Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Jokamiehen sivistyssanasto

piti kaivaa esille, kun jäi niin jurppimaan, edellispäiväisestä Mitä Tolstoi todella sanoi -kirjasta sivistysanojen täyttämä Pylsyn virke (jotta eikö tuota nyt selvemmin voisi sanoa - ottaisi nyt mallia vaikka Klingestä joka kirjan seuraavassa jutussa tavan kielellä pohtii, onko Sota ja rauha historiaa vaiko romaani).


Unohtunut ystävä, kampraattini Jokamiehen sivistyssanasto / 
Edwin Hagfors Antero Manninen nostalgisesti pitkästä aikaa esille.
 
Eipä tuota ole tarvinnut sitten opiskeluaikojen*, jolloin selväsanaisesta perkele/saatana-koulutuksen kielenkäytöstä Paloaukealta piti hyppäämäni opettajakoulutukseen, jossa professori Annika Takala käytti maagisia taksonomia yms. sanoja joista ei kuuna kullan valakiana ollut halaistua sanaa kuullut.

Auttoi.

Vaan entä nyt?

Nostetaas tikunnokkaan lainavirkkeistä Pylsyn käyttämät sivistys/vierassanat syllogismi ja gnoseologia sekä samaisen Miksi Tolstoi ei ole vesimeloni? -esseen toiseksi viimeisen virkkeen alku:

"Pikkumainen sangviinikko, siveellinen erotomaani, epäilevä dogmaatikko, 
taantumuksellinen anarkisti, rakkautta saarnaava misantrooppi - "

Mitäpä tuumii ystävä, vuoden 1932 Jokamiehen sivistyssanaston toinen painos heinäkuulta 1945? 
 • syllogismi = ? 
 • gnoseologia = ?
Pettää - piru! 
Jäämme epätietoisuuden varaan. Tuon sangviinikko-erotomaani-dogmaatikko-anarkisti-misantrooppi -akselin toki tiedämme kaiketi kumpikin. Silti varmistan tietääkö ystäväni Jokamies.

Tietää. Olemme yhtä viisaita. 
Tai no, sangviinikkoa ei tiedä. Vaan hälläkös väliä, sillä kukapa Jokamiestä enää tarvitsisi. Nyt googlataan! Mutta silti: eikö googlaamista parempi mennä linkkailla suoraan Korpelan Pienehköön sivistyssanakirjaan. Tai jos sekään ei auta, niin sotkeutua Tieteen termipankkiin

Ja jos liian vaivalloiselta alkaa tuntua - voihan sivistyssanoja arvata ja keksiä itse selityksen! Ja kirjoittaa ja täydentää Jokamiehen sivistyssanaston omin selityksin.
Sillä eihän sitä kukaan enää lue.

*muistikatko, ks.
9 km/ 500 km/€80 h
Kirjavinkeissä 

2 kommenttia:

 1. Aktivoidu, oi runoilija, Runotorstai alkaa minun pitämänä uudestaan=) 25.helmikuuta ensimmäinen aihe ja 4.maaliskuuta ensimäinne Runotorstai

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sus siunakkoon

   että vielä tästä runolle!
   no seurataas.

   (tais syntyä runo ylle, peräti.) .)

   Poista