Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

torstai 21. elokuuta 2014

Cuba - Kuuba

Kuinka paljon esteettisempi onkaan República de Cuba kuin Kuuban Tasavalta.
Siro vastaan Köntys.

Hyvä ettei sentään Kuupa.
Äiti oli aikoinaan vastannut kylän kyselijöille poikansa honeymoonista: - Eikös nuo lie männy Kuu-hun. Vissiin arveli että haihattelua tai sitten että pitkän matkan päähän lentää liihottelivat.

Reinaldo Arenasin Matka Havannaan -kaunokirjan pohjustukseksi revin auki Anders Ehnmarkin Cuba cubana raporttikirjaa vuodelta 1963. Sivut vain pöllyävät, sillä Söderströms on jättänyt sivujen aukaisun kirjaimellisesti lukijalle.
Viivoittimella on nyt kaksi tärkeää tehtävää.

"Vi är socialister.
    Det sade Hästen."
Kubansk sång

Suomennan: 'Oomma liisterissä, hevosenkin mielestä.'
Ruotsin kieli sujuu luettuna kohtalaisesti; puhuminenhan ei ole sujunut koskaan - eikä millään kielellä. Lukumiehiä tässä ollaan. Aina enemmän ja enemmän.

Yhtä ja samaa tuntuu Kuubassa olevan aina, näemmä: 1963, 1971, 1984 - 1985, 1986, 1987 ... 2014 ...

Alleviivatut vuodet viittaavat Arenasin kolmikertomuksiseen Matka Havannaan kirjaan, jonka Samuli Arkko on vastikään kääntänyt ja Ivan Rotta & CO. julkaissut. Kuubassa vainottu ja maasta paennut kirjailija Arenas kuoli maanpaossa alle viisikymppisenä vuonna 1990.

Ei sananvapautta maassa nimeksikään, vaikka Castro Le Mondessa jo 23.3.1963 lausuikin taiteen vapaudesta:
"När Chrustjev kritiserade den abstrakta konsten i Moskva begärde satelliterna här att jag skulle förbjuda den abstrakta konsten. Och jag sade dem att våra motståndare är kapitalismen och imperialismen, inte de abstrakta målaren."
Suomentakaa itse niin ei mene ihan 'hevosteluksi'.

Ja samalla myös Ehnmarkin jatkoarvelu, missä ei päätä ei häntää, ei ainakaan moista ollut havaittavissa Arenasin elinaikoihin 1943-1990:
"Vilket får sägas tillbakavisa kulturlivet sekterister. Samtidigt är utlandet betecknande för revolutionens allmänna utveckling mot större självständighet under vårens lopp."
Mutta eihän sitä tiedä jos veli-Raul on Fideliä vapaamielisempi vapahtaja.


******
myöh.lisäys:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti