Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HuK

tiistai 24. tammikuuta 2017

Kiiltävän perrään meistä jokainen

 
Kirjallisuusväkikin ryntäilee samalla viisiin uusien ja muka entistä ehompien perään siinä missä
elokuva-/ musa-/ autohuimaväkikin. On tartuttava uutuuksiin vanhat viisaat sivuun siirtäen.

Siitäpä tuolla vasta purputin. Vaan kertaus ei pahitteeksi, varsinkin kun nyt löytyi jonkinmoiseksi tukipuuksi ja joomieheksi peräti tohtori! Taikka ei se silloin vielä tohtori ollut, pelkkä maisterinretku kun viisaita päästeli.
Matti Mäkelä vuonna 1985.
Vapaan ajattelun esteet - esseekirjaa luen. Esseekipaletta Mitä Suomi lukee?

Matti Mäkelä / kuva Laura Malmivaara

Eli hänkin ihmettelee, jo kolme vuosikymmentä sitten, tätä samaa: miten nämä kirjallisuusimmeiset vauhkoina ryntäilevät uutuuksien perässä vanhat kunnon klassikot unohtaen. Silloin tosin hän syytti kirjasto-, kirjakauppa-, kirjakustantajaväkeä ryntäilystä, enempi työvoimapoliittisista syistä, lukemattomina uuden perässä juoksijoina. Tavan lukijat Mäkelä vapautti ja kehui että nämä kyllä tietävät lukemisen idean ja ovat luopuneet 'typerästä vuosikulutuksen järjestelmästä' päin vastoin kuin kustantajat.
"Lukijoiden joukossa kun tapaa yhä useammin sillä tapaa itsensä kanssa tasapainoon päässeitä persoonallisuuksia, ettei heidän tarvitse lukea kuin neljää kirjaa edestakaisin vuodenaikojen ja mielialan mukaan, ja oleellista silloin on, että ne kirjat ovat hengentuotteina että esineinä sillä tavoin ajattomia ja kestäviä kuin kierron ihmisille kuuluu."
Mairittelevastipa kirjoittelee.
Ei tuo kuitenkaan siltä näytä, kun Lukulamppua, Suomi lukee, Kirjasampon bloggaripäivityksiä tahi Kotimaiset kirjablogit -sivustoa silmäilee!
Suurin osa teosesittelyistä on klassikoita verskimpää nykytuotantoa.

Joku siivoamiskirja nytkin kaikkien huulílla, jonkun KomMarin väsäämä tai minkäkenenkä se nyt on; tässä sen enempää tekijästä tietoa kuin Seppo Rädyllä Sipe Santapukista: Sepi kävi näet Sipen keikalla viikonloppuna lentelemässä Hesassa kattoenkelinä, ja kun haastateltiin että mites sinne jouduit, niin sanoi että kun 'mikä ihme pukki' vai mikä musamies se on kun pyyti mukkaan, niin pitihän sinne männä lentee liihottelemmaan.
__________

*** myös
 
 
 

4 kommenttia:

 1. Vähän vanahuuvenhöperöksi on tainnut Seppo jo tulla, kun rokkikonserteissa käypi.

  Niiralan tullissa kaipailevat häntä vanhat työtoverit. Sepolla oli mutkaton tapa ratkaista tilanne, jos tuli asiakkaan kanssa kiistaa, saiko jonkun esineen tuuvva Suomeen vai ei. Hän otti vauhtia ja viskasi raittiusmiehenä viinaputelinkin takaisin rajan yli. Kuulemma kauaksi lensi ja heti löytyi talteen korjaajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ
   hevimetallimiehiä nykysin tämä entinen hevitiili- ja tullimies!

   Poista
 2. Mitähän tapahtus, jos Seppo Räty ruppeis lukemaan nykykirjallisuutta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ
   vois ottoo omakseen niinkun kävi tuon pukin kanssa.

   Tai ärähtäs kun isä-Herkko Kallelle, joka savottanuotiolla kaiveli kirjan esille ja yritti lukea:
   - Viskoo helevettiin se mölläri!

   Poista