Tekijästä: Suomen arvostelijain liiton eli SARVin JÄSEN - ja sen tasossa huomaa 🤣😊🙃
lauantai 27. helmikuuta 2021
perjantai 26. helmikuuta 2021
Sirpaleet särkyneet
palvelu pelaa - kerrankin juttu missä ei fiktiolla osaa ei arpaa
Se tapahtui toissa päivänä kohta neljän jälkeen.
Istuin kaikessa rauhassa sohvan kulmalla tutkien lehdestä tulevia hiihtolähetyksiä Oberstdorfista, kun en uskonut teksti-tv:n tietoihin: eivätkähän nuo 100-etusivullaan osanneet edes tuota MM-paikkaakaan oikein kirjoittaa - Obertsdorfiksi olivat kirjoittaneet.
Sitten rumahti! Ja oikein rumasti.
Koppeloko lensi ikkunaruudun läpi? Televisioko levisi ja täytti koko lattian lasisiruilla!
- Mikä siellä pamahti? kajahti ääni keittiöstä.
Jalat lasinsiruista nostin sohvalle. - Joko korona ikkunan läpi rynni?
- soitto kyläkauppaan: - Leikkaatteko vielä lasia? - Toki. Anna mitat.
- soitto kirvesmiehelle: - Töistä tulen, oon kohta kotona, laitetaan.
- ajo kyläkauppaan raami takapenkillä, 10 km.
- - 21 euroa jos pulittaisit.
- ajo mäen päälle kirvesmiehen kotipihaan, ½ km.
- vartti töitä: - Vitosen jos annat. - Vitosen! Elä kehtaa naurattaa.
- ajo kyliltä kotiin, sama kymppi.
keskiviikko 24. helmikuuta 2021
Väinö Linnaa ja Kalle Päätaloa rinnastellen
Nyt sitten tarttumassa Karo Hämäläisen Kansalliskirjailijaan. WSOY 2020.
Taustatyökaluiksi olen varannut kirjaparin: Väinö Linna, WSOY 1979, tv-sarjasta Itse asiassa kuultuna kirjaksi muutettu sekä Pirjo Talven toimittaman juttukokoelman Väpi - Linnan Väinöstä kerrottua, WSOY 1995.
Alkutaipaleella ollaan Karon kanssa Linnan jäljillä. Ollaan Urjalassa, jossa ovat tekemässä filmiä, telkkuun vissiin. Kuusikymppinen Väinö puhdistaa kengänkärjellä graniittikappaletta, porraskiveä, joka on jäänyt jäljelle synnyinkodista. Juttelee, muistelee niukkaa kovaa elämänarkea. Suht hyvin meni siihen saakka, kunnes teurastaja-kauppiasisä Vihtori kuoli ja iso perhe jäi äiti-Maijan elätettäväksi.
Väinö on pikkuinen mies isonakin, 167cm. Nenä leveä kuin sienen jalka. Syntymäaika 20.12.1920, vuotta nuorempi kuin toinen hyvä, Kalle Päätalo, 11.11.1919.
"Kaivoon vuoti navetasta kaikki se neste, joka ei kelvannut lypsäjän ämpäriin."
Väinö muuttaa Urjalasta Tampereelle saatuaan tarpeekseen renkipojan hommista, lehmän kusen pumppaamisesta tynnöriin, sen kuskaamisesta pellolle. Pääsee Finlaysonille vuotia kärräämään, muuttuu kaupunkilaiseksi vuonna 1938. On siis aika paljon edellä Kalle Päätaloa, josta tulee oikea tamperelainen vasta sodan loppupuolella 1944.
Väinö lukee paljon, istuu elokuvissa uutterasti, katsoo jopa kaksi filmiä samana päivänä. Väinölle kehittyy samanlainen taito kuin kuululle Tolstoille, kameramainen. Linna kypsyy ihmiskameraksi, tulevat kirjat olisivat miltei filmivalmiit.
Entä se toinen tuleva tamperelainen Taivalkoskelta? - Mites hänen kierot silmänsä tarttuivat kuvaan? - Ainakin ensikosketus elokuvaan surkuhupaisa! naureskellen mietiskelen muistaen Kallen elokuvamöhläyksen puvunhankkimisreissullaan Oulussa. Maalaispoika osti tiketin kun elokuva Kapina laivassa veteli jo viimeisiään, pimeässä istahti lattialle kun ei älynnyt toolin taittuvuutta.
"Kun olin pimeän turvin hampaitani puremalla ja nyrkkejäni puristelemalla rauhoitellut itseäni, rupesin käsittämään, että etuseinässä välhyävässä valossa käytiin vimmattua tappelua. Ja että tapeltiin purjelaivan kannella. Muuta en sitten käsittänytkään. Olin likinäköinen ja lisäksi poskiani poltti häpeä, sydämeni takoi, ja tunsin vieressä istuvan naisen tämän tästä kääntyvän silmäilemään sivukuvaani. Koko valkokankaan touhu pysyi minulle epämääräisenä vilskamisena ja metelöintinä." - Nuoruuden savotat 1975
sunnuntai 21. helmikuuta 2021
Jokamiehen sivistyssanasto
piti kaivaa esille, kun jäi niin jurppimaan, edellispäiväisestä Mitä Tolstoi todella sanoi -kirjasta sivistysanojen täyttämä Pylsyn virke (jotta eikö tuota nyt selvemmin voisi sanoa - ottaisi nyt mallia vaikka Klingestä joka kirjan seuraavassa jutussa tavan kielellä pohtii, onko Sota ja rauha historiaa vaiko romaani).
- syllogismi = ?
- gnoseologia = ?
perjantai 19. helmikuuta 2021
Jumissa Tolstoihin
Hetprerrään toinen opus. Sekin uunituore. Siltalalta, kuinkas muuten.
Siltala 2021 |
11 kirjoittajaa kertoo jotakin siitä, mitä on irti saanut Leo Tolstoista (1828-1910).
"Tolstoilla ei ollut taipumusta abstraktiin ajatteluun, hänen filosofiset pohdintansa rakentuvat lähinnä erinäköisten syllogismien varaan, ja päiväkirjamerkinnän perään hän onkin suluissa lisännyt "tuntui selkeämmältä ajatellessani" - huomio, joka toistuu Tolstoilla merkittävän usein. Tällainen gnoseologia oli hänelle kuitenkin välttämätöntä oman ajattelun ja tuotannon tueksi."
- Älä kiivastu.
- Nujerra aistillisuutesi.
- Älä vanno valoja.
- Älä vastaa pahaan pahalla vaan hyvällä.
- Rakasta vihollistasi.
tiistai 16. helmikuuta 2021
TOLSTOI
No jo! Vot! Ja DA!
Eipä vois enemmän olla. No ei!
Maxim Gorki: Leo Tolstoi. Siltala 2021 |
Siinä se ukko pällistelee kansikuvapoikana. Tekisipä mieli sanoa, että nyt voisinkin lopettaa joutavan kirjallisuuden plaraamisen eli kaiken muun lukemisen kokonaan ja keskittyä loppuelämän ajaksi Häneen, Jumalasta seuraavaan. Lukeminen ei ennättäisi loppua. Tuotanto on syvä ja valtava.
Lukijana tunne kuin kiipeäisi Himalajan rinnettä kohti kaukaista huippua. Vaiko niin kuin täi tervassa. Kyllä siinä nykyhotakaistervot kalpenevat.
"Äänessä on enemmän sielua kuin ajatuksessa. Ajatus on kukkaro, siinä on pikkurahaa, vaan ääntä ei ryvetä mikään, se on sisältä puhdas."
sunnuntai 14. helmikuuta 2021
Toisen lukukerran väärti
Kirsikka Myllyrinteen kirja Kyprokselta ja Kyproksesta nelivuotisen asumisen kokemuksella: Happamat sitruunat - elämää jaetulla saarella, Avain 2020.
Käsittelyssä tämä pikkukirja jo toisen kerran, on se sen arvoinen, vaikkei sen ihmeellisempi olekaan. Kirjavinkkeihin oli tarkoitus lukea Happamat sitruunat, vaan siellä sen tempun Marja-Liisa olikin jo tehnyt, joten puretaan tänne mieleen jääneet.
Muistiinpanoihin mollukoin lukiessani tärkeimpiä pointteja:
- juokseminen
- koulunkäynti
- vasemmanpuoleinen liikenne
- raha käteisenä
- ajan venyvä käsite
- kielitaidottomuus
- sukukeskeisyys
- Kali signeihia (hyvää jatkoa)
- Kiria ja kirios (herra ja rouva)
"Ikuiselta tuntunut auringonpaiste häviää äkkiä, ja talvi tuo mukanaan rankkasateet, jotka kestävät päiviä, joskus viikkoja. Täkäläiset talot viilenevät heti, sillä kunnollista eristystä ikkunoissa, ovissa tai seinissä ei täällä tunneta tai osata. Kotimme ikkunat vuotavat kosteaa ilmaa."
"Sänkyyn kasataan tuplatäkit ja villahuovat, mutta silti nukkumaan mennessä paleltaa ja jaloissa on kahdet villasukat."
Noin Nikosiassa, kahtia jaetussa kaupungissa, missä Myllyrinteet asuvat. Tosin vuodet eivät ole veljeksiä ja toisinkin läy: jouluna lunta Kyproksen pääkaupungissa, paljas maa sukulaisilla Helsingissä. Eikä Nikosia oikeasti ole Nikosia muille kuin turisteille, paikallisille kaupunki on Lefkosia/Lefkosa.
Kirja on oiva opas myös meille turisteille: monenlaista vinkkiä ja omatoimiretki-ideaa on tarjolla.
Minä miellyin lopun epilogiin, joka oli kuin aforistinen runo ja joka päättyy uutta alkua etsien:
"Minä tiedän, millaista on herätä katsomaanauringonnousua.Minä en tiedä, minne eksyisin seuraavaksiHienoa, eikö totta?"
perjantai 12. helmikuuta 2021
Nelosesta vitoseen
torstai 11. helmikuuta 2021
Seinästä rahaa
Eipä ole tullut Nelosta juuri sihdattua. Mutta näin korona-aikana semmoisenkin synnin voi tekemisen puutteessa tehdä, harha-askeleen ottaa ja törmätä mitä kummallisimpiin asioihin. Töllötettävä on, sillä eihän sitä aina jaksa lukea eikä hiihtää. Piehtaroipahan sitten myöhemmin oikein kutkulleen synnin tunnossa.
Nyt kun tuo Pieni talo preerialla sai uuden alun, kiinnostus siihen herpaantui. Piti löytää jokin päivittäinen rutiini, jonka telkku tarjoaisi, ja ettei telkku nyt vallan pölyyntyisi.
Ja eikös törmätty seinään! Päätä pahkaa.
- Täähän vasta jännää!
Niinpä muutaman viikon ajan ehtookellojen aikoihin vakikoronakatsottava oli vaihtunut ja löytynyt: Heikki Paasonen ja The Wall
- Meillä sitä Suomessa revitään seinästä rahhoo!
tiistai 9. helmikuuta 2021
Kaikkivoipa-aikoina
"Meeri ooli toosi iiso!" tuumi tytöntynkä kun heräsi ja katsahti ikkunasta.
- Poltin sääret rakkuloille.
- 12km J/54km
- 12j/66
- 14j/80
- 17j/97
- Helsinkiin 05.00- Äitienpäivä: Lunta satoi 5 cm!
Kyproksen merkintöjä yllä joskus silloin kaikkivoipa-aikoina.
Vieläkin, vuosien päästä, tuoksuvat voimakkaina ja voimistuvat mitä ylemmä rinnettä ajattelen nousevani, havupuiden tarjoama rauha pärinöivien moottorivehkeiden metelin jäädessä askel askeleelta kauemmas alas.
Kirjailijahaastattelu |
sunnuntai 7. helmikuuta 2021
Kaunein kansi
Vakka kantensa valitsee eli Aikakausmedia kilpailuttaa vuoden 2020 somimman kansikuvan.
Valinnat näistä:
SUUREMPANA > TÄSTÄ |
perjantai 5. helmikuuta 2021
Raivo
Pieni talo preerialla |
Viimeiset jäähyväiset |
keskiviikko 3. helmikuuta 2021
Kestonarrattuna
Bonnier 2021 |
maanantai 1. helmikuuta 2021
Valtava ponnistelu Aitanmäessä
Just oli kierretty melkoinen lenkki, alamäessä sauvoilla lisävauhtia antaen, vähä jottei kompostiin törmätty kiperässä kurvissa; siinä vaiheessa neljännes matkasta taitettu. Puuskutettiin siitä kaartaen kuusiaitaa sivuten lievään ylämäkeen lumen peittämän kivikon yli. Edessä Aitanmäki.
- Käännyttääs näin sivuttain. Molemmat sukset rinnakkain.
Siitä hiljaa hivutellen, askel askeleelta ylemmäksi. Vaikka lipsahteli niin nousi. Ja mäki pian voitettu. Vielä vähän, vielä muutama sivuaskel, muutama horjahdus.
- Mäki ylitetty! Enää jäljellä hevosenkenkä.
Sen jälkeen talon taakse, ja jo maali häämöttää.
- Jaksathan vielä? Yhessä männään niin jaksetaan.
- Jakshan jakshan.
Keittiön raput on maali. Heittäydytään hangelle huohottamaan ja potkiutumaan niinkun telkussa.
- Olet sinä aika poika! Neljäs hiihto ikinä ja jo näin pitkän matkan hiihit. Koko pihan ympäri.
- Ukki. Eikä kuavuttu kertaakaan.
Loppuheroloita ei laskettu.