Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 1. maaliskuuta 2021

Kalevalalaisittain nykyhetkessä

Toiset ilahduttavat sähköpostitse, kykenevimmät kirjoitse! Lähettävät luettavaa, läheltä koettua, jokapäiväistä arjen rientoa. Sanoisiko vertaiskirjoitusta, maan makua, olemisen onnea ja epä.

Siis: - Vertaiskirjoitusta, sano, saatavilla.

Niin tämäkin, tyyliltään tosin toinen. Hiotumpi. 
Eli nyt tuli viikolla tämmöinen, 120-sivuinen kalevalamittainen runokirja, ikään kuin eilisestä Kalevalan päivästä muistuttamaan.


Erkki Jormanainen, entinen toimittaja asialla. Ja kyllä näkyy, että lehtimiehen valppaus on säilynyt havainnoissa, uutisvainukin tallella täysin. Ajankohtaista tekstiä ajattomuuden rinnalla. Ja sehän tässä huvittavuuden ensialkuun tekee, kun kieli ei uutiskieltä, vaan kalevalaista; sepä hyvin sopiikin, sillä eihän tässä uutisia kerrota vaan mielipiteitä uutisten sisällöstä:
 • Trump joutaisi jo oikeastaan verkkoja paulottammaan kaveriksi
 • moto ja metsänhoito
 • sudet, sus siunakkoon
 • korona
 • käsidesi
 • Viisikko
 • EU
 • lastenoikeudet
 • planeetan resurssit
Noita kun järkeilee niin johan kaipaa lepoa ja rauhaa. Ja mikä noita sottaillessa talvi-iltoina tulen äärellä lämpimässä, asioita laidasta laitaan, varsinkin kun on kesällä jalka kapsanut ja käsi kerännyt metsänantimia pakastimet täyteen.

Pakastimet! Kellarit ovat mennyttä aikaa. Kuten niin moni asia maailmassa muotoaan muuttanut.
Vaikka asiat välineet muuttuvat, elontaisto säilyy. Luontokin jossain muodossa: siitäpä kirjalle nimi - Pussauspuu. Moton melskaamaan metsään jätetty kelottuva puu korppiparin parisuhdepuuksi.

Siitä onkin soma kalevalaisittain kertoilla. 

Eikähän sentään kaikki askar muutu, ainakin hiihto säilyy! Vaikka termit vähemmän kalevalaiset. Kuunnelkaas muutama palanen, mitä kuuluu Latusille:

"Venyttelin, verryttelin,
mallia otin Marista,
Ederistä ilman muuta,
sillä on sivut soreat,
aamutoimet oivalliset.
---
Porkkanaa panin pidoksi,
liuvuksi sileän pinnan, 
sitten sukset jo sujutin
leveelle latu-uralle,
höylätylle, fiilatulle.
---"

Muisti se, olkaa huoletti, ottaa mukaansa sen pitoporkkanapurkin lisäksi myös kaikkein tärkeimmän purkin - senpä nitropurkin. Se Erkki, kynäholisti.

EJ, 
nyt kun on hyvä alku, tämä ja aikaisemmat,+, niin anna palaa vaan, pännänpätkää pätkemmäksi kuluta ja anna surutta tulla sanahuppelia lisää. 
Toivomus olisi seuraavaksi sellainen Sanasia vuoden jokaiseksi päiväksi -allakkakirja, vähän niinkö Päivän tunnussanan malliin, jota jo olen Sinulta ruinannut, anellutkin aiemmin, ks

Lopputulema: kalevalalainen kieli pehmentää. 
Eli
jäämme odottamaan Röngän lukemia iltauutisia koronasta, Bidenista, Putinista, Navalnyista, sodista, ilmastonmuutoksista - kalevalaisittainAinakin Erkin kirjoittamina pahatkin asiat muuttuisivat jotenkin miten sen nyt sanoisi: hallittavimmiksi.

lasten ka' 6+10 km/ 550 km/€ 88 h
Kirjavinkeissä 

16 kommenttia:

 1. Männä viikolla sain päähäni ryhtyä ensi kerran eläissäni aktiivisesti markkinoimaan kirjaani. Marssin Kiteen Kirjakauppaan Pussauspuun kanssa. Viehättävä kauppiasrouva käänteli ja väänteli kirjaa ja loihe lausumaan: "Jos nyt viisi (5) kappaletta ottaisin..." Ynnä oli sen näköinen, että menevätköhän nuo kaupaksi.

  Tunnen olevani kirjailijaurani kukkuloilla. Ensimmäistä kertaa RUNOkirjani hyväksyttiin myyntiin ihan oikeaan kirjakauppaan. Mäne tiijjä laittavat vielä näyteikkunaan - tahi ei kai sentään...

  Jos joku ei kerkiä Kiteen Kirjakauppaan, voipi tietysti lähestyä osoitteella: erkki.j.jormanainen@gmail.com

  Aikaisempia kirjojani on myynnissä esimerkiksi täällä:

  https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/jasenyhteisot/pitajaseurat/korpiselan-pitajaseura-ry/myytavat-tuotteet.html

  Tein sinne lahjoituksen, joten tulot menevät kotiseututyöhön.

  VastaaPoista
 2. Anteeksi Hikka, kiitellähän minun piti kirjoituksestasi, mutta kun oon niin tohkeissani.

  Kuten huomaat, mulle on käynyt paremmin kuin eräälle Jaroslav Hasekille, joka joutui kaupittelemaan ite painattamaansa Sotamies Svejkiä Moldaun kaupungin kaduilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ

   onnittelut sulle, ja onhan jälellä vielä se Pykälävuaran Piätalon Rummukaisen Oton tarakkakeino!
   Ei hätiä mitiä. :)

   Poista
 3. Pykälävuaran Piätalon piti ellää satavuotiaaksi, ennen kuin alako keinollaan rikastua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   no eikun paranoo kuulumiset. :) Käyt rokotteen ja selevä!

   Poista
 4. Oon aatellut kehitellä ja luovasti soveltaa Oton polkupyöräilyä paremmin omiin systeemeihini sopivaksi. Hiihtämään lähteissä kirjoja täynnä oleva reppu selekään ja eikun kauppoomaan vastaantulijoille ja etenkin ohittajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   varo vuan jottet kuavu - kirjan lehet kastuvat ja käpsristyvät ja ale on eissä het alakuun.

   Poista
 5. Onnittelut EJ:lle!

  Åbosta: jutteli eilen pitkään naisen kanssa, joka opiskelee sekä luokan- että aineenopettajaksi. Ilmeni, että auskultointi ei ole muuttunut yhtään mihinkään 40 v:ssa, työn haasteet vain kasvaneet. Jopa sana "auskultointi" on edelleen käytössä.

  Huokaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jvon

   teitin kirjaa nyt ootamme.

   Tuo ope & koulutus - pitäs Erkin mennä estradille ja saattaa moinen muinainen opetus edes kalevalanaikaiselle tasolle sieltä antiikista.

   Poista
  2. teitin kirjaa nyt ootamme"

   Ensin meinasin Erkille sanoa, että Waltarin "Aiotko kirjailijaksi" (sen on lukeneet muutkin Päätalo...) lausutaan, että kyllähän kirjoittamalla VOI elää, mutta helpompi on siten kuolla. Sitten pidin sellaista ikävänä tapana onnitella, joten en siis sanokaan sitä Erkille, vaan itelleen palstan pitäjälle :-D

   T. JV

   Poista
  3. Waltarin neuvoja miekin oon nouvattanut ruvetessani runoilemaan. Koiransa puuhia katsellessaan Mika runoili:

   "On rikkaudesta pelkkää vaivaa,
   kun kaikki täytyy maahan kaivaa.
   Vain huolta huolen päälle saan
   luun vuoksi suuren, mehukkaan."

   Tällä Waltari kuulemma kuvasi "kapitalistisen yhteiskunnan rappeutumisprosessin aiheuttamaa ahdistusta". Noin selitetään kirjassa Neljä päivänlaskua.

   Poista
  4. jv & ej

   ite oon nyt keskittyny, taas yhen kerran, Alex Matsonin 'Romaanitaiteeseen' - tiijjä minkä yllykkeen sieltä saapi!

   Linnan ja Viidan 'isä' tuntuu Matson olleen. Ja Linnahan pisti rahoiksi, tosin Tuntemattoman filmioikeudet myi Särkälle halvalla: vanhalla millillä eli 3 vuoden Finlaysonin palkalla.

   Poista
  5. Kaptah (s. 565): “ Siunaan onnelliseksi tätä aikaa, joka tekee rikkaan entistä rikkaammaksi ja rikastuttaa väkisin ihmisen, vaikka hän ei tahtoisikaan… Totisesti tämä aika on ihmeellinen, sillä tyhjästäkin virtaa jo hopea ja kulta arkkuihin ja lippaihin… Totisesti, tämä on ihmeellistä aikaa, kun ihminen tulee rikkaaksi tyhjällä…”
   Vain kymmeniä sivuja myöhemmin kuvataan kaiken luhistumista.

   Olen kaivanut tuon sitaatin PC:n uumenista muutoinkin framille, varmuuden vuoksi...

   T. JV

   Poista
  6. jvon

   Bitcoin bitcoin!

   turhuuden turhuudesta taitaa Sinuhenkin sanoma olla.
   https://www.wsoy.fi/kirja/mika-waltari/sinuhe-egyptilainen/9789510098752

   Poista
 6. Voisko muuttaa auskultoinnin vaikka konsultoinniksi?

  VastaaPoista