tiistai 26. helmikuuta 2019

Tasa-arvovaatimus

vaikka naisella 20 % vähemmän fyysistä voimaa!

Tuolla juonnolla olisi helppo saada kunnon rähäkkä aikaan. Siihen kun vielä lisäisi nämä muumit, jotka eilen ilmestyivät uudistuneina telkkuun; kovin ovat nykyaikaisia kuten aina: sukupuolineutraaleja, genitaalittomia - loukkaamattomia siis - alastomina käyskennellessään.

Siis: MITÄ?
Mihin olet poika näppäimiesi kanssa menossa? Tulta päin turhanpäiten rientämässä?

Miniesseetä tässä värkkäilen tasa-arvon ydintä tavoitellen ja yhtyen Minna Maijalan käsitykseen esseen olemuksesta:
'Se kurottaa kohti lukijaansa ja pyrkii härnäämään tämän omat ajatukset liikkeelle.'

Minnat Canth ja Maijala
kuvat Museovirasto ja Sampo Korhonen
Minkä Minna Maijalan?
No tämän etunimikaimansa, Canthin, läpikotaisin tuntijan, hänestä väitelleen, konkreettisestikin siinä tilaisuudessa punaisissa kengissä, koska tunsi olevansa täysissä voimissaan, kuin energiapatukka, oikeutettu sanomaan sanottavansa. Oikeastihan punaiset kengät on kapasiteettivajeen symboli eli sille naisen kapasiteetille, jota miehet eivät anna naisen käyttää jotta pysyisivät ruodussa ja alisteisina miehille.

Punaiset kengät käsite juontuu H. C. Andersenin sadusta Satu punaisista kengistä ja Hannusta ja Rietusta vuodelta 1845. Turhamaisesta Karenista, joka saatuaan haluamansa, nuo punaiset kengät, on noiden itsestään tanssivien kenkien kanssa lirissä. Tyttö joutuu pyövelillä katkaisuttamaan jalkansa, jotta tanssi lakkaisi.
Melkoinen satu!
No sadut olivat ennen julmia, melkein yhtä julmia kuin nykyiset tietokonepelit.

Parempi pitää nuo punaiset voimakengät piilossa, kaapissa kuin jaloissaan. Naisen kapasiteettinsa kätköksissä tässä miesten maailmassa, patriarkaatissa.

Mutta: tuollainen maailmahan on murrettava!
No siitähän tässä on koko ajan kysymys - ollut jo kauan. Moista maailmaa vastaan kävi Kuopion Minna Canth (1844-1897) taistelunsa jo edellisellä vuosituhannella. Sen verran onnistui, että jo vuonna 2007 Minnan syntymäpäivä 19.3. määrättiin yleiseksi tasa-arvon liputuspäiväksi.

Miniessee täytyy päättää tähän, jotta pysyisi mininä.
Pitempi essee aiheesta on luettavissa tästä Canth-tohtori Minna Maijalan punaisesta kirjasta järkevämpänä versiona neljän muun ihmisarvoesseen kanssa:

 
Punaiset kengät, tasa-arvo-sarja
I - II - III -IV
🏂 hiihdot 7 + 13 km / 520 km//€= 81 h 
KIRJA-ARVOSTELUT
*** 
myös

4 kommenttia:

  1. Kiitän kuvitusta ja alempaa äänestystä. Aiempaa merkintääsi siitä, että kirjailija voisi elättää itsensä kääntämisellä (jos ei käännä Rääkkylän warranttikroisosta) en kiitä. Vuosikymmeniä sitten moitin WSOY:tä huonoista käännöspalkkioista ja siitä ne ovat vain huonontuneet. Pahimmillaan tuolla tavalla "elättää" itseään eräskin FT oikein tosihuonoin käännöksin. Ja palkaksi tulee vain pottuilua, tosin tuossa ilman kääntäjien nimiä, vain kustantaja mainittu :-D https://agricolaverkko.fi/review/kun-britannia-kurotti-liian-kauas-nayttaakseen-olevansa-yha-suurvalta/#comment-131

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jv von

      Harmi vaan että äänestys meni harakoille. :(
      Mikäs on liuskan hinta?
      (Toisaalta ajattelin myös muuta kääntämistä kuin kirjallisuuden, tulkkausta sun muuta ennen kuin robotit vievät senkin homman)

      No kaikkeen se teikäläinenkin nokkansa työntää!

      Noista aina tiedä kuka on FT, kuka professori, kuka työelämäprofessori, kuka yöelämä...
      ks.
      https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006014301.html

      ps
      tosiaan Nelskyla ois aika kääntää tai ainakin uudistettu painos painattaa

      Poista
    2. Mikäs on liuskan hinta?

      En muista, huono, sillä sehän on työtä. Sen sijaan mikä palkka pitäis maksaa esim. vaalikirjan kirjoittajalle? V: 0 euroa, mutta saasteverot päälle.

      T. JV

      Poista
    3. jv, von

      Väyrynen saanee melko räväkän vaalikirjan (ja karjan) kunhan Janitskin yltyy kirjoittamaan.
      https://yle.fi/uutiset/3-10663080

      Poista