torstai 16. tammikuuta 2020

Väpäjävin huulin

" Näin miten laukkuni makasi lumikinoksen huipulla, tuulen pieksämänä - sisältönä vain maitopullo. Katselin järkyttyneenä, miten tuuli- ja lumipyry veivät kovalla vimmalla vihkojani ja kirjojani joen jäälle. ---Yht'äkkiä iski sydämeeni. Luonnontiede! Huusin: 
- Etsikää Luonnontiedettä!"

Kevyt on otsikko ja kirjan yhteenvetoni, kieltämättä, mutta jotenkin kuvaava. Ainakin ensiksi mieleen tullut kirjan kannet kiinni laitettuani.
Kun sentään kirjan nimi on Stalinin tappamat - Muurmannin suomalaisten pitkä ja musta yö. Tarja Lappalaisen ja Martti Turtolan koostama tarina Jäämeren rannoilta.

Docendo, 2019
On noita kirjoja tullut luetuksi sen kymmenet kappaleet. Edellinen vastaavanoloinen taisi olla Anita Konkan Musta passi ja sitä edellinen dokumentti Stalinin törkeyksistä  eteläisemmällä Venäjällä, mustan mullan vilja-aitoilla: Anne Applebaumin Punainen nälkä - Stalinin sota Ukrainassa.
Vissiin niin turtunut pahuuteen, ettei enää vähästä hetkauttele.

Nytkin miehet kuormataan ja teloitetaan heti taikka kidutusten jälkeen, ja tuurintyngällä vankileirien kautta voi onnistua pitkittämään elinvuosiaan muutamilla vuosilla.
Piinaava kuolema edessä joka tapauksessa.

Ja kas, kas, sitten pysäyttääkin ja panee huuleni väpättämään aivan pikkutarina, joka ei liity kuolemaan millään lailla, mutta jossa koko maailma tuntuu mustuvan, käsiin räjähtävän:
Pikku-Tyyneltä romahtaa maailma, kun hän huomaa koulukirjan kadonneeksi.
Luonnontiede-kirjoja Uuran koululuokassa on vain kolme kappaletta ja nyt Tyyne on hävittänyt yhden. Koiranpentu sen riepotellut.

Tuosta pienestä tapahtumasta Tyyne Mantere, yksi kirjan Muurmannin suomalaisista, harvoista neuvostojärjestelmämyllyn kynsistä ihmeen kaupalla hengissä selvinneenä, kaiken kokeneena, kertoo kirjeessään niin vaikuttavasti, että kelpaa symboloimaan ja kuvaamaan sen pohjattoman kauhun ja tunteen minkä Jäämeren suomalaiskylien pakkosiirretyt ja surmansuuhun joutuneet ovat kaikki sisimmässään Stalinin kourissa tunteneet.

"Uthelian isä, Kalle Nevala, sai kiinni Tuporkan, joka vimmatulla voimalla repi Luonnontiedettä pitäen jalkojensa välissä sen kovia kansia. Tuuli- ja lumipyry olivat vieneet sen sivut, vain pieni osa oli jäänyt niteisiin. 
Tuntui, että elämäni loppui siihen... 
Näkymätön, voimaton ulospääsy oli kiertämätön. Pelko, hirveä pelko kirjan tuhosta. Tiesin, että saan ankaran fyysisen rangaistuksen äidiltä, ja raskaan rangaistuksen opettajilta."


Stalin
+5,1°C 🏂 hiihdot 10 km/421 km/ € = 65 h
KIRJA-ARVOSTELUT

4 kommenttia:

  1. Mikä lie kun sattu luettavaks kirja, joka liippaa hieman samoja pohjoisia seutuja ja Stalinin aikaansaannoksia. Alennusmyynnistä löysin Matti Salmisen Into-teoksen Erno Paasilinnan kirjallisesta elämästä. Melekosta metakkaa se on ollut sekin, näin Suomen oloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ej

      parit Salmiset (Haanpää) pitäs olla hyllyssä, muttei Ernoa. Ernon Mukka-kirja löytyy kyllä - se kannattaa lukasta.

      Poista
  2. Tämä tulee minulla vastaan, kunhan pääsen aakkosissa noin pitkälle, mikäli löytyy Tornion kirjastosta. Minua ovat alkaneet nämä historialliset tosielämän kurimukset jo ahdistamaan, niin paljon näitä on tullut luettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siks kai se tuommonen herkkä sotaan kuulumaton detalji hetkauttikin, tappamiseen turtuneena yhen äkin hätkäytti.

      On nää raskaista luettavia, mutta tarjoavathan vertauskohdetta (= kovaa faktaa) meille nykyajan tyhjänvalittajille.

      Poista