Tietoja minusta

Oma kuva
SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + vähän sitä sun tätä - ja mikä huvittavinta: humanististen tieteiden kandidaatti HUK

perjantai 10. joulukuuta 2021

Tallinnas

on nyt parit viikot perusteellisesti pyöritty ja ryvetty tämän Sergein, Dovlatovin matkassa Viron sosialistisessa neuvostotasavallassaEesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik / Эсто́нская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика.  Ai että!

Ei ihme jos karkottivat lehtimies Sergein - tai livahtiko hän? - lopulta muille maille merten taa. Ideologiat eivät napsahtaneet miehen ja valtion välillä kohilleen, todellakaan. 
Ihmeen kauan saikin juopotella ja ketkutella ja kirjoitella lehtimiehenä julki näkemyksiään.

Buschin, toisen vielä juopomman taiteilijan, kanssa kun hakeutuivat ruplapulassaan Pannuhuoneelle hiilenmättöön, alkoi omamuisti pelata ja tuli aamu esiin joskus -80-luvun taitteessa, jolloin palailtiin yökunnista jonkun trokarin kämpiltä jossain Tallinnan syrjässä. Millään ei olisi jaksanut kävellä raahustella märässä lumisojossa aamutuimaan keskustaan, niinpä tingattiin siinä kahlatessa 'etkö millään toveri sais hankittua kyytiä'. Parhaansa yritti toveri Pavel, vaan ei. - Kysypä tuolta hiilenmättäjältä, josko se tuossa koslassaan kuljettaisi! Mutta ei, sen kuin tuhahteli ja jatkoi tympääntyneenä lapiointiaan. No parempi niin, olisihan ollut nolo kaartaa Viru-hotellin kivetykselle hiilenmustana ja lyöttäytyä opettajadelegaatioon, joka oli lähdössä exkursiolle Pääkoulun opetustuokioon. Kun näinkin huonekollega nootitteli: - Missä hitossa olet yösi viettänyt...

Enhän minä missään pahassa, sen pahemmassa kuin Bile-Sannakaan. Viru-yökerhon keittiössä vain oli iltayön hetket keskusteltu tuon Pavelin kanssa Viron polttavasta poliittisesta propagandasta ja tarjolla olevista mahtollisuuksista tyyliin: - Mina ei sataman jopi mene. Mita osta? Meillei ole jaffa-appelsiini, meill ei ole mita!

Puhuttiin me illan aikana myös litteratur, niin tarkasti jopa että piti yönselkään hypätä ja volgalla ajella sinne missä aamulla herättiin.

Eli kyllä upposi kohteeseensa tämä Dovlatovin Kompromissi; nyt etsinnässä onkin Sergein Matkalaukku, jota ei enää saa Idiootilta, haminalaiselta Dovlatovin tuotannon kustantajalta. Harminpala!

Sergei Dovlatovin (!941-1990) suomennoksia.


-5 °C 6 +10 km  106 km/€ 19 h

Kirjavinkeissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti