Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

OPS 2016

Me puhuimme POPSista.

Vihdoinkin on ekososiaalisen sivistyksen ajatus läpäisyvoimana uusimmassa peruskoulun opetussuunnitelmassa eli tuossa otsikon OPSissa, on sitä odotettukin, kun parikymmentä vuotta on menty surutta teknologisen markkinavoimaisen maailmankuvan mukaan - halu edellä. Toisaalta sitä ennen mentiin sosialismi tanassa Tampere edellä - silmät ummessa ja kädet sidottuina. Kumpikaan ei hyvä.

Tampereen yliopiston kasvatustieteen professorin kirjaa tässä mielenkiinnolla lueskelen, havaintoja tehden, vaikka mitä sitä turhaan: ikään kuin ne vanhalta opelta mitään kyselisivät.
Nyt kuulostaa jo vähän sinne päin, vaikka taas tieto tipahtelee Tampereelta.

Ihmiskunta aikuistumassa?

Yllätyin, että joko vihdoinkin muutkin ...

Kai ja ehkä nykyisin kuitenkin helpompaa, tiedon ja valistelun lisäännyttyä, kaikki halut ruokittuina ja toteutuneina, vatsat pullollaan käännellä kelkkaa. Toista se oli neljännesvuosisata sitten kun kollega Matsbuun kanssa me kaksi maailmaparantajaa aamuin illoin kympin pyörillä kouluun poljimme maailmantilaa pohtien: ihan piti kuiskutella, kun ensin oli katsonut vasemmalle ja sitten oikealle, jottei vain kukaan olisi päässyt sanomaan jotta nuo ruojat taas asialla! Talouskasvun vastustajat! Vähänkin jos yritti venyttää sanojaan toiseen suuntaan, saattoi joku lastaan hakeva iskä moottoripyöränsä päältä koulun pihalla iskeä takaisin. Linkolaa ei juuri kannattanut nimeltä mainita, muuten viimeinenkin vanhempainillan istuja olisi herännyt ja häipännyt pois ...

Kalkkiksiahan me jo silloin: - Nuita nyt tarvii tosissaan ottaa. Tuh!

Pidettiin sitten jutut omina tietoinamme lapsia niillä kiusaamatta, manipuloinnin pelossa, kun tiedettiin miten ottavainen olisi lapsonen monenlaisen tiedon.


Veli-Matti Värri, Kasvatus ekokriisin aikakaudella, Vastapaino 2018, laittaa näkyville oman 'maailmaparantamisprojektinsa', jossa on ytyä jos nikottelemistakin. Mielenkiintoista sekin, ettei oppimaton Linkola pääse edes mainintaan 15-sivuisessa lähdeluettelossa.
Asiantuntemus kirjassa on siis vain virallisesti kirjanoppineilla - ja kyllä sen paikoin kankeasta kielenkäytöstä huomaa. Semmoisia monimutkaisiahan ne tieteilijäluennoitsijat tuppaavat olemaan. Ei tuo haitta estä lukemista, sillä kyllä sieltä välttämättömän muutosidean ydin löytyy.

Tätä kirjaa pitää kyllä suositella kollegoille kaikissa kouluissa ja yksi kappale lahjoittaa kollega Matsbuulle, sille muinaiselle polkijalle, tai ainakin nämä kirjan sanat:

"Epävarmuuden, hämäryyden, ymmärryksen fragmenttien, fanaatikkojen, kaupustelijoiden ja rahanvaihtajien keskellä on puolustettava sellaista julkista kasvatusta, joka pyrkii luomaan sivistyksellistä merkityshorisonttia ja moraaliresursseja elämän ehtojen pelastamiseksi."

ps
sillä 💰
'hitostako sen tietää etteivät attendot ole jo kasvatusvastuutakin ostamassa myyntituotteeksi, samal viisii kuin terveys- ja sosiaalitoimi jo monin paikoin!' paheksuu ambivalentti - mies joka päivittäin kärkkyy pörssikaupoilla. 💸

KIRJA-ARVOSTELUT
*** 
myös

8 kommenttia:

 1. Vilkaisin Värrin kirjan esittelyä ja olin suaha sätkyn, niin oli mieluista asiaa. Toivottavasti ihmisen ja luonnon suhteita aletaan tarkastella enemmän koulumualimassa. Pelkkä tuotannon ja kulutuksen rattaana oleminen ei oo ihmisen eikä maapallon kannalta kestävää. Amen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ej

   näinköhän meijjän sukupolovi vielä kuivin jaloin täältä poispäästään...
   Voisit Värrin, Thoreaun ynnä muihen lisäksi lukasta mitä Valtimon Lasssella on tyrkyttämätöntä sanottavaa:

   http://omavaraopisto.fi/wp-content/uploads/2017/12/El%C3%A4m%C3%A4mmePerusteista_Kirja2014.pdf

   Sais jo Voksi käyvvä palauttamassa meijjät 'haihattelijat' maan pinnalle, please.

   Poista
  2. Sota siitä tulloo, sano mummo.

   Poista
  3. ej

   Mummon linjoilla oli aikonaan myös ukko-Onni:
   - Sota siitä tulloo ja mualiman loppu, usko pois! tokas Onni kun putnikit alako koira kyyvvissä maapalloa kierrellä.

   Poista
 2. Hikkaj, hyvähän se on, että opetusta suunnitellaan. Minulle jäi omalta seiskaluokalta, vai olisiko ollut kuudennelta, kun oli koulussa näitä tiedostavia opettajia, niin semmoinen, että yhtenä vuotena oli historian kirjana semmoinen pirkkaloitu.

  Ei meistä silti tainnut sosialisteja tulla, ei ainakaan kukaan kääntynyt sellaiseksi. Uskontoa opetettiin tuohon aikaan tunnustuksellisesti, vaan ei ole kirkossa juurikaan ikäisiäni. Ne, jotka jonkin herätyksen sai, meni kai vapaisiin suuntiin, ja mikäpä siinä.

  Aina sitä jotain aatetta on ilmassa, toiset on rauhanomaisempia kuin toiset. Meillä lukiossa historian opettaja antoi opetuksen, joka on kirkkaana mielessäni vielä neljäkymmentä vuotta myöhemminkin. Näin virkkoi hän:
  "Olkaa toki aatteellisia, mutta älkää hakatko päätänne seinään, sillä pään hakkaaminen seinään sattuu."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äej

   mitä oon seurannu omia ajatuskulkujasi yhteiskunnallispoliittisissa päiväpäätelmissä niin voisinpa yhtyä yheksänkymmenrosenttisesti; oisko varovasti sanottuna lopputoteamuksemme: kohan vouhkasevat, kunhan eivät tule hihasta nykimään. ? :(

   Mutta kouluasiaan: kun lasket ikärimaa rippi- ja yläkoululaisista alemmaks, niin sielläpä hyvin vastaanottavainen lauma melkein mille tahansa aatokselle ja ideologialle monen vuoden ajan.
   Sinne ei pitäisi kauppamiehiä päästää.

   Jotenkin näin Värri viittilöi: - Ensin tietty kauppasakki tuomitsi peruskoulun tasapäistämisen ja latistamisen, vaan kun Pisa osoitti menestyvän peruskoulun niin jo sama sakki on myyntitouhuissa suomalaista peruskoulumallia maailmalle.

   Poista
 3. Hyvä koulutusmielteinen väki

  Alakoulussa pakkosyötettiin aikoinaan meikäläisellekin Jumalanpelkoa vähän niinku orwellilaisesti:
  Toisaaltahan oli ihana lapsia suojeleva Isä.
  Toisaalta tämä Isä uhkasi pudottaa kuuman kiven, jos tuhmia puhuu ...
  Doublespeakia !

  Nykyjään on tämä uuvvempi uskonto, ilmastouskonto.
  Lapset on jo peloteltu, jotta suurimmalla osalla on ilmastoahdistus.
  Kun kuulemma kaikkien elävien organismien rakennusaine hiilidioksidi on muuttunut myrkyksi !

  Mutta Jumalainen Vattenfall-Vapahtaja onneksi pelastaa lapsoset, kunhan iskä ja äiskä tekee sähkösopimuksen Vattenfallin kanssa:
  Ja katso ... vihreä sähkö virtaa töpseliin ja kahvinkeittimeen. Jonne svedulaista Gevaliaa sopii mättää vaikka isompikin määrä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   sitä ollaan aina vähänkö pommituksen kohteena ja kynsissä: millon uskonnon, millon kommunismin, millon uusliberalismin, millon sosialismin, millon ilmastouskon, millon metoon, millon minnii...

   Onneks ikää meijjät, vanha parrat, taitaa pelastaa eli kuolettaa kuitenkin liki luonnollisesti. :)

   Poista