Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

lauantai 21. marraskuuta 2015

Tasanteella Taipaletta ja Jerofejeviä

Suunnitelma päivän pääasiasta: Nyt näyttää hyvältä - maa valkeana. Hiihtoneuvot aitan parvelta alas ja eikun rantatietä hinkkaamaan Hyytsaareen - eikös pian matkakassa ala karttua. Entinen taksa: kilsa per euro - tavoitteena se vuotuinen tonni.

Alas siis on tultu ja ylös noustu, muttei korkeuksiin saakka. Asumistasanteelle jääty. 
Lokoisaa palata päiväjärjestykseen remontin jälkeen! Mikäs tässä nyt taas pällistellessä, kun kourassa vasaran paikalla kirja, sahan paikalla kirja, taltan paikalla kirja, poran paikalla kirja. Enemmän kirjoista irtoaa kuin nuista samperin kaluista ja ruosteisista naulanpäistä. Nuista muista muuta saa kuin tetanuspiikin käsivarteen.

Kahta vähemmän tasaista äijää tässä tasanteella rinnan kuljettelen: Viktor Jerofejevin Miehet, Ilkka Taipaleen Venäjä mon amour. Jerofejevin kiukkukirjoituskokoelma on kymmenen vuoden takainen, Taipaleen uunituore. Persoonaa pelissä aimo annos molemmilla. Venäläinen maailmankansalainen ei maataan mairittele, suomalainen samanmoinen suomettumatta sitäkin enemmän lääpällään itään. Mutta olihan Ilkka ihastunut kirkon puu-ukkoihinkin: Kauppalehti Vaivaisukot ja -akka Kerimäellä kohta 08.06.2013 - 12:00.

Parempi näiden jyrkkien äijien seurassa keskellä tasannetta pysyäkin, sillä horjahtamisvaara, ylös ja alas, on jonniinmoinen.

Helsingin kirjamessuilla, missä aiheena Venäjän kirjallisuus, taisivat olla kumpainenkin. Jerofejev sai kai kutsun keittiön kautta ja enemmän omasta aloitteesta; syy lie ties missä.

Mielenkiintoinen kaksikko rinnan lukea ja ihmetellä miten monella tavalla venäläinen sielu on liikkeessä ja ennen kaikkea miten monella tavalla tilan voi tulkita. Taipale jos kuka ei sanoja säästele epäkohtiin törmätessä, vielä vähemmän Jerofejev.
Mutta.
Kohteliaisuusko naapurimaata kohtaan jättää Ilkan nyt kakkoseksi; tosin johan Taipaleen kirjan nimikin sympatioita säkenöi sekä esipuhe: "Minulla on resepti suomalaisille. Hankkikaa ystäviä. Venäläiset ovat hieno kansa."

Kosmopoliitti Jerofejevillä näyttää olevan monenmonia ns. näkemyksellisiä eroja Ilkan jos monen muunkin kanssa.

Tulee hauska retki näiden vanhojen äijien seurassa - vau!
Onneksi pääsi sieltä ylhäältä alas ja alhaalta ylös tälle elämisen tasanteelle taas.

Jos ammatinvalinnallisista syistä ihan ärsykkeeksi pelkästään, tai piruillessaan, liittäisi tähän lainauksen, millaisiksi venäläiset opettajat näkee VJ, joka eli diplomaatin puoskana lännessä kuljeskellen pitkin Champs-Élysées’tä ikätoverien kahlatessa Moskovan kaduilla ja Siperian taigalla:

"He antavat opetusta rappiossa ja täydellisessä rappiossa. Yksi on kännissä, toinen ääliö, kolmannella on tyhjät silmäkuopat, neljännellä hilsettä, viides on huijari, kuudes pukeutunut mantteliin, seitsemäs on kääpiö, kahdeksas on noita-akka jolla on vetoketju auki, yhdeksäs neurootikko, kymmenes herkkä kusipää ja agraari, yhdestoista kannattaa kenraali Vlasovia* ja kahdestoista on jyrkästi vastaan."

*neuvostokenraali, joka siirtyi Hitlerin puolelle ja perusti "Vlasovin armeijan".
Hirtettiin sodan jälkeen Neuvostoliitossa.

 
                                   
 
 

6 kommenttia:

 1. Näillä lumilla voipi olla parempi panostaa kirjoihin kuin hiihtämiseen. Varsinkin saareen lykkiminen saattaa olla hankalaa.

  Minä oon sen verran varovainen, että pysyttelen Tsehovin novelleissa. Vaikka on ne nehi toisinaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ

   jäi aikomukseksi aloitussivakointi kun muuatta koottavaa sänkyä kootessa meni sormet suuhun ja tuhraantui valoisa aika.

   Mitä Tsehoviin tulee, niin toinen noista potun miehistä eli tämä tyytymättömämpi eli Viktori haluaa antaa palttua kirjailijalle, joka on kirjailijoiden joukossa kuin Manu poliitikkojen: itsestäänselvyydet tuntuvat viisailta ajatuksilta kun sanojana on Manu tai kirjoittajana Anton - muiden kertomana tuntuvat banaaleilta (huom! ei banaaneilta).
   Esim.
   'He ovat sidottuja, mutta Tsehov on vapaa.
   Kerran hän hämmästytti minua kertomalla jollekulle kirjeessä, että hän voi kirjoittaa kertomuksen mistä tahansa, vaikka tuhkakupista.
   ...
   Hän olisi varmaan kirjoittanut, että tuhkakuppi sopii tuhkan karistamiseen, että se on siihen tarkoitukseen mukavampi kuin vessanpönttö, jossa tumpit kelluvat eivätkä uppoa millään.
   Ja kaikki sanoisivat: kuinka totta! Kuinka tosi huomio!'

   Eli hyvinpä oot sisäistänyt Tsehovin: 'Vaikka on ne nehi toisinaan ...'
   Vaan etpä tohtinut töräyttää enempää. ;)

   Poista
 2. Hikka,

  minulla ois semmonen ehotus, jotta pitäsit meijät lukijat ajan tasalla hiihtokilometrien suhteen. Raportti kerran kuussa riittäs, ja selitykset piälle niinkun Saukkosen Hemmolla joka suunnituskisan jäläkeen. Hemmo eksy aina. Voitas jännittee, tulooko tonni täyteen. Mäne tiijjä oot silleen menetellytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EJ

   Piti käyvää hiihtee hilippasemassa ennen kun vastaan, niin suan ilimottaa julumat luvut tältä talavelta tähän = 26 km.

   Heleppo pyyntösi täyttää, helepompi merkintäsuoritus kuin ite hiihtosuoritus!

   On ollu tapana merkitä tänne. Kahopa löyvvätkö viime vuoden eka merkinnän tuosta potun jutusta:
   http://hikkaj.blogspot.fi/2014/11/painia-kielen-kanssa.html
   Jos et löyvvä niin sitten pitää suurentaa lummeroita.

   ****************

   ******************
   Tonnissa on taivaltamista.
   Pistänpä eläkevuosien hiihot tähän, itelleni muistiin:

   Talvi-------- Kilsat----- (Eka hiihto)
   2010-2011 - 1044 km (22.11. 11 km)
   2011-2012 - 1117 km (28.11. 5km)
   2012-2013 - 1183 km (31.10. 1km!)
   2013-2014 - 577 km (2.12. 11 km) (lumen puutetta)
   2014-2015 - 900 km (7.11. 10 km)
   2015-2016 - 26 km (22.11. 6 km)

   Poista
  2. Tuhannessa kilometrissä suapi lähtee harva se päivä. Tuommosiin määriin yltää meillä vain emäntä. Itelläni on nyt tavoitteena sata km.

   Noista selityksistä minä sillä, kun alako niin hyvin: mäni sormet suuhun ja tuhraantu valosa aika...

   Poista
  3. EJ
   meillä mennään tandemina nuo kilsat, molemmat mukana!

   Vaan terveyvestähän ei ikinä tiijjä - vielä vähemmän kuin tulevasta lumitilanteesta.
   Yleensä kunnon hiihot alakaa tammikuun perästä, tää on enempi tämmöstä räpeltämistä, kivien piälä kihnuttamista.

   Poista