökerty jo se Uotisen Lintkreeni. Pysysivät vuan kotonaan.

   Mitä kiännöskirjallisuuteen tulloo, niin eipä tuolla mittää väliä jos kirja on tieto eikä kauno, olpa alakukiel vaikka nuapuria.

   Tosin kiännöskaunoahii luven aina sillon tällön, jos sattuu hyvä, kuten nyt tämä Tammen Kultaisen kirjat -sarjan 'Kalle Nallen Kultainen iltasatukirja', myös Tammen Keltaisen kirjaston uusin eli Gurnahin 'Paratiisi' on luennan alla.

   Paneuvuhan Gulagiin, on siinä ainakin se hyvä, ettei sitten tule naristua omia joutavia.

   Poista
 2. On muuten itelle muuten kuin Päätalon kirjoista tuntematon tämä Nuori Voima.
  Vuan kun ee ennee oo nuori, ja voimatkin on vähän niin ja näin. Sen verran ol voimaa, että laskeskelin, mitä vaikuttas eläkkeeseen jos töissä sanois että adios pendejos.
  Kapitalismi on kovvaa peliä.

  Mainihit kerran, että meikäläisellä on hieno ammatti, että malttaako eläkkeelle jäähä.

  Tulee mieleen muuan isäntämies Keski-Suomesta, kunnallismies ja niin edelleen. Asui ihan valtavan kauniissa paikassa, kahden järven välistä menevän virtaavan salmen rannalla, ympärillä kauniisti kaartuvat vainiot, virrassa polskuttelemassa harreja, taimenia, siikoja ja tietysti muutakin kalan puolta.

  Sanoi ei-näkevänsä siinä mitään ihmeellistä, mitä kun on koko ikänsä siinä ollut.

  Sama se itellä, meleko ryytyny lukkarinreuhu monena aamuna peilistä kahtelee, nuoruus ei tuppaa elpymään kuten kotkan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   katohan!
   Satuit sopivasti paikalle, kun tuota Jussin kirjettä availin ja vastailemassa oon.
   Vastaan samalla Sinulle, yritän enempi yleiskielellä jotta pysyt kelekassa. :)

   Nuori Voima on yhä voimissaan vaikka jätti sillon Kallelle kirjotuskirlpailun pronssipalkinnon jakamatta. Energinen lehti se yhä on, Suomen vanhin kulttuurilehti, s.1908. Ja siinä mielessä moderni, että naisen ääni kuuluu enempi kuin miesten.

   Kahtelepa rauhassa eläkkeellejääntiäsi, suosittelen hyvissä ajoin tulemaan tänne missä on lepoa ja rauhaa.
   Jos rahasta sitten kapelo, niin mikä ettet keikkailis.

   Poista