Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

perjantai 23. kesäkuuta 2023

Uskaliaasti

käytäköön juhannuksen viettoon! 🌂


Nyt kun, eilen, tutkitun tiedon valtateille on päästy, pysykäämme siellä. 
Pari uskallettua juhannuksen hämyyn sopivaa sitaattia arkeologi Ilari Aallon kirjasta Vuosi keskiajan Suomessa. Atena 2023. Kirjan vallan mainion kuvituksen on taiteillut hänen puolisonsa artesaani Elina Helkala.

Olge hää!


"Yleisesti uskottiin, että naisilla oli miehiä suurempia taikavoimia. Näitä tuonpuoleisia voimia kutsuttiin vitun väeksi; vittu oli keskiajalla neutraali sana naisen sukupuolielimille. Syntyloitsujen mukaan voimakkaat metsän eläimet, kuten karhut ja sudet, olivat muovanneet naisen väen, ja talonpoikaiskulttuurissa naiset käyttivät näitä voimia monenlaiseen suojataikuuteen. Karja sai vahvan maagisen voiman, jos eläimet ajettiin keväällä ensimmäistä kertaa laitumelle karjaportin päällä seisoneen emännän jalkojen välistä. Tätä suojausmenetelmää kutsuttiin harakoimiseksi, ja talon naiset suojasivat samalla tavalla metsästämään lähtevät miehet ja kirkkomatkalle lähtevät lapset harppomalla näiden yli."

"Kirjuri on todennäköisesti ollut joku luostarin veljistä, koska kirjaan (Naantalin luostarin kirja) on kopioitu paljon reseptejä miesten vaivoihin. esimerkiksi koiruohon sitominen penikseen auttaa kirjan mukaan poistamaan "liiallista jäykkyyttä", ja kirjan lopussa on huomattava määrä erilaisia reseptejä vaivaan, joka lienee joko kaljuuntuminen tai hilseily."Eimuutakun paljuun vaan istuksimaan, taikka saunaan kylpeä ropsauttamaan ja vaikka kissaa rapsuttamaan. 
Hyvät jussit ja mittumaarit!😀

Että tämmöinen juhannuskevennys tällä kertaa!
Muuten: Tiedättekö mikä on kanankevennys?
Kirjavinkeissä 

9 kommenttia:

 1. Keskiajan termit (yleissuomessa "rumat sanat") ovat jääneet elämään myös Karjalan ja Lapin murteisiin ihan nykypäiviin asti.
  Naisten taikavoima antoi upeasti naisille valtaa ja tehtäviä, kuten tuossa sitaatissasi, mutta johti sitten myös noitavainoihin.
  Voi munkkiparkoja...
  Kanankevennys?
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MM

   Munahan se, kananmuna. >50 grammaa laihdutusta yhdenäkin! :)
   Kevyttä juhannusta - ja pane makkarat piiloon!

   Poista
 2. Toivotamme täältä Åbosta hyvää nimipäiväämme. Aiheeseen toteaisin, että Snellun ja Runebergin päivät saisi poistaa, mutta pinta-alaltaan puolen Suomen lääkäri Lönnrot saisi puolestani päivänsä pitää. Tiedemiehenä hän keräsi ja taltioi ruokottomuudet tarkasti paikkaan, joka nykyään on kansanrunousarkisto. Toki L. ymmärsi "kansallisen heräämisen" edellyttävän, että hän julkaisi vain säädyllisiä sasnanparsia.

  Kysymykseesi sain tuollaisen vastauksen https://kaino.kotus.fi/sms/?p=article&sms_id=SMS_43661ba1f39ca50bbae13a7789b99c54&word=kanankevennys&list_id=82136

  T: Juha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... ja L. jopa osasi suomea toisin kuin S. ja R.

   Poista
  2. jvon

   L. oikea kasvitieteilijäkin vielä kaiken kukkuraksi, meidän suuresti arvostamiesi 'kasvitieteilijöiden' joukossa. ;)

   Mitä vastaushakuisuuteesi tulee: linkki käyttää sanaa kevennös.
   No, menköön; vaikka iso erohan on vastaavilla verrokkisanoilla kynnys / kynnös.

   Poista
 3. Nyt kun keskikesän juhlaa vietetään yöttömän yön loisteessa, niin näyttää tuo Idän Valo olevan vaarassa hiipua.
  Onneksi se Idän Valon monitoimikokki on kiiruhtamassa kohti Valon lähdettä kunnon kattauksen keralla.

  Jokohan siellä raukalla rajalla Ämeriäkkylässä on varauduttu Valon Tuojan juhlavaan saapumiseen joko kurjen seljässä ratsastaen tahi peräti keinokurkisaattueessa halki ilmojen ilo- ja surutulituksen räiskeessä??

  Muistakaatten kuiteskin, että matkalippu Haagiin pitää sitten olla tuolle aikamme Attilalle valmiina ... paitsi jos sattuu sitä ennen kokin annoksista myrkytyksen saavan ... tai peräti ikkunasta tipahtavan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voksi, sir

   Monta luxia idän taivas työnsi ilmoille tänäkin aamuna tuolta rajan takaa; mistä lähteistä lienevät kummuneet. Rauhallista siellä vielä; vittulan väkeä ei näy ei kuulu.

   Ämeriäkkylässäkin tuuleton aamuhetki. Ilmoja pitää, minkä nyt käki ja varikset lokkien kanssa leikkiä lyövät ja matoja syövät. Kurkea ei näy.

   Olikohan vikahälytys wagnereilla?
   Tähystelemme taivaalle ja ilmoitamme sinne länsirannikolle mikäli tilanne muuttuu vakavammaksi täällä itäisellä rajalla.
   terveisin
   Itämaan-tietäjä / ilmatähystäjä

   Poista
  2. Arvoisa itämaan tietäjä -hikkaj !

   Siinä taisi niin käyvvä, jotta sen kokin puurot paloivat pohjaan.
   Vähä-Venäjältä lähteissään oli kokkiparalta unehtuneet risetit matkasta, ja piti kesken kääntyä Valko-Venäjälle uusia keitoksia hämmentämään.

   Samaan aikaan se Moskovan Valo lensi peräti kahdella lentokoneella ilman transponderija johonkin turvalliseen paikkaan ... jottei kokin keitoksia ois tarvinnut niellä ... Mutta ei siis sitten kuiteskaan sinne teillepäin ?

   Sille on Kurkioppaalle, Valon Tuojalle, Idän Jättiläiselle nyt niin käynyt, kuin käypi itikalle elämäntaipaleellaan ... siis semmonen metamorfoosi !

   Itikka on aluksi pelkkä muna. Sitten on toukka. Kotiloksi sitten muuntuu. Ja jos yhä hengissä säilyy, niin lopulta kuoriutuu valmis itikka !

   Tapettimiehen metamorfoositaival alkoi täysmunasta, kun hävitti Tshetsheniaa 1990-luvun lopulla.
   Sitten siitä kehittyi jonniinlainen Lupsakas Luppakorva tai Maailman Vahvin Nalle. Ainakin semmoista esitti.

   Viime vuonna kuoriutui maskin alta Hyeena.

   Ja eilen vihdoin saavutti lopullisen formaattinsa tuo Ruukkusukeltaja.

   Vuoret järkkyivät, syntyi ... hiiri !

   Poista
  3. Voksi, sir

   Metamorfoosipa hyvinnii! Takaperosena.
   Kaikkihan tuolla itämailla on mahollista...

   Nytpä heräs eppäily, jottei vaan kehno olis löytänyt pako-/piilopaikkaasa tästä linnun- tahikka laulunsiemenmunasta, joka ilmestyi tänne Vannilan autiolle torille yhenäkin jokunen aika sitten:
   https://hikkaj.blogspot.com/2023/06/laulunsiemen.html

   Munahan on avaruussukkulan muotonen, siis lentokykynen!

   Täytyypä lähteä jonain päivänä pyöräilemään ja koputtelemaan kylkiä, josko sieltä sisuksista jottain molotusta kuulus.
   Ilmotellaan jos aihetta.

   Poista