Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

torstai 30. joulukuuta 2021

Koulumuistoja joululehdessä

Yllättävältä taholta napsahtaa silloin tällöin rattoisaa luettavaa, kuten nyt Lapin perukoilta, kiitos Vuokon ja Teuvon joulutervehdyksen käsivarren kainalosta:

Eläkeliiton Lapin piiri ry

Tuhti paketti luettavaa, vaikuttavia tarinoita koulumuistoista. Kauniita, rumia, juhlallisia ja arkisia. Todentuntuisia joka tapauksessa. Itkua kadonneesta kynästä, surua uuden takin nappien repimisestä, hyvistä ja huonoista opettajista, ilkeistä ja mukavista luokkakavereista, kellonsoitoista, eväspalasista, salakatselusta kun miesope keittäjän pyllyä taputteli ...

Nyt kun tuo ihana Elämäntarina -lehti näyttää kuolla kupsahtaneen, jäävät tämäntyyliset jutut julkaisematta, vaikka ne mennen tullen voittavat lehtijulkkujen toilailutarinat. Näissä vertaisissa se aito elämänmaku ja -kosketus on eikä missin botoxhuulissa ja luxusvilloissa.

Tämmöinenkin maantietön koulumatka saattoi puolensadan vuoden takaa olla taivallettavana Vanttauskosken Pirjolla, jolla matkaa kouluun vain vaivainen kilometri, mutta välissä ne vaivat - kosken kuohut!
Koulun talonmies kuljetti koululaiset kunnan puuveneellä alajuoksun kautta. Virran kohdalla mentiin aika haipakkaa. Talven tullen matkateko hyytyi. Sahattiin jäätie, joka lipui kapeikkoon, mistä pääsi sitten hiihtämällä yli, sikäli mikäli onnistui laskemaan jyrkän joentörmän alas ja kapuamaan ylös. 
Kevään tullen olivat omat vaaransa.
"Hiihtäen kulku kuitenkin sujui pitkään turvallisesti, vaikka vesi saattoi jo pulputa sauvan tekemästä reijästä. --- Kevättulvan aikaan joella liikkuminen oli pelottavampaa. Näen tummista ja uhmakkaista vesimassoista vieläkin painajaisunia." -Pirjo Keränen

Joulutervehdys-lehteä lukiessa pulppuaa hiljalleen rinnan alle haikamieli, ikään kuin vesi Pirjon sauvan jättämästä jäljestä. 

Kirjavinkeissä, tänään
Sundström: Rajaton valta - Modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim-Jong-uniin
 
-4°C  10+11 km  227 km/€ 38 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti