Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Potkut Karjalaisesta

Päätoimittaja Seppo Vento on kuollut Joensuussa 9.2.2021 90 vuoden iässä.

Sanomalehti Karjalaisen pitkäaikaisimman (1965-1992) päätoimittajan ura päättyi lehdessä potkuihin, koska hän vastoin omistajien, Laakkosten veljesten tahtoa julkaisi pienen uutisen veljesten saamasta vankilatuomiosta, joka liittyi Osuuskauppojen säästökassojen verottajalle ilmoittamatta jääneisiin korkotuottoihin. ks.

Nykyinen päätoimittaja Pasi Koivumaa uskoo ajan muuttuneen ja uskaltaa julkaista uutisen Vennon kuolemasta, jonka ohessa on Sepon pojan Heikki Vennon kirjoittama isänsä muistokirjoitus; nekrologissa on esillä myös kyseinen jupakka seurauksineen. ks. 

Vapauden tuulet puhaltavat siis Karjalaisessamme. Tosin kirjailija-freelancer Pentti Straniuksella on jyrkkä toismieli. ks. 

Vennon aikana itsekin kirjoittelin uutterasti lehteen kirja-arvosteluja. Sen verran vaarattomia ja laimeita olivat, ettei päätoimittajan tarvinnut niihin puuttua, paitsi kerran kun kirjotin kirja-arvostelun Pertti Pakarisen kirjasta Älähän hättäile, tahi Pelko pois -kirjako olisi ollut. Kulttuurin pää RV ilmoitteli, jotta SV haluaa lukea sen ennen julkaisemista. Kaipa päätoimittaja luki ja hyväksyi mitään muuttamatta.
Pitääpä kaivella hyllystä huomiseksi tuo pakarinen arvosteluineen tänne, niin nähdään mitä ainakin sai sanoa.

Ritva Väisänen on kirjoittanut ja toimittanut Sanomalehtimiehiä-kirjan, PKS ry 1991, Pohjois-Karjalan konkaritoimittajista. Yhtenä konkarihaastateltavana kirjassa on Seppo Vento, joka vielä tuolloin oli seuraavan vuoden potkuista tietämätön. Haaveili toki eläkepäiville pääsemisestä ennen aikojaan:

"Eläkeikään on vajaat kuusi vuotta, mutta toivon, että ilmaantuu taloudellisissa mahdollisuuksia päästä eläkkeelle aikaisemmin."

Toive toteutui, tosin ennalta arvaamattomasti.

Entä Vennon yksiniittinen vastaus kysymykseen Onko Suomessa sananvapaus?: - On.

Tietyin haitoin: - Olen tavannut urani aikana erilaisia kiusankappaleita niin toimituksissa kuin niiden ulkopuolellakin, Se kuuluu ammattiin. Mutta heitä on paremminkin vähän. Jokunen joskus on kestänyt pidemmän aikaa kuvassa. 

kuva Ritva Väisänen ks.

7+13 km731 km/€ 112 h

Kirjavinkeissä tänään

2 kommenttia:

 1. Vennosta jäi mulle hyvät muistot. Hän oli Karjalaisen pomoista asiallisin. Ja aluetoimittajalla niitä pomoja riitti, aina keskustoimituksen kesäheinistä lähtien. Lisää löytyi levikistä, mainoksesta ja kirjapainosta, paikallisesta kansallisseurasta ja kirkonkylän koulujen opettajainhuoneista. Riitti ja löytyi neljännesvuosisadan ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   on se helepotus päästä elakkeelle tuommosen riäkin jäläkeen. Sama se on monessa ammatissa: korjaajia riittää.

   Vaan luulis Koivumaalla olevan pieni riski julkaista uudelleen huomautus lehden omistajan menneisyydestä. Seurataanhan.

   Poista