maanantai 14. lokakuuta 2024

"Anteeksi tomppeliuteni!"

Tuota se vissiin tarkoitti PPP näillään:


Intiaaneilta ei ole tainnut hänellä (James Potkukelkkanakin tunnettu) olla syytä pyytää anteeksi - on vähän siinä ja siinä, onko intiaani loukkaava sana* -, koska uskaltaa kirjan nimessäkin mohikaanin mainita.  
* Inkkari-sana näemmä olisi moitittava sana, intiaani-sana on neutraali, tarkistan fil. tri Riku Hämäläisen kirjoituksesta SAM-lehdestä: 

PPPeepä ei tohdi käyttää kumpaakaan sanaa, vaan asiaa hipaistessa Rin Tin Tinissä, kertoo näin:

"Rinty hyökkäsi Amerikan alkuperäiskansan edustajan (eli tässä tapauksessa ajan draaman hengen mukaisesti pahiksen) kimppuun estäen tämän aikeet."

Mitäkö taas höpisen?
👇
Siltala

Tuo kirja virikkeenä ja pontimena näitä mielelläni mietiskelen.

Pirkka-Pekka Petelius, S. 1953, muistelee seitsemänkymmenen vuoden iässä sadoin muistumin, millaista lapsuutta hän perheineen ja kavereineen eli Kouvola-Kuusankoski-seudulla tuolloin.

Muistumat ovat lyhyitä vilahduksia, semmoisia salaman välähdyksiä, joita hän kirjaa ylös mitenkään järjestelemättä: kun tulee mieleen Virginialainen, panee sen paperille, jos tulee mieleen oma Beatles-tukka, niin se ja muutama sananen tarkennukseksi. Myös Rastaanmetsän lehmät, kun yksi päättäväisesti söi Saima-tädin pyykkinarulta pitsikoristeisia vaatteita.


Olisikohan anteeksipyyntö- ja synninpäästömeininki saanut kenties alkunsa pensaskertun pesästä, jonka PPP luuli tärvelleensä, kunnes vanhempana sai tietää, että lintu rakentaakin monia soidinpesiä tulevan morsiamen valittavaksi....

Nostalginen, makea muistumamatka omaan lapsuuteen. Kiittelen.
_____________


Kirjavinkeissä
eilen
- Metsä- ja uittotyömaiden ruoanlaittajia

4 kommenttia:

  1. Tämä voisi olla ihan mukavaa luettavaa, vaikka en ihan Petelius-fani olekaan. Rin Tin Tiniä itsekin lapsuudessa katseltiin, mutta enpä niistä paljonkaan muista. Lapsuusmuistot ovat tärkeitä, ne on elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino

      ajattelin tätä kirjaa 'päivän tunnussanana': näillä sadoilla lyhyillä muistumilla voisi aina päivänsä aloittaa tahi lopettaa hyvillä mielin. Jokainen alkaa toistuvalla sanalla: "Muistan...- - -"
      Näitä riittäisi ainakin kahdeksi vuodeksi.
      Hyväntuulisia ovat.

      Poista
  2. Arvoisa hikkaj !

    Pirkka-Pekka tuli katumapäälle ja pyysi anteeksi, mutta Aake Kalliala ei tullut katumapäälle !

    Pitäisköhän meikäläisen tulla katumapäälle ja pyytää anteeksi, kun on tullut rumasti sanoneeksi erään itäisen maailmanvalloittajakansan rakastetusta päämiehestä ?

    Voiskos myös kehumisia myöhemmin julkisesti katua ?
    Vaikka soteuudistuksen kehumisia.

    Aikoinani, muutama hallitus sitten tulin kehuneeksi silloista sotelainsäädäntösuunnitelmaa ... joka sitten meni puihin ... ja tuli tämä Marinin hallituksen sysipaska sote ... jota en kehu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voksi sir

      Tuo ideasi 'kehumisen katuminen' ja anteeksipyyntö, jos asia mennytkin hatelikkoon eli sysipaskaksi, osoittaisi ihmisen suuruutta mitä enemmissä määrin.
      Noin ei vaan tapahdu, koska kaikki haluavat olla puhtaita paavoja.

      Ensimmäiseen kysymykseesi antaa vastauksen vastakysymys:
      Vai pitäisikö pikemminkin sen (pienellä) pyytää anteeksi Sinulta (isolla)?

      Poista