Tietoja minusta

Oma kuva
Vanheneva ja haurastuva: ilman sarvia ja kohta varmaan hampaita; exänä: ope (luokan-, erityis-), lautamies + ties mitä - ja mikä huvittavinta = humanististen tieteiden kandidaatti HUK. Tällä POTULLA eli potalla ähistään omanlaisesti, ylen viisaita vältellen. (Blog content may be published in part or entirety by any print, broadcast or internet/digital media outlet, or used by any means of social media sharing.)

maanantai 21. tammikuuta 2019

Pyssyllä naista saa

Oh-hoh!
Eilinen soppa sen kuin kiehuu.

Ja nyt täällä meidän nurkilla! Meidän pitäjässä. Itsenäistymisvuonna.
Kahden naisen loukussa oleva kirjailija Ilmari Kianto hyvästelee äitinsä ja lapsikatraansa (6)Turjanlinnassa Suomussalmella, laittaa laukkuunsa Raamatun ja revolverin ja lähtee ampumaan avovaimonsa, joka on pelehtinyt vieraan miehen kanssa Savonlinnassa.
Alkumatka viiletellään porolla, sitten hevoskyydillä, junalla, hevosella, ja taas junalla.
Lopulta kuulu kirjailija on Hammaslahdessa ja 'sieltä hevosella Rääkkylään, Niemiseen, missä rakastettu oleskeli'.
"Ratkaiseva hetki lähestyi - astuin yön pimeydessä yhtäkkiä lemmittyni eteen ja näytin ilmiantokirjeen..."
Totta kaikki.

Niemisen koulun opettajan Heikki Karpin tytär on Ilmarin tähtäimessä:
Rakastajatar, kotiopettajatar Siviä Karppi (1895-1955), joka 'toimi' omantunnon vaimona oman oikean vaimon Hildurin ohella, mutta jonka Hildur oli karkottanut kirjailijan liirutessa maailmalla.
Siitäkös meteli!

Se, miten tuossa Ilmarin ja Siviän dramaattisessa kohtaamisessa käy, käy ilmi Panu Rajalan Suomussalmen sulttaani - Ilmari Kiannon elämä -teoksessa, tai vielä tarkemmin Raija-Liisa Kiannon isänsä muistiinpanoista kokoamassa kirjassa Kahden vaimon mies, Kiannon Turjanlinna Oy 2012.
Jotain voi päätellä enshätään myös tästä:



 -17°C 🏂 hiihdot 9 km/277 km/€=44 h
 

4 kommenttia:

  1. Kukas se sanoikaan, että pitää elää sellainen elämä, jotta tulee kirjailija (tahi jotain sinne päin). Jotta omasta takaa on oltava aineistoa, mistä paperille laittaa. Mitähän varten se Raamatun otti mukaansa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ej

      kaks turvaa mukana: pyssy ja Raamattu. Niillä jos ei seleviä niin ei sitten millään.

      IK eli yli kuuvenkymmenen painetun kirjan elämän + painamattoman: tuokin 'Kahden vaimon mies' on alun perin yli tuhatsivuinen päiväkirja.

      http://www.kolumbus.fi/kansi.kianto/Kiannon_tuotanto.html

      Poista
    2. Minä jo aattelin, että jos Raamatusta kahteli ohjeita, miten naista pittää kohella, varsinni vieraan miehen kanssa pelehtinyttä.

      Poista
    3. ej

      tää papinpoikapa, Calamniuksia alun perin, piti uskontoa pilikkannaan, ja kirkkoa etennii.

      Poista